Ľudia povedali nie, ale predsa len by sa v tej Únii dalo nejako udržať. Odporcovia brexitu vraj chystajú plán

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Amaterizmus predstaviteľov brexitu, ktorí očividne nepredvídali svoj úspech ani zmätok vyvolaný referendom 23. júna, vzbudil nádej britských zástancov zotrvania krajiny v Únii, že je možné zabrániť rozchodu so starým kontinentom,” uviedol na svojom webe francúzsky politický týždenník L'Express.

    Keď nebude premiérom Johnson, mohla by sa tohto postu ujať napr. ministerka vnútra Theresa Mayová. Tá sama seba počíta medzi zástancov zotrvania Británie v EÚ a odhaduje proces odluky ostrovného kráľovstva od kontinentu na celé roky. Nehovoriac o tom, že o referende musí hlasovať parlament, lebo výsledok referenda nie je právne záväzný. Je potrebné pripomenúť, že Veľká Británia nemá ani písanú ústavu a vychádza predovšetkým z nepísaných ústavných zvyklostí.

    V britskom parlamente sedí 650 poslancov a okolo 500 z nich sa počíta medzi zástancov zotrvania Spojeného kráľovstva v EÚ. Otázkou však je, či sa poslanci naozaj postavia proti vôli voličov. Hoci sa ich približne tretina rozhodla zostať doma a nehlasovať, u miliónov ľudí, ktorí hlasovali za brexit, by si títo poslanci rozhodne pochvalu nevyslúžili.

    - Reklama -