Orbán pripravil pred referendom o utečeneckých kvótach takúto drsnú kampaň

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Pred niekoľkými dňami zverejnil maďarský prezident János Áder kompletné znenie otázky, na ktorú budú voliči 2. októbra odpovedať v rámci referenda o kvótach pre utečencov. Vláda sa voličov tento rok na jeseň spýta, či súhlasia s tým, aby Európska únia nariaďovala povinné premiestnenie osôb cudzej štátnej príslušnosti do Maďarska bez súhlasu parlamentu. Teraz vláda spustila kampaň, v ktorej sa podľa opozičných politikov a svojich kritikov z radov verejnosti snaží zaujatým spôsobom ovplyvňovať voličov.

    Hlavným claimom vládnej kampane je otázka v znení „Vedeli ste, že?“, ktorú dopĺňajú odpovede súvisiace s migračnou krízou a terorizmom. „Parížske útoky spáchali prisťahovalci,“ hovorí sa v jednom zo sloganov nadväzujúcich na ústredný claim kampane s odkazom na novembrové teroristické útoky v hlavnej francúzskej metropole, v dôsledku ktorých zomrelo 130 ľudí. Medzi páchateľmi boli aj Sýrčania a Iračania, ktorí do Európy dorazili vlani v lete.

    V ďalších sloganoch vláda uvádza, že od začiatku migračnej vlny sa „exponenciálne zvýšilo násilie proti ženám“. V tomto prípade maďarské úrady narážajú najmä na hromadné sexuálne obťažovanie a znásilnenia v priebehu silvestrovských osláv v Kolíne nad Rýnom. Ďalšie prípady znásilnení však boli hlásené aj z Francúzska, Rakúska, Švédska a ďalších európskych štátov, ktoré prijímali vo väčších počtoch migrantov prichádzajúcich z krajín Blízkeho východu a Afriky.

    Ako agentúra AFP pripomína, Maďarsko bolo minulý rok jednou z najfrekventovanejších tranzitných krajín v rámci migračnej krízy a cez jeho územie prešlo minimálne 400 000 utečencov. Orbánova vláda sa v dôsledku toho v septembri minulého roka rozhodla vybudovať plot na hraniciach s Chorvátskom a prikročila aj k mnohým ďalším protiimigračným opatreniam, za ktoré si vyslúžila kritiku Európskej únie a susedných štátov. Vlani v októbri nakoniec krajina úplne uzavrela hranice s Chorvátskom, a tak odklonila migračný tok mimo svojej krajiny.

    Premiér Viktor Orbán patril od začiatku k najväčším odporcom návrhu Európskej komisie na povinné prerozdeľovanie migrantov do všetkých členských štátov EÚ. Orbán považuje tento návrh za narušenie národnej suverenity a otvorene vyjadruje svoje obavy z kultúrnych a náboženských rozdielov prichádzajúcich migrantov, pretože väčšinu z nich tvoria moslimovia. Spoločne so Slovenskom potom Maďarsko na začiatku decembra 2015 podalo Súdnemu dvoru Európskej únie žalobu pre utečenecké kvóty.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -