V Bruseli vládne korupcia maskovaná peknými slovami, píše exdiplomat Bašta

    0
    Jaroslav Bašta (Autor: Hans Štembera)

    Na čele Sovietskeho zväzu stáli ľudia, ktorých nikto nevolil. Dostali sa do vedenia štátu revolučnou cestou a predchádzajúceho vládcu – cára Mikuláša II. – nechali zabiť aj s rodinou. V následnej občianskej vojne v Rusku tiekli potoky krvi, ale jedného dňa červení vyhrali a začali upevňovať svoju moc. Svojich odporcov vraždili či posielali do pracovných táborov na Sibíri.

    Sovietsky zväz síce mal parlament, ale išlo v podstate len o bábkovú inštitúciu. Skutočnú moc držala v rukách úzka skupina ústredného výboru komunistickej strany. Títo vládcovia sa celé desaťročia snažili prerobiť občanov rôznych národov na svoj obraz tak, aby nakoniec utvorili pre všetkých spoločný štátny celok.

    Nový Zväz

    V komentári pre server PrvníZprávy.cz Bašta píše, že tu už vidí určité paralely. “Ľudia sa však nikdy nedokázali z dejín poučiť, takže vytvorili novú entitu rovnako osudovo postihnutú deficitom demokracie – Európsku úniu. Na jej čele tiež stoja ľudia, ktorých nikto nevolil, nikomu sa zo svojich činov a slov nezodpovedajú. Aj ten parlament-neparlament bez zákonodarnej iniciatívy tu máme znova. Pravda, nový Zväz sa posunul viac na Západ, centrom už nie je Moskva, ale Brusel a základom jeho fungovania už nie je násilie, ale korupcia maskovaná mnohými peknými slovami. Ale aj toho nového európskeho človeka vytvárajú. Nie prevýchovou, ale za pomoci migrácie z Afriky a Ázie, lebo pôvodní Európania im pripadajú príliš neposlušní, “píše.

    Na škodu všetkých Európanov navyše EÚ vedú politici z druhej ligy, ktorí neuspeli doma alebo sa ich tam potrebovali zbaviť z iných dôvodov a tak ich poslali do Bruselu. Tam sa podľa Baštu správajú ako “výstrední lampasáci z Haškovho Dobrého vojaka Švejka”. Regulujú maslo, uhorky a žiarovky. V časoch krízy, ktorú dnes zažívame, sa však ukazuje, že Európskej únii chýbajú skutoční štátnici. Ich stavba sa navyše otriasa v základoch, lebo vypadol jeden z jej dôležitých pilierov – Veľká Británia.

    Nové voľby

    Dalo by sa čakať, že sa EÚ bude chcieť zmeniť, ale podľa Baštu sa bruselskí byrokrati snažia nedostatok demokracie nahradiť ešte väčším nedostatkom demokracie a užším európskym zväzkom. Európania by preto mali požadovať odchod celej Európskej komisie a vypísanie nových volieb do Európskeho parlamentu.

    - Reklama -