Islam sa dá reformovať. Nie je krvavejší ako iné viery. Aha, čo robia kresťania gejom, upozorňuje profesorka

    0
    Video teroristickej organizácie Islamský štát. (Autor: Reprofoto: Heavy)

    Bennouneová pôsobí ako profesorka na Kalifornskej univerzite, ale boli aj časy, keď sa skrývala pred islamistami vo svojom rodnom Alžírsku. Jej otec, antropológ Mahfoud Bennoune, kedysi proti nim bojoval slovom a písmom a bol za to prenasledovaný. Sama napísala knihu nazvanú Tu vaša fatva neplatí, v ktorej píše o ľuďoch z islamského sveta, ktorí bojovali proti fundamentalizmu a násiliu.

    „Môj otec si v Alžírsku v deväťdesiatych rokoch prežil, aké to je hovoriť proti extrémistom a niesť za to následky,“ povedala Bennouneová s tým, že jej otec síce opustil univerzitu, domov a žil v ústraní, ale publikovať neprestal. Cituje jeho niekdajšie slová, ktoré písal rebelským vodcom: „Drvíte islam pod podrážkou v mene džihádu! Toto je radikálny rozchod s islamom, ako ho praktizovali a ako ho žili vaši predkovia.“

    Rovnaké slová totiž Bennouneová odkazuje aj dnešným islamistom, ktorí skrývajú svoje obludné činy za náboženstvo. Jediná možnosť, ako sa proti nim dá bojovať, je vzdelávaním a odvahou postaviť sa im vo veľkých počtoch.

    Hinduisti a kresťania

    Islam samotný nie je podľa nej vo svojej podstate nebezpečný, lebo každé náboženstvo sa dá interpretovať mnohými spôsobmi a v každom existujú násilné prvky. „Možno nie v západnom svete, ale v Barme po sebe extrémistickí budhistickí mnísi nechali desiatky mŕtvych moslimov, v Indii zase hromadne vraždia hinduistickí nacionalisti,“ uviedla spisovateľka. „Všetky svetové náboženstvá, bohužiaľ, bojujú s fundamentalizmom.“

    A niektorým dokonca prekážajú aj príslušníci ich vlastnej viery, ktorí ju nevnímajú rovnako ako oni. „…a mieria na svojich vlastných ľudí, na hinduistov, ktorí podľa nich praktizujú vieru len vlažne,“ povedala o indických fundamentalistoch. „A čo robia gejom kresťanskí fundamentalisti v Spojených štátoch alebo v Afrike,“ podotkla.

    V porovnaní so štruktúrou, do ktorej vyrástol Islamský štát, však ide len o jednotlivosti. „Podľa mňa môžeme hovoriť o reforme islamu rovnako ako o reforme akéhokoľvek iného náboženstva, ale terorizmus je politický problém; bojujeme s extrémizmom, nie s islamom,“ dodala Bennouneová s tým, že za násilím nestoja veriaci, ale pravicové extrémistické hnutia, ktoré manipulujú ľuďmi.

    Proti vzostupu Islamského štátu však musíme bojovať, a preto potrebujeme vzdelávať najmladšie generácie, aby nepodliehali nebezpečným ideológiám. Nemajú totiž takú skúsenosť, ako mali ich otcovia a otcovia ich otcov, ktorí proti týmto ideológiám bojovali často nielen o svoje životy, ale aj o životy svojich rodín.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -