Turecký paradox. Krajinou sa prehnal puč a Slovač? Kupuje zájazdy ešte viac

    0
    Dovolenková sezóna. Ilustračné foto. (Autor: TASR)

    Dovolenkové destinácie dostávajú poriadne zabrať. Dovolenkárov v súčasnosti okrem teploty vody či vzdialenosti hotela od mora začínajú stále viac a viac zaujímať témy ako bezpečnosť či ochrana pred teroristickou hrozbou. Minulý rok Turecko navštívilo približne 101-tisíc Slovákov.

    Na riviére pokoj?

    Podľa Stanislava Macka, prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA), k hromadnému rušeniu dovoleniek zatiaľ nedochádza. Priebeh zájazdov, najmä v typickej tureckej destinácii ako Egejská riviéra, je bezproblémový. „Cestovatelia v týchto oblastiach deklarovali pokoj a moje informácie od kooperátorov sú rovnaké. Situácia v Istanbule a Ankare neovplyvnila tieto dovolenkové destinácie,“ hovorí Macko.

    Ako ovplyvní pokus o neúspešný prevrat prúdenie dovolenkárov do Turecka? „Cestovné kancelárie už počas zimy a jari reagovali na udalosti v Turecku a dostatočne zredukovali nakontrahované kapacity hotelov a charterovej dopravy z dôvodu zníženého dopytu,“ prezradil Peter Pozníček z CK Hechter na adresu krvavého puču. Dodáva, že na takéto bilancovanie je ešte priskoro. Zároveň prezradil, že po piatkových nepokojoch zaznamenali jednu žiadosť o zmenu destinácie.

    Nepríťažlivé destinácie

    K otázke, či poklesol záujem o Turecko ako dovolenkovú destináciu, sa vyjadrila aj cestovná agentúra Invia. „Záujem o zrušenie už zakúpených dovoleniek registrujeme len minimálne. Aktuálne máme na slovenskom trhu predaných 171 pobytov do Turecka na celú tohtoročnú sezónu. Žiadosť o zrušení zájazdu sme registrovali len v jednotkách prípadov, turisti majú prípadne záujem o zmenu destinácie,“ tvrdí marketingový riaditeľ Michal Tůma. Ten poznamenal, že zo strany zákazníkov sa zvýšilo percento otázok ohľadom problematiky v Turecku. Cestovka podčiarkuje, že tieto udalosti nemajú žiadny vplyv na priebeh zájazdov.

    Slovenský paradox

    Andrea Valášková z cestovky Sunset Travel naopak dodáva, že niektorých dovolenkárov na zájazde do Turecka odrádza nielen hrozba teroristických útokov, ale napríklad aj problematika migračnej krízy. Paradoxne, napriek útoku aj v týchto dňoch predávajú zájazdy do Turecka bez väčších problémov a naopak, dokonca pocítili aj jemný nárast.

    „Slováci si pravdepodobne uvedomujú, že v dovolenkových rezortoch ich nebezpečenstvo nečaká a radšej si vyberú iné fakultatívne výlety ako do Istanbulu či Ankary. Turecko je obrovská krajina a ponúka veľké množstvo ako historických cenností, tak aj prírodných krás za naozaj skvelé ceny,“ vysvetľuje Valášková.

    Flexibilná dovolenka

    A ako cestovné kancelárie pristupujú k potenciálnemu stornovaniu zájazdov? „Pokiaľ ministerstvo zahraničných vecí nevyhlási neodporúčanie vycestovať do najnavštevovanejších letných turistických oblastí (napr. Antálye), klient môže stornovať podľa všeobecno zmluvných podmienok, resp. sme mu ponúkli možnosť zmeny destinácie pri využití rovnakej zľavy, pri ktorej si zájazd zakupoval do Turecka,“ hovorí manažér z CK Hechter Peter Pozníček. Ako vysvetlil, tak pokuta za stornovanie zájazdu sa zvyšuje, čím bližšie je dátum odchodu.

    Marketingová riaditeľka z CK Satur Jana Zedníková upozornila na špecifickú službu agentúry. „Pokiaľ sa jedná o klientov, ktorí si v našej CK pri kúpe zájazdu zajednali aj službu flexibilná dovolenka – novinka, ktorú sme na trh priniesli tento rok, si môžu zvolenú dovolenkovú destináciu zmeniť bezplatne najneskôr 21 dní pred odletom. Pokiaľ sa jedná o klientov, ktorí túto službu zakúpenú nemali, nie je momentálne v súvislosti s Tureckom, keďže sa riadime vyhlásením ministerstva zahraničných vecí, dôvod na vrátenie peňazí a v takýchto prípadoch postupujeme v súlade so zmluvnými podmienkami,“ vysvetľuje Zedníková.

    Hrozba útokov

    Macko zo SACKA PL.sk prezradil, ako sa cestovné agentúry zachovajú v situácii, keď priamo v dovolenkovej destinácii dôjde k teroristickému či inému útoku. Ak podľa Macka dôjde k takejto situácii a ministerstvo vyhlási, že z oblasti sa treba vrátiť, cestovná kancelária a poisťovňa musí začať riešiť povinnú repatriáciu.

    „Keď sa vypočítajú náklady na repatriáciu všetkých, koho sa to týka, tak poisťovňa vyhodnotí, koľko finančných prostriedkov jej zostalo do výšky poistnej zmluvy a podľa toho vracia peniaze za nevyčerpanú časť dovolenky,“ dodáva Macko.

    - Reklama -