Američania, choďte domov. Pred fast foodmi to vrelo

    0
    Miestom anti-amerických protestov sa stali predajne rýchleho občerstvenia KFC (Autor: Facebook, People's Daily, China)

    Toto nie je ideálna forma, ako vyjadriť svoju nespokojnosť. Čínske médiá, možno trochu prekvapujúco, skritizovali protestné zhromaždenia, ktoré sa udiali v 11 mestách (napr. Hebei, Chang-čou, Čangša) pred predajňami rýchleho občerstvenia KFC a McDonald´s.

    Protesty mali byť namierené proti Spojeným štátom, keďže len prednedávnom medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu rozhodol v spore týkajúcom sa ostrovov v Juhočínskom mori v neprospech Číny. Naopak, radosť z rozhodnutia mali predovšetkým Filipíny, ktoré si robili rovnako nárok na vodné cesty a priľahlé ostrovy v Juhočínskom mori.

    Ako to už býva zvykom, čínske úrady rozhodnutie z Haagu neakceptujú a čínska verejnosť viní do značnej miery z rozhodnutia diplomatický nátlak Spojených štátov. Američania sú totiž filipínskymi spojencami.

    Viac o konflikte TU

    Na internete a sociálnych sieťach začali preto živelne vznikať skupiny vyzývajúce na bojkot amerického kapitalizmu. Na transparentoch protestujúcich sa objavovali aj apely na bojkot japonských a filipínskych spoločností.

    Zdroj: Facebook, ShanghaiEye

    Zo živelných akcií, ktoré majú brojiť proti americkému konkurentovi, však čínske úrady, polícia, a teda ani médiá radosť nemajú. Práve naopak, protesty sa stretli väčšinou s nepochopením a odsúdením. Konanie rebelov bolo celoplošne označené za iracionálne, šovinistické a krátkozraké“.

    Ako sa pre portál China Daily vyjadrila 27-ročná Pu Yu, ktorá pracuje v Pekingu, aj pre ňu je takéto správanie nepochopiteľné. Iba vytvárajú chaos, ktorý zakrývajú za patriotizmus. Pokiaľ tu KFC zatvorí svoje predajne, bez práce zostanú len a len tunajší ľudia,“ krúti hlavou mladá žena.

    Reťazec KFC má v najľudnatejšej krajine sveta v prevádzke okolo 4 000 predajní a oba konglomeráty spolu s McDonald´s sú považované za symbol amerikanizácie a vplyvu americkej kultúry vo svete.

    Zdroj: Facebook, Indo China Promotion Council

    Okrem toho, ako informovala tiež BBC, nespokojní a nahnevaní protestujúci ničili aj svoje iPhony, jeden muž, ktorý mal na nohách obuté tenisky značky Nike, bol dokonca napadnutý v metre za lojalitu voči USA

    Zdroj: Facebook, Nine.com.au

    - Reklama -