Andrej Kiska: Snaha Ruska rozdrobiť Európu je naozaj veľká. EÚ je projekt mieru. Musíme zostať jednotní

    0
    Prezident Andrej Kiska krúžkoval v Poprade (Autor: SITA)

    „V tomto období, keď budeme predsedať, nie je úlohou presadzovať jednu myšlienku. Treba ale urobiť všetko pre to, aby Európska únia vydržala ako úžasný projekt spolu. Aby sa viac netrieštila. A aby sme boli čestnými vyjednávačmi,“ podotkol na úvod k úlohám slovenského predsedníctva Kiska. Slovensko je podľa neho krásna krajina s úžasnými ľuďmi. „A občas to nevyužíva,” dodal prezident s tým, že ho mrzí malá propagácia krajiny.

    „Na jednej strane máme veľa nesmierne kvalitných ľudí a mnohé spoločnosti, ktoré sú u nás na Slovensku a zároveň aj v cudzine, hovoria, že od nás vychádzajú absolútne najviac kvalitní pracovníci,” podotkol Kiska s tým, že sa mu nedávno pochválil jeden z riaditeľov firiem, ktoré majú pobočku aj v Nemecku. Slováci sú podľa neho motivovaní a snažia sa.

    Nebáť sa veci pomenovať pravými menami

    Reč bola aj o komunizme a socializme a prípadnom adorovaní skorších komunistických postáv. Napríklad sa vyjadril k nedávno odhalenému pomníku komunistického pohlavára Vasila Biľaka. „Máme demokraciu a nemôžeme niektorým ľuďom podľa mňa zakazovať nostalgiu, predovšetkým starším ľuďom. Keď tá demokracia je, tak každý si môže hovoriť, čo chce. Či už smerom k Rusku, alebo k Európskej únii. Komunizmus páchal veľmi veľa zla,“ dodal Kiska. Extrémizmus vnímal citlivejšie. A to z toho dôvodu, že sa medzi extrémne hnutia zapájajú aj mladí ľudia. „Zlyháva štát. Ľudia majú pocit, že štát tu nie je pre ľudí. Že ľudia sú tu pre štát, ale štát nie je pre ľudí. Zlyháva nám tiež čiastočne školstvo, lebo mladí ľudia nevedia, aké to tu bolo za slovenského štátu,“ povedal Kiska. Svoju úlohu zohrávajú aj médiá.

    „Podľa môjho názoru je nesmierne dôležité nebáť sa pomenovať veci pravými menami. Kto je neonacista alebo fašista. Je tiež nutné pomenovať pravidlá hry,“ povedal Kiska. Vyjadroval sa tak okrem iného aj k predsedovi Ľudovej strany Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi.

    Migračné krízy ako najväčšia výzva EÚ

    Prezident sa následne vyjadril k utečeneckej kríze. „Systém kvót nebol absolútne šťastným riešením. Tak, ako je pre úspešného človeka morálnou povinnosťou pomáhať ľuďom, ktorí nemali toľko šťastia, rovnako je morálnou povinnosťou úspešnejších krajín pomáhať ostatným krajinám. Sme ľudia a chceme pomôcť, a to je jedna zo základných zásad, ktorou by sme sa mali riadiť,“ podotkol Kiska s tým, že by to mohli ľudia robiť aj cestou, ktorou sa vybral on – nadačnými fondmi a snahou motivovať ostatných.

    „Tou najväčšou výzvou, pred ktorou teraz Európska únia stojí, je práve táto otázka,” myslí si o migračnej kríze Kiska. „Európska únia je jedným veľkým projektom mieru. Úlohou je zostať jednotní a nachádzať riešenie migračnej krízy. Aby sme dokázali nájsť optimálny model fungovania,“ povedal.

    Ruskú federáciu Kiska vníma ako bezpečnostné riziko. „Ruské spoločnosti sú zapojené do toho, aby sa tu šírila proruská propaganda. Tá snaha o rozdrobovanie Európskej únie Ruskom je naozaj veľmi veľká. Apeloval som nedávno na ministra vnútra, aby sme jasne bojovali proti webovým stránkam či facebookovým stránkam, ktoré šíria extrémizmus,“ dodal.

    V Česku je pritom podľa prezidenta, ktorý tam má syna aj dcéru, väčší záujem o verejný priestor.

    - Reklama -