Potraviny drahšie o takmer 400 %. Čaká nás vraj hlad a násilnosti. Vlády sa už pripravujú

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)
    Potravinová kríza nevídaných rozmerov má podľa národných bezpečnostných agentúr USA trvať celé desaťročie a ten najhorší scenár a dátum jej začiatku nie je vôbec taký vzdialený, ako by sa mohlo zdať. Doposiaľ nepublikovaná štúdia odborníkov z americkej CNA Corporation, ktorá vznikla vlani v decembri, je založená na simulácii globálnej potravinovej krízy medzi rokmi 2020 až 2030. CNA (Centrum pre námorné analýzy) robí analýzy pre americkú vládu od roku 1942. 
     
    Scenár popísaný v štúdii amerického Centra pre námorné analýzy (CNA) dostal názov „Potravinová reťazová reakcia“. Ide o akési cvičenie, simuláciu či hru, na ktorej sa podieľalo 65 oficiálnych predstaviteľov a medzivládnych inštitúcií z USA, Európy, Afriky, Indie a Brazílie. 
     
    Inštitút pre verejný prieskum, ktorý patrí pod CNA, dal dokopy popredných expertov, aby skúsili čeliť katastrofickému nedostatku potravín. Celá simulácia trvala podľa portálu Vice len dva dni, od 9. do 10. novembra minulého roka. Cieľom štúdie bolo zistiť, ako by svetové elity postupovali v prípade skutočnej globálnej potravinovej krízy. 

    Hra na globálnu katastrofu

    Populácia planéty rastie, spolu s ňou sa zvyšuje aj urbanizácia a ceny potravín idú raketovo nahor, prichádzajú konflikty, boje o jedlo aj vodu, k tomu sa pridávajú prírodné katastrofy a nastávajú globálne sociálne nepokoje. Takto nejako sa začína „potravinová reťazová reakcia“, popísaná v štúdii americkej CNA. 
     
    Obrovské globálne nepokoje vyvolané potravinovou krízou by sa mali v prípade najčernejšieho vývoja udalostí začať v roku 2023. Dôvodom má byť enormné sucho v Číne, Indii, Rusku a na Ukrajine spolu s rastom cien ropy nad 100 dolárov za barel. 
     
    Už v roku 2024 má vraj nastať sucho aj v Európe, čím alarmujúcim spôsobom porastie cena potravín. Podľa CNA by sa mohla vyšplhať až na 395 % dlhodobého priemeru. Ďalšou ranou v tomto katastrofickom scenári je celosvetové spomalenie ekonomiky. 

    Treba byť optimista?

    Tri roky po hroznom suchu v Európe by sa mala situácia podľa CNA začať zlepšovať, ale aj to len preto, že ekonomický prepad by vymazal dopyt, zatiaľ čo vysoké ceny potravín by motivovali výrobu. 
     
    Celá štúdia amerického Centra pre námorné analýzy (CNA), založená na simulovanom scenári,  sa končí optimistickým záverom. CNA predpokladá, že aj keby sa ten najhorší scenár naplnil, bude sa všetko vracať do normálnych koľají po roku 2030. Potraviny by mali ísť cenovo dole z katastrofálnych 395 % pôvodnej priemernej sumy na 141 %. Predpokladom na zlepšovanie situácie je však podľa amerických odborníkov masívna celosvetová pomoc z potravinového fondu OSN. Práve ten by mal byť akousi záchrannou brzdou v prípade, že by o pár rokov naozaj nastal opísaný scenár. 
     
    Následky prípadnej potravinovej katastrofy nemusia byť však také optimistické, ako tvrdia experti z CNA. Iná štúdia z dielne britského Inštitútu globálne udržateľného rozvoja predpovedá, že pri zachovaní súčasných trendov môže dôjsť ku kolapsu priemyselných veľmocí. 
     
    Americká agentúra pre núdzový manažment (FEMA), ktorá si nechala štúdiu o potravinovej globálnej katastrofe u CNA urobiť, by podľa portálu Vice musela pristúpiť k drakonickým opatreniam, aby sa jej podarilo udržať poriadok v USA v prípade, že by ľudia skutočne začali revoltovať pre akútny nedostatok potravín. 
     
    - Reklama -