Prisťahovalci: Nečakaná správa z Maďarska

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Maďarsko bolo v minulom roku krajinou, ktorá zavádzala zďaleka najprísnejšie opatrenia proti prívalu utečencov do Európskej únie. Vláda nariadila postaviť 160 kilometrov dlhú bariéru s ostnatým drôtom a utečencov, ktorí sa aj napriek týmto opatreniam do krajiny ilegálne dostanú, nemilosrdne zatvára do väzenia.

    Takéto počínanie mnohé európske vlády a organizácie typu Amnesty International okamžite odsúdili a politiku maďarskej vlády označili za hrubé narušenie ľudských práv. Maďarskú vládu tieto obvinenia však nijako nevyviedli z miery.

    Obrat o 180 stupňov

    Teraz to však vyzerá tak, že všetko bude nakoniec inak; v Maďarsku si uvedomili, že by mohli cudzincov využiť ako takú potrebnú pracovnú silu, ktorej je v súčasnosti v krajine poskromne. Z toho dôvodu začala maďarská vláda pripravovať plán, v rámci ktorého sa chystá pozvať pracovne oprávnených jedincov z nečlenských štátov Európskej únie na prácu do Maďarska.

    Išlo by o takzvaných guest workers, teda práceschopných jedincov, ktorí by získali povolenie niekoľko rokov stráviť a pracovať v Maďarsku, pritom by však nemali všetky práva spojené s občianstvom, ktoré by im pridelené nebolo.


    Minister financií Maďarska Mihály Varga podporil požiadavky vznesené Konfederáciou zamestnávateľov a priemyselníkov na to, aby boli do krajiny vpustené státisíce migrantov z krajín mimo Európskej únie, ako uvádza rakúsky denník Die Presse.

    Moslimovia budú mať zrejme stále stopku

    V návrhu projektu sa však píše, že krajina stojí len o skúsených a kultúrne začleniteľných pracovníkov, čo v praxi bude zrejme znamenať, že moslimovia vítaní v Maďarsku nebudú.


    Podľa expertov, ktorí starostlivo vývoj v krajine študujú, sa týmto vláda snaží zabrániť možnej vlne nevôle, ktorá by mohla byť spustená, keby sa maďarská vláda vzdala svojej doterajšej miestami až xenofóbnej politiky a začala prijímať aj moslimov.

    „Oni veľmi dobre vedia, aké to bude ťažké predať maďarskej verejnosti, najmä preto, že doterajšia vláda odvíja svoju legitimitu práve z nativistickej a xenofóbnej politiky, ktorá spočíva v utvrdení národa v tom, že každý imigrant, ktorý príde do krajiny, vezme pracovné miesto rodenému Maďarovi,“ cituje slová amerického profesora špecializujúceho sa na východnú Európu Hollyho Casa server Thestar.com.


    „Ide o to, že s prihliadnutím na to, čo sa v Maďarsku doteraz dialo, nie je veľmi pravdepodobné, že by si ľudia hľadajúci prácu v Európe za svoj domov zvolili práve túto krajinu,“ dodal.

    Na domácich kašľú, lákajú cudzincov

    Nedostatok pracovnej sily v Maďarsku nie je nič nové. Je to skôr proces, ktorý sa každým rokom zhoršuje; mnoho mladých Maďarov hľadá uplatnenie v krajinách ako Nemecko a Francúzsko, kde sú platové podmienky oveľa lepšie.

    „Mnoho mladých Maďarov jednoducho nevidí v tejto krajine svoju budúcnosť. Je to chyba aj maďarskej vlády, ktorá neurobila nič preto, aby bola možnosť práce v Maďarsku pre mladých ľudí atraktívna,“ uviedol profesor.


    Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán sa namiesto vytvárania lepších podmienok pre vlastných občanov rozhodol vydať iným kurzom. Podporuje program zamerania na prilákanie nemoslimských oprávnených pracovníkov do krajiny. Rovnako však aj naďalej odsudzuje príval utečencov a politiku, ktorú si Európska únia na riešenie toho problému zvolila.

    „Nemali by sme zabúdať na to, že tí ľudia, ktorí sem prúdia, vyrastali s iným náboženstvom a predstavujú úplne odlišnú kultúru. Väčšina z nich nie sú kresťanmi, sú to moslimovia. Európa má kresťanské základy, tak by to malo zostať,“ napísal Orbán vlani v septembri.


    Orbánova politika sa teda až tak nemení, čomu nasvedčuje aj nadchádzajúce referendum, ktoré by malo v Maďarsku prebehnúť v priebehu októbra tohto roku. Občania Maďarska sa majú sami rozhodnúť o tom, nakoľko má Európska únia právo rozhodovať o tom, koľko utečencov by malo Maďarsko prijať.

    - Reklama -