Nelichotivá prognóza svetoznámeho vedca. Stephen Hawking vyslovil po brexite temné varovanie

    0
    Svetoznámy vedec Stephen Hawking. (Autor: TASR)

    „Majú peniaze význam? Robí bohatstvo ľudí čoraz bohatšími?“ pýta sa Hawking v samotnom úvode svojho zamyslenia. Bohatstvo, samozrejme, zohráva stále veľkú úlohu v súčasnej spoločnosti, tá sa však pomaly bude musieť zmeniť, aby spoločnosť tak, ako ju poznáme dnes, prežila.

    Vedec radí

    Hawking počas kampane pred britským referendom apeloval na zotrvanie Británie v EÚ. „Som smutný z výsledku, ale ak som sa v živote naučil nejakú lekciu, tak je to tá, že treba uhrať to najlepšie s kartami, ktoré máte na ruke,“ napísal Hawking a dodal, že ďalším krokom bude potrebná reforma britského ekonomického systému.

    „Všetci vieme, že peniaze sú dôležité,“ poznamenal a pripomenul, že napríklad britská veda trpí brexitom už teraz, lebo prevažná väčšina finančných prostriedkov, ktoré mala k dispozícii, pochádzala od Európskej komisie.

    Božské projekty

    „Peniaze sú dôležité aj preto, že oslobodzujú jednotlivca,“ napísal a spomenul podporu, ktorej sa mu dostalo zo strany vysokých škôl a bez ktorej by nielenže nedoštudoval, ale pravdepodobne ani nežil. „Peniaze môžu jedinca oslobodiť rovnako tak, ako chudoba ho lapiť v pasci a obmedziť jeho potenciál k vlastnej škode i celého sveta.“

    Peniaze majú pre rôznych ľudí rôzny význam, Hawking ich však vždy vnímal ako prostriedok na dosiahnutie cieľov, nie ako cieľ samotný. A podobné presvedčenie s ním začína zdieľať neustále rastúca časť spoločnosti, pre ktorú peniaze samotné prestávajú mať vrcholnú dôležitosť.

    Túto zmenu myslenia Hawking vníma ako predpoklad pre návrat ku „katedrálnym projektom“, ktoré považuje za ekvivalent historických stavieb, ktoré mali človeka priblížiť k Bohu. „Sú to nápady započaté jednou generáciou s nádejou, že budúce generácie sa ich tiež chopia.”

    Zdieľanie majetku

    „Naša planéta a ľudská rasa čelí mnohým výzvam. Tie sú globálne a vážne – zmeny klímy, výroba potravín, premnoženie obyvateľstva, vymieranie iných druhov, epidémie, okysličenie oceánov. Takéto pálčivé problémy budú vyžadovať našu spoluprácu, nás všetkých so spoločnou víziou a spoločnými snahami, ktoré majú zabezpečiť budúce prežitie ľudstva,“ napísal Hawking a dodal, že je na čase prehodnotiť doterajší prístup k bohatstvu a vlastníctvu a je nutné sa naučiť zdieľať to, čo máme.

    Ak zlyháme v snahe redefinovať, čo znamená ozajstné bohatstvo a neoslobodíme sa od izolacionizmu a závisti, neveští nám Hawking dlhú budúcnosť. „Ale my uspieť môžeme a uspejeme. Ľudia sú nekonečne vynaliezaví, optimistickí a prispôsobiví. Musíme rozšíriť definíciu bohatstva, aby zahŕňala aj vedomosti, prírodné zdroje a ľudské kapacity, a zároveň sa naučiť ich spravodlivo zdieľať. Ak tak urobíme, neexistuje žiadny limit toho, čo by ľudia spoločne mohli dosiahnuť,“ dodal. O Hawkingovej prognóze informoval The Guardian.

    - Reklama -