Hongkonské múzeum o masakri na Námestí nebeského pokoja museli zatvoriť

    0
    Čínska vojenská prehliadka (Autor: SITA)

    O masakri na Námestí nebeského pokoja v Pekingu spred vyše 27 rokov sa v Číne stále nemôže hovoriť.

    Čínska armáda vtedy za použitia sily brutálne potlačila študentskú demonštráciu na spomínanom námestí Tchien-an-men. Celý svet obleteli vtedy zábery neznámeho muža, ktorý sa nebál postaviť zoči-voči prichádzajúcim tankom (prezývka Tank Man – pozn.).

    Zdroj:  Facebook, DoSomething.org

    Otvárať rany minulosti je v Číne tabu, udalosti sa vlastne nikdy nestali. Taká je už roky rokúce oficiálna verzia domácich médií, ako aj vládnucich zložiek.

    Nie je preto div, že hongkonské Múzeum 4. júna (June 4th Museum), ktoré bolo prvým múzeom na svete pripomínajúcim spomínané dramatické udalosti, bolo dlho tŕňom v oku čínskej moci. Oficiálne bolo múzeum otvorené 26. apríla 2014, teda krátko pred 25. výročím incidentu.

    Po vyše dvojročnom fungovaní je však múzeum zatvorené. Ako uvádza  Česká televízia, dôležitosť miesta je pre ľudí z Hongkongu enormná.

    „Nie je to podľa mňa smutné, je to test. Test, či Hongkong môže stále hovoriť o takých problémoch. Nielen ukazovať, ale i praktizovať zákony, slobodu slova a slobodu prejavu,“ myslí si hongkonský učiteľ Jeff Leung.

    Ako sa ďalej uvádza v článku, June 4th Museum navštívilo za dva roky vyše 24-tisíc ľudí. Väčšinou pritom išlo o ľudí z kontinentálnej Číny, ktorí sa k informáciám o tom, čo sa na námestí prihodilo, nikdy predtým nedostali.

    Problém nastal, keď obyvatelia domu, v ktorom inštitúcia sídlila, chceli, aby jeho prevádzkovatelia kontrolovali nielen lístky, ale aj občianske preukazy návštevníkov. S tým ale múzeum nesúhlasilo, čo malo za následok jeho uzavretie.

    - Reklama -