Prevalcovalo by Rusko NATO? Analytik odkrýva pozadie samitu Aliancie a rozloženie vojsk na východnej hranici

0
Tanky poľskej armády (Autor: SITA)

V čom spočíva význam dnešného samitu NATO vo Varšave?

Primárne ide o vyhodnotenie toho, čo Aliancia urobila od samitu vo Walese, pokiaľ ide o dohodnuté opatrenia v reakcii na vojenský vstup Ruska na Ukrajinu a anexiu Krymu. Po druhé ide o zaslanie jasného signálu, že NATO bude svojich členov chrániť a že posilní východné krídlo Aliancie o konkrétne vojenské príspevky.

Rusko obvinilo NATO z konfrontačnej agendy. Oprávnene?

Treba to postaviť na číslach. Rusko má v západnom vojenskom sektore dislokovaných okolo 400-tisíc vojakov. Aliancia má na východnej hranici vrátane ozbrojených síl, ktoré tam prídu a ktoré tam majú Poliaci a Balti, do 70-tisíc vojakov. Je preto nezmyslom, že by Aliancia svojou agendou mala byť konfrontačná. Rusi jednoducho majú niekoľkonásobne viac vojakov na svojej strane a ich zahraničná politika je výrazne agresívnejšia. NATO dokonca otvorene označujú za svojho najväčšieho nepriateľa. Vojensky sa angažujú na Ukrajine, anektovali Krym, útočia kyberneticky na Estónsko, pôsobia vojensky v Gruzínsku a nezabudnime na Podnestersko. To je jasný signál o tom, že kto je agresívny a kto akú politiku robí.

Akou mierou prispievajú jednotlivé krajiny k obrane východnej hranice?

Poliaci majú 65-tisícovú armádu s tým, že nie všetci sú dislokovaní na východnej hranici. Takže asi 40-tisíc Poliakov je na východnej hranici a v blízkosti Kaliningradu. Aliancia na čele s USA do Pobaltia vysiela 5-tisíc vojakov. Estónsko, Lotyšsko a Litva majú veľmi malé armády, navyše bez nadzvukových lietadiel či nejakej ťažkej techniky. Dohromady s Poľskom tie sily nemusia na východe mať ani tých 70-tisíc.

Think tank Rand Corporation konštatoval, že Rusko by v Pobaltí NATO prevalcovalo…

Povedal to nielen Rand, ale aj vojenskí predstavitelia NATO. Sú to ale čisté teórie a ťažko sa to dá odhadnúť, pretože dnešná technológia, ktorá monitoruje pohyby vojsk, špeciálne na hraniciach NATO, je taká vyspelá, že podľa mňa by dokázali alianční spravodajcovia skôr identifikovať, keby Ruská federácia plánovala realizovať nejaké vojenské operácie. Znamená to, že by bola vykonaná niekoľkodňová príprava a pravdepodobne by nedošlo k prevalcovaniu.

Ako však hovorím, sú to len teórie. Keby došlo k naozaj prekvapivému momentu, tak by sa Poliakov ešte ochrániť dalo, ale pri pobaltských krajinách by to bolo veľmi komplikované.

V súvislosti so samitom sa skloňuje aj téma brexitu. Ovplyvní táto udalosť nejako atmosféru či priamo rokovania Aliancie?

Nemyslím si. Som presvedčený, že na túto tému padne pár slov, najmä od predstaviteľov Spojeného kráľovstva. Osobne si však myslím, že prípadný brexit, ktorý je zatiaľ otázny, skôr posilní Severoatlantickú alianciu, pretože Británia bude chcieť mať mimoriadne blízke vzťahy s európskymi krajinami aspoň na inom fóre, ako je Európska únia. Takže ak to bude mať nejaký vplyv, tak pozitívny z hľadiska miery zapojenia Spojeného kráľovstva do Aliancie.

- Reklama -