Našli sme muža, ktorý sa rázne postavil za EÚ. Je to slávny český herec

0
Vlajka EÚ (Autor: SITA)

Ako prežívate vyrovnávanie sa Európskej únie s faktom, že sa od nej Veľká Británia oddelí? Boli ste z výsledku referenda v Británii prekvapený?

Ono to bolo také vyrovnané, že mohol byť ťažko prekvapený ten aj ten.

Pre koho sa podľa vás stalo ono referendum väčším závažím, väčším negatívom? Pre Veľkú Britániu alebo pre Európsku úniu?

Myslím si, že teraz to nie je dobré pre nikoho. Ale vypísať referendum na túto vec bolo podľa mňa veľmi sporné. A pýtať sa potom na moje dojmy je ťažké, lebo otázka referenda v takejto veci je odvážna a zároveň ťažká na rozhodovanie.

Český prezident Miloš Zeman na pozadí nedávneho rozhodnutia Veľkej Británie opustiť Úniu spomenul, že aj Česi by mali mať možnosť referenda o členstve krajiny v Európskej únii a dokonca vraj v NATO. Boli by ste za? Musím ale pripomenúť, že Zeman k tomu zdôraznil, že sám by hlasoval za zotrvanie v oboch organizáciách.

Nie som presvedčený, že by vypísanie referenda v ČR bolo správne. Na to máme volené orgány, ktoré majú väčšiu možnosť tieto veci posúdiť a podľa toho sa zachovať. A my ich môžeme alebo nemusíme zvoliť. Ale rozhodne je pri týchto orgánov väčšia šanca, že dôjdu k nejakému väčšiemu kompromisu ako v ľudovom referende, kde sa ľudia musia rozhodnúť len medzi ÁNO či NIE.

Brexit opätovne otvoril otázku nutnosti reformovať Európsku úniu, ktorú mnohí kritizujú za ťažkopádnosť, prílišnú byrokraciu a neschopnosť adekvátne reagovať na súdobé výzvy. Myslíte si, že by Únii nejaký druh reformy pomohol?

Asi je potreba nejakým spôsobom neustále reagovať na to, ako sa ten organizmus Únie vyvíja. Určite to ale nejde zo dňa na deň. Európska únia má nejaký vývoj, nejaký smer a celkom iste sa tam nedajú urobiť nejaké zmeny hneď, a to ešte bez konzultácií s členskými štátmi. Však si spomeňte, ako sa politici na našom malom piesočku hádajú o každú blbosť a zmeny sa tiež nedajú urobiť ani u nás okamžite.

“Brexit je úsvit nad Európou a teraz je potrebné dopátrať sa zásadných zmien vo fungovaní Európskej únie,” myslí si bývalý prezident Václav Klaus. Podľa neho je ideológia, ktorá ovládla toto obdobie rovnako zhubná ako ideológia, ktorá nás ovládala v minulosti. Súhlasíte s jeho slovami?

Tak s tým by som úplne nesúhlasil. Podľa mňa je EÚ založená na demokratických princípoch, a keď si pán exprezident myslí, že v súčasných pomeroch je demokracia nejaký prežitý útvar, potom sa podľa mojej mienky mýli. Ja si to totiž nemyslím, podľa mňa nič iné a ani lepšie nemáme.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker čelí po britskom referende tlaku, aby svoju funkciu opustil. Dôveru stratil v niektorých krajinách východnej časti Európskej únie. Jedným z dôvodov ataku na Junckera z čela komisie je vraj jeho “škodoradostná radosť” z výsledku britského referenda, ale aj jeho snaha využiť brexit k prehĺbeniu európskej integrácie. Prácu Junckera ale vraj kritizuje aj Angela Merkelová.

Keby som sa o toto zaujímal, tak by som sa zrejme dal na politiku. O tieto problémy sa až tak veľmi nezaujímam. Podľa mňa by ale bola chyba robiť unáhlené závery a zbavovať sa ľudí, ktorí sú kvalitní a dobrí, pre niečo, za čo v podstate oni nemôžu.

Súhlasili by ste s myšlienkou, že do vnímania EÚ bežnými občanmi sa negatívne prihovára tiež ponovembrový vývoj v ČR? Ľudia sú znechutení korupciou, nedôverujú politikom, boja sa, že raz budú nezamestnaní. Čím to podľa vás je, že smútok ľudí za starými časmi je stále väčší?

Áno, ľudia majú krátku pamäť. Keď je pekne, tak sa nadáva, že je horúco, a keď prší, tak sa zasa nadáva, že prší. No a keď neprší, tak sa zase nadáva na sucho. A stále to beží v tomto poradí. Povedať, prečo to tak je, je však veľmi ťažké. Ľudia asi zabúdajú na to, čo bolo a čo im každučký deň prekážalo a naopak, ľahko kritizujú to, čo im prekáža teraz, a hovoria, že kedysi to bolo lepšie, aj keď to zďaleka nie je pravda.

Do akej miery môže byť riešením ekonomických problémov Európy väčšia hospodárska orientácia na Rusko a Čínu? Povedú súčasné otrasy v EÚ k revízii vzťahov s Ruskom? Myslíte si, že by mali byť zmiernené sankcie EÚ voči Rusku? A nie je Rusko pre nás bezpečnostná hrozba?

Čo by sa v otázke týchto vzťahov malo robiť inak, je zložitá otázka. Ja si ale rozhodne nemyslím, že by sa mali riešiť akékoľvek geopolitické problémy krajiny násilnou cestou a posielaním označených alebo neoznačených vojsk. Takéto veci by podľa mňa rozhodne do dnešnej Európy a do dnešného sveta patriť nemali.

Predstavitelia EÚ, politici a dokonca aj niektorí ekonómovia hovoria, že odchod z EÚ Veľkú Britániu potopí aj ekonomicky. Čo na to poviete? Neviem, či nemáte v Británii známych, ktorí sa tejto budúcnosti svojej krajiny obávajú.

V Británii nemám žiadnych známych, ale ako to bude určite ukáže čas. Drobiť Európu však rozhodne nie je riešenie. Nejakým spôsobom zjednotená Európa akokoľvek – tu nehovorím o nejakom útvare, ale o činoch – je dobrý počin. Čím tesnejšie budú spolu Európania spolupracovať, tým to podľa mňa bude pre budúcnosť všetkých štátov, ktoré sa niečoho takého budú zúčastňovať, lepšie. Ja som ale pri referende zaznamenal jednu vec: referendum nie je vraj pre vládu Veľkej Británie právne záväzné. Ona sa tým referendom nemusí riadiť, ak by o téme tamojší parlament rozhodol inak. Môže, ale nemusí. Takže by som počkal, čo sa bude diať ďalej. Teraz je to v stave, keď sa v referende prihlásilo 52 percent ľudí pre vystúpenie svojej krajiny z EÚ. Ja osobne, keby som bol členom britskej vlády, tak by som pravdepodobne ono referendum neakceptoval. Potom by mi to možno vo voľbách spočítali, ale mal by som čisté svedomie.

Prezident Zeman okamžite po výsledkoch referenda povedal, že ho vlastne rozhodli imigranti, teda že jedným z hlavných faktorov, ktoré vplývali na rozhodnutie miernej väčšiny britských voličov, bola obava z migrácie. Mohlo to tak byť?

Mohlo, mohlo, to je samozrejmé. Je to veľmi populistická karta.

Áno, na tú strunu hral hlavne predseda protieurópskej a protiimigračnej strany UKIP Nigel Farage. Farage v tejto súvislosti naznačoval, že “obyčajní Briti” v poslednom čase zažívajú pre migračnú politiku EÚ krušné časy a že Británia je oveľa zraniteľnejšia a náchylnejšia k teroristickým útokom.

Ale ono nie je všetko tak, ako si myslel. Pán Farage v podstate ľudí mystifikoval.

Farage dokonca v pondelok oznámil rezignáciu na svoju funkciu.

Ja, keby som bol členom britskej vlády, tak by som práve pre takýchto populistov výsledky referenda nereflektoval. Poviem: Ďakujem vám, stálo nás to desať miliónov libier, a áno, boli to vyhodené peniaze.

Ako vidíte budúcnosť Európskej únie? Ste optimista, veríte, že predsa len v dohľadnom čase k reforme dôjde a Európska únia zostane pohromade, alebo že ju čaká rozpad? Veríte týmto negatívnym predpovediam?

Británia podľa mňa do Európy patrí. Síce je medzi Francúzskom a Veľkou Britániou Lamanšský prieliv, ale keď to preplával pán Venclovský, tak to nie je zase až tak ďaleko.

- Reklama -