Za útokmi na Európu možno stoja pravicoví extrémisti, chcú rozpútať nenávisť. Správame sa k prichádzajúcim blbo a vychovávame z nich radikálov, tvrdí aktivista

0
John Bok, šéf spolku Šalamoun (Autor: Hans Štembera)

Útoky posledných dní vo Francúzsku a v Nemecku boli napospol dielom jedincov. Dá sa podľa vášho názoru proti tomu vôbec nejako bojovať? Predznamenávajú tieto útoky nejaké zlyhanie spoločnosti?

Tam sú podľa mňa dve frustrácie. Keď sa pozriete na ataky, ktoré sa teraz stali vo Francúzsku a v Nemecku, tie páchajú vždy druho- alebo treťogenerační potomkovia imigrantov z arabského sveta. Či už sú to Alžírčania, alebo Tunisania z Francúzska, vždy ide o to, že sú na tom sociálne blbo a sú potom vo frustrácii. Preto si nemyslím, že by sme mali cítiť nejaké nebezpečenstvo od nových migrantov, ba naopak. V Nice aj v Nemecku ale išlo o mladých ľudí, ktorých rodičia prišli síce z moslimského sveta, ale kto vie, či oni boli vôbec “islamskí”. Predsa nebolo z ich úst možné pri tých útokoch počuť niečo ako “Alah Akbar”. Boli to jednoducho mladí ľudia, ktorí v Nemecku žili v tej najchudobnejšej časti krajiny. Všetky tieto faktory je potrebné mať na pamäti. To, že to môže byť inšpirované Islamským štátom a potom tiež narastajúcou nenávisťou voči Amerike a aj voči Európe – to sú podľa mňa len reči o ničom. A to napriek tomu, že európske krajiny, ako sú Anglicko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Španielsko či Portugalsko boli koloniálnymi krajinami a z toho dôvodu tu panujú akési intelektuálske úvahy, že im niečo dlhujeme.

Pokiaľ ide o Sýriu, tak tam musíme brať do úvahy navyše aj to, že aj keď je Asad autoritatívnym vládcom, napriek tomu ľudia v Sýrii žili blahobytne. Keď sa historicky a ekonomicky pozriete na Sýriu, je tam vysoká vzdelanosť – ľudia odtiaľ hovoria cudzími jazykmi,  po francúzsky a po anglicky tam hovoria dokonca aj elektrikár či údržbár a štandard životnej úrovne tam bol dobrý, lebo tá krajina má naftu a aj ďalšie veci. Išlo ale o to, že tamojší režim tam potláčal svojich odporcov. Vezmite si, že všetko vypuklo nie po arabskej jari, ale až po vojne v Sýrii.

Takže asi budete súhlasiť s tými politikmi, ktorí tvrdia, že v prípade útokov nemôžeme hľadať priamu súvislosť s migračnou krízou a s prijímaním migrantov…

Ani ja si v žiadnom prípade nemyslím, že by tieto atentáty súviseli s utečencami. To je podľa mňa hystéria a politická karta tých, ktorí sa usilujú, aby sme sa v Európe “zavreli”. Síce chápem, že príval utečencov je pre Európu ťažká vec, ale dal sa očakávať. Veď to v šesťdesiatych rokoch predvídal už Rímsky klub, lebo videl, ako sa západná Európa ekonomicky a sociálne zmáha. Pravdou na druhej strane je, že tie krajiny, z ktorých ľudia utekajú, majú naftu, čiže ani ony nie sú chudobné. Áno, majú naftu, pritom sa nijako ekonomicky a ani technicky nerozvíjajú. Jednoducho žijú len z nafty. To však nikdy nie je pre rozvoj spoločnosti dobré, lebo nemusíte vytvárať nejaký um a žijete len z nejakého miestneho obchodovania a z peňazí, ktoré vám prináša nerastné bohatstvo. To ale má hodnotu len v tom okamihu, keď ho viete pretaviť ešte do ďalšej hodnoty. Také Rusko pritom koná podobne – vyváža naftu a plyn, ale pritom naftu nespracováva na výrobky, ktoré by potom mohlo exportovať. Na rozdiel od Nórov. Možno niekomu moje rozprávanie bude pripadať nesúvislé, ale nie je. Ide o to, že si ľudia mnohokrát neuvedomujú, že spolu rôzne veci súvisia.

Domnievate sa, že sa páchatelia teroristických činov vzájomne inšpirujú a že útoky budú pribúdať?

Áno, mám obavy, že toto všetko môže inšpirovať rôznych cvokov a politické sily, ktoré by chceli nastoliť tvrdú ruku v Európe, kedy by sme boli zase na každom kroku kontrolovaní podobne, ako sme boli za totality. Možno by aj chceli, aby sme boli čoraz závislejší od štátu a verili aj tomu, že nás štát ochráni. Tieto politické sily by som nenazval pravicovými, ale extrémnymi. Aj Hitler nebol pravicový, ale extrémny. Podľa mňa tieto sily môžu chcieť pomáhať vo vyvolávaní tejto situácie atakmi, ktorým sme teraz podrobovaní. Možno to je odo mňa len bláznivý nápad, ale administratívni analytici sa zaoberajú aj takýmito možnosťami. Inými slovami, niekto využíva túto situáciu na to, aby ju ešte zhoršil a tým by potom bolo možné nastoliť pevnú ruku centrálnej moci, ktorá nás bude vodiť za ručičky, ako sa to dialo u nás za totality. To by som však nechcel.

Zanedbala v tomto smere niečo Európa a EÚ?

Áno, Európa zanedbala dianie v severnej Afrike a na Strednom východe. Vykladáme, ako tu majú Američania tendenciu nezasahovať alebo izolovať sa, ale Európa je predsa tiež trošku izolovaná. A pritom sa nás to týka. Štáty Európy sa držia v pozadí a nie sú ani schopné sa dohodnúť na jednotnom postupe v prípade Islamského štátu. Oni jednoducho len povedia, že sa nebudeme “miešať”, ale potom sa čudujeme, že tu zrazu máme príval zúfalých ľudí. Imigranti zo svojich domovov totiž utekajú predovšetkým preto, že sa tam nedá žiť. Samozrejme, že aj preto, že je Európa pre nich lákadlo. Však sa pozrite okolo seba, ako si ľudia v Čechách žijú blahobytne, ako prekvitajú ich domy a rodiny si stavajú nové domčeky a koľko majú áut… No a ak tým migrantom niekto toto ukazuje na internete, tak kto by potom nechcel do takého raja? Nikto im ale už nehovorí, že tu u nás budú len občania tretej kategórie. Teda väčšinou.

Napriek tomu, že sme v EÚ a prijímame od Únie dotácie, keď na Európu doľahne problém utečenectva, tak je to pre nás všetko zrazu veľký problém a vyhovárame sa, že ide o ekonomických migrantov… Ja som vám ale k tomu už niekoľkokrát v rozhovoroch hovoril, že veľká časť migrantov z východnej Európy na Západ počas totality boli ekonomickí migranti, ktorí nechceli žiť v systéme, v ktorom nemohli podnikať, a kde nemohli rozvíjať svoj talent a uplatniť svoju zručnosť vo svoj vlastný prospech. No a keď niekto uteká z ekonomických dôvodov, na tom predsa nie je nič zlé! Som presvedčený, že väčšina z tých, ktorí k nám utekajú, nie sú fanatickými moslimami, aj keď sa môžu nimi stať. Ak sa k nim zachováme blbo a nie sme schopní vyriešiť situáciu obojstranne, môžu sa totiž stať ľahkou obeťou niekoho, kto im začne šepkať do hlavy, že my sme tí zlí a my za to všetko môžeme…

Naozaj ste o tomto všetkom presvedčený?

Pozrite sa historicky na to, čo urobil Hitler so židmi! Možno, že mi nejaký váš čitateľ k tomu napíše, že bľabocem, ale to nie sú bláboly, všetky tie veci súvisia so všetkým a my sa máme učiť z histórie, lebo tam ležia odpovede, ku ktorým teraz kladieme otázky. Jednoducho by stačilo, keby sme sa dívali späť a skúmali situácie, ktoré sa už odohrali. Tam nájdeme odpovede! Politici si ale naháňajú svoje vlastné tričká, tvária sa veľmi dôležito a pritom spoločnosti dávajú len polovičné alebo blbé riešenia.

Spomenuli ste, že by sa migrantom malo na rovinu hovoriť, že v Európe budú občanmi tretej kategórie. Kto by im to mal povedať?

Keď idete do Paríža, tak vidíte veľa slumových giet – tí ľudia tam sú síce na podpore, ale nie je tajomstvom, že tam bujnie vysoká zločinnosť. Predkovia tých ľudí, ktorí tam žijú, kedysi prišli do Francúzska za prácou, prevažne išlo o Alžírčanov. Teraz má veľké problémy s migrantmi aj Veľká Británia, pritom pred pár rokmi bola schopná plne asimilovať Indov a Pakistancov, teda prisťahovalcov zo svojho niekdajšieho impéria. Pravdou ale je, že títo ľudia zvlášť v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch spôsobili v Anglicku rôzne nepokoje, napríklad v Brightone zapaľovali vo veľkom autá. Chcem len povedať, že spektrum imigrantov je veľmi široké, ale politici to veľmi zjednodušujú, ak to všetko zvádzajú len na Islamský štát.

Trochu ste sa vyhli otázke na občanov tretej kategórie.

Chcem povedať, že masa ľudí nikdy nemôže byť spoločnosťou absorbovaná úplne, takže chápem problém, ktorý Európu čaká a chápem aj ČSSD, keď hovorí, že keby u nás bolo imigrantov veľa, že by im štát nebol schopný poskytnúť to, čo by potrebovali. Ale predsa môžeme prijať utečencov len na určitý čas, až prejde tá najväčšia pohroma. No a potom ich môžeme oddeliť na tých, ktorí u nás budú chcieť zostať a usadiť sa podobne, ako to urobili vo veľkom Vietnamci a na tých, ktorí sa nechcú asimilovať.

Ktorá krajina by podľa vás mala potenciál prijať týchto imigrantov?

Trebárs Rusko. Pretože má ohromný rozvoj a mohlo by mať v tomto smere i ohromný potenciál, ktorý však nemá, lebo to je totalitný systém. Preto tí šikovní a podnikaví Rusi utekajú k nám. Pozrite sa, koľko ich tu máme…

V súvislosti s pokusom o štátny prevrat v Turecku sa vynára veľmi dôležitá otázka – čo bude ďalej –  v súvislosti s dohodou EÚ s Tureckom na zastavenie prílevu migrantov? A ako vy osobne vnímate to, čo sa v Turecko vlastne stalo?

To je jednoduché! Existujúci puč zorganizoval prezident Erdogan. Iste už mal vopred pripravené zoznamy ľudí, ktorých bude zatýkať a tiež že ich pozatýka počas 48 hodín. To predsa nie je možné, to muselo byť dlhodobo pripravené. Zoberte si tiež ďalšiu vec: Kedy sa zostrelilo ruské lietadlo a kedy Erdoganovi došlo, že Rusi sú preňho prospešní, lebo likvidujú Kurdov, ktorých by on tiež najradšej zlikvidoval. Však si uvedomte, že len tri týždne pred “pučom” sa Erdogan Rusom ospravedlnil a potom sa začal s Putinom “kamarátiť”.

Erdogan je pre mňa zvláštny človek, veď on zároveň s tým, ako tlačí na EÚ v otázke migrantov, vo svojej krajine posilňuje moslimské myslenie. V Turecku bola vždy armáda obranou demokracie a pôsobili v nej vzdelaní dôstojníci, ktorí študovali v Anglicku či vo Francúzsku a inde na Západe a inklinovali k štátu, ktorý nemá mať svoje zriadenie späté s náboženstvom. Preto tiež uctievali Kemala Atatürka. A toto všetko Erdogan vedel. On totiž potreboval odstrániť opozíciu a preto predstieral puč. Podľa mňa je to zločinec a jeho postupy mi pripomínajú postupy Hitlera. Ako keď Hitler nechal zapáliť Reichstag… Úplne rovnaké! Erdogan vyhodí akademicky vzdelaných ľudí zo škôl, pozatýka ich a tiež siahne do štátneho zastupiteľstva a na sudcu. Ako to, že sa nikto nezaoberá tým, že má Turecko takú špeciálnu políciu, ktorá porazí aj armádu? No a keď si ešte k tomu pripomenieme, že tento človek vyhlasuje, že Ameriku objavili tureckí moreplavci, tak potom patrí do psychiatrickej liečebne.

Ako sa to môže v Turecku nakoniec skončiť?

Do krajiny, kde sa takýmto spôsobom likviduje sloboda, by som ja nikdy nešiel. Ani na dovolenku, lebo tým potom podporujete ekonomiku takéhoto zločinného systému. Ďalšou absurditou je, že Turecko je v NATO. Ja sa dnes bojím aj o Cyprus, lebo tam sú zase nacionalistické spády. Ale kam to všetko speje, podľa mňa nevie nikto. Ale iste viem, že takýto útok na elitu národa je veľmi podivný. Ja neviem, akí boli tureckí sudcovia, ešte nedávno Erdoganovi neprekážali. A potom justíciu zlikvidoval zo dňa na deň, lebo mu sudcovia niektoré veci neboli ochotní odsúhlasiť. Najideálnejšou zámienkou je urobiť puč. Jednoducho, je to chorý a nebezpečný človek.

Ako vnímate, že turecká vláda chce rokovať s opozíciou o zavedenie trestu smrti? Možno vôbec toto komentovať?

Je to svinstvo a oni azda vedia, že do EÚ nikdy s trestom smrti nemôžu vstúpiť, lebo EÚ prijíma len tie štáty, ktoré vo svojom právnom kódexe trest smrti nemajú. Erdogan ale podľa mňa v tomto začne kľučkovať – najprv to bude len pre vlastizradu a potom to obráti proti politickým nepriateľom a podobne. Veď je to zločinec, a je hrozné, že v 21. storočí tu začíname niečo, čo tu bolo už pred desiatkami rokov. Turecko je totiž krajina, ktorá má na svojich pleciach v rámci Európy ťažký hriech: prvú genocídu v moderných dejinách, keď zlikvidovali Arméncov pri hromadných popravách, pri pochodoch smrti, znásilňovaním, vraždením a nabodávaním malých detí, ďalšie potom nechali zdochýnať v púšti smädom. To je Turecko! A tento prezident nikdy nepovedal a ani nepovie, že sa za toto ospravedlňujú. Turci si týchto zverstiev pritom boli vedomí, ale vyvražďovali nakoniec aj v momente, keď boli na úteku po celej Európe. O tom ale žiadny novinár nenapíše.

- Reklama -