Hlavný zástanca federalistickej EÚ prehovoril. Euroskeptici budú z jeho návrhov šalieť

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)
    Svoju kritiku smeruje zástanca federalizácie Európskej únie Verhofstadt najmä na adresu odchádzajúceho premiéra Davida Camerona. „Britský predseda vlády úplne rezignoval na akúkoľvek snahu zapojiť sa do zmysluplnej spolupráce s EÚ. Jednou nohou bol v podstate vždy mimo EÚ, keď opakovane brojil proti byrokratom z Bruselu. Jeho snaha obhajovať EÚ v rámci kampane prišla príliš neskoro na to, aby mohla nejako ovplyvniť mienku britských voličov, ktorí boli po celé desaťročia klamaní protiúnijnou propagandou.“
     
    Podľa Verhofstadta si Británia cez rady svojich priateľov a spojencov vybrala izoláciu a zavŕšila tak svoj postimperiálny pád. „Najväčšie poučenie z brexitu je fakt, že poraziť nacionalistov nemožno tým, že im budeme nadbiehať. Ak chceme potlačiť nacionalizmus, je potrebné počúvať obavy ľudí a ponúknuť radikálne novú víziu efektívneho vládnutia. V opačnom prípade sa rakovina nacionalizmu rozšíri ďalej,“ varuje Verhofstadt s tým, že by mal byť odchod Británie z EÚ vyriešený čo možno najrýchlejšie. 
     
    Z politického hľadiska je podľa bývalého belgického premiéra už teraz Veľká Británia skôr protivníkom než dôveryhodným partnerom EÚ. Tŕňom v oku je mu po Cameronovi aj jeho potenciálna nástupkyňa Theresa Mayová. „Súčasná ministerka vnútra síce v kampani vystupovala na strane zástancov EÚ, ale v skutočnosti sa jej otvorené nepriateľstvo voči EÚ od Nigela Faragea a spol. líšilo iba mierne,“ usudzuje bojovne naladený Verhofstadt a vyžíva sa v tom, že sa „postbrexitovská“ nákaza nerozšírila do ďalších krajín. „Napríklad vo Švédsku sa v aktuálnom prieskume vyjadrilo za EÚ 66 % voličov.“
     
    Brexit považuje Verhofstadt za novú príležitosť pre celú Európsku úniu. „Rozdelená Európa nebola schopná čeliť výzvam spojeným s globalizáciou, terorizmom či imigráciou. Aj keď nám budú Briti chýbať, Európska únia bude bez nich menej rozdelená. Bohužiaľ, dnešná EÚ nie je schopná rozhodných krokov. Pokiaľ však chceme ponúknuť alternatívu k emocionálnym populistickým volaniam nacionalistov, je nutné viac načúvať požiadavkám občanov. Niečo také bude vyžadovať radikálne štrukturálne reformy v eurozóne i centrálnych politických orgánoch EÚ,“ tvrdí Verhofstadt.
     
    Pre zvýšenie prosperity a lepšiu správu vecí verejných je podľa mienky Verhofstadta potrebné prikročiť k ešte užšej integrácii. „Ekonómovia celkom správne tvrdia, že jednotná mena bez fiškálnej únie a spoločného rozpočtu je ďalej neudržateľná. Ďalej je nutné zriadiť dôveryhodnú organizáciu, ktorá by zhromažďovala informácie v boji proti terorizmu a delila sa o ne. Iba zavedením ďalekosiahlych reforiem môže Európska únia zastaviť vzostup populizmu, ktorý viedol k úspechu kampane za brexit,“ tvrdí Verhofstadt.
     
    V závere svojho textu sa europoslanec Verhofstadt vyjadruje jasne proti vráteniu niektorých právomocí späť do rúk členských štátov EÚ. „Podobné požiadavky v poslednom čase často zaznievajú a ja osobne s nimi razantne nesúhlasím. Takéto kroky by len oslabili celý integračný projekt, ktorý zaručuje mier a prosperitu v Európe po celé desaťročia. Populizmus a euroskepticizmus sú úhlavní nepriatelia tohto projektu. Jediný spôsob, ako ich poraziť, je vybudovať Európu, ktorá pracuje pre svojich občanov. Pokúšať sa len o kozmetické úpravy bude iba nahrávať tým, ktorí chcú nasledovať Veľkú Britániu,“ mieni Verhofstadt.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -