Islamizácia Turecka bude pokračovať. Expert to pre PL.sk povedal na rovinu

0
Tureckí vojaci stoja pred stúpencami prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protestu v Istanbule na námestí Taksim (Autor: TASR)

Objavili sa konšpirácie, že za pučom stojí samotný Erdogan, aby zdiskreditoval armádu a upevnil svoju moc. Čo si o tom myslíte?

Špekulácií je teraz veľa. Už teraz sa uskutočňujú čistky, ktoré nemajú obdobu. Včera prepustili niekoľkotisíc ľudí, z toho 2,5-tisíc sudcov. Prepustili tiež asi deväťtisíc zamestnancov ministerstva vnútra, väčšinou policajtov. Je to bezprecedentné a tá obrovská rýchlosť, s akou to robia, môže Erdogana a jeho režim dosť posilniť.

Na potlačenie toho puču by som teraz určite nenazeral ako na prísľub, že v Turecku nastane stabilita. Je niekoľko teórií, ale skutočne sa nedá povedať, ktorá je správna. Mne osobne sa zdajú názory, že si to Erdogan spravil sám, trošku pritiahnuté za vlasy. Napríklad ešte v noci, keď nebolo jasné, aká je to rozsiahla akcia, si to myslelo plno Turkov. Ale po tom, ako sa ukázalo, že koľko tam bolo mŕtvych, tak zdravý rozum napovedá, aby mohol posilniť svoju moc, tak ten puč nemusel robiť taký veľký.

Veď predsa vojenská technika, najmä vrtuľníky strieľali na parlament. Lietali stíhačky, pučisti ukradli ľoď. Keby to bolo iba nahrané, tak by to určite nemuseli robiť také pompézne. Je ale pravda, že ten diletantizmus pučistov je nápadný. Prvá základná vec, čo treba spraviť pri puči, je dostať vládu pod zámok.

Vraj rebelské stíhačky F-16 zamerali Erdoganovo lietadlo, no napriek tomu ho nezostrelili.

Áno, tiež som to počul…

Konajú sa čistky v tureckej polícii, armáde, v súdnictve. Tvrdí sa, že erdoganovci mali pred pučom pripravené zoznamy takýchto “nevhodných” ľudí.

To vôbec nie je prekvapivé. Tých ľudí vraj zatkli alebo prepustili za členstvo v Gulenovom hnutí pomenovanom po Fethullahovi Gulenovi, ktorý je bývalý spojenec Erdogana, ale v roku 2013 sa rozkmotrili. V podstate odvtedy boli gulenisti nepriateľ vlády číslo jeden. Oni mali veľmi dobrý prehľad, kde títo ľudia v armáde a inde v štátnej službe sú. Už predtým sa uskutočňovalo ich „čistenie“, ale nikdy v takomto rozsahu.

Kto je to Fethullah Gulen?

To je islamistický duchovný, pôvodom Turek, ktorý žije v USA od roku 1999. V podstate reprezentuje staršie islamistické hnutie, ktoré funguje v Turecku niekoľko dekád. Erdogan sa s nimi spojil, lebo títo ľudia sa reprezentovali viac ako islamistické hnutie, ktoré pôsobí pod povrchom. Tým sa odlišovali od islamistických skupín, ktoré fungovali v Turecku otvorene, pričom armáda ich hneď usekla. Tejto skupine sa podarilo vytvoriť vlastný vzdelávací systém, vlastné školy. Podarilo sa im mať ešte v roku 2002, keď pracovali s Erdoganom, viac kádrov na dôležitých štátnych miestach. Erdoganova strana to však vtedy nemala, čím boli gulenovci ideálny ideologický spojenec, s ktorým si dobre rozumela.

Armáda je v Turecku strážkyňou sekularizmu, pričom teraz bude oslabená. Bude sa Turecko naďalej islamizovať?

Islamizácia bude pokračovať. Nemyslím si, že by šlo o niečo prechodné. Skôr si myslím, že pôjde o pokračovanie súčasného trendu a nič prekvapivé by som v tomto smere neočakával. Tá islamizácia je v posledných rokoch naozaj markantná.

Americký minister zahraničia John Kerry naznačil, že Turecko môže byť v prípade pokračovania tvrdých čistiek vylúčené z NATO. Naozaj sa to môže stať?

Nemyslím si, že by Turci prestali byť členmi NATO len preto, že sa tam tvorí autoritatívny režim. Nie je to pravdepodobné, ale vylúčiť sa to nedá.

Takže na strane USA preváži pragmatizmus, pričom Washington si bude chcieť zachovať spojenca.

Presne tak. Aj keď sa pozriete do histórie na minulé puče v Turecku, vždy zo strany USA prevážil záujem mať stabilné Turecko.

Je ale dobré, že sa na nich bude tlačiť. Síce v sobotu boli prehlásenia vládnych predstaviteľov také, že je to dobré, že sa puč nepodaril, teraz sú však očividne prekvapení z rozsahu tejto reakcie a z toho, ako sa vláda zbavuje svojich odporcov.

- Reklama -