Exodus u našich susedov nabral desivé rozmery. Ušlo vyše 1,5 milióna ľudí

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)
    Od roku 2014 zomrelo v bojoch o Donecký a Luhanský región na východe Ukrajiny viac ako 9 400 ľudí. To sú čísla, ktoré udáva štatistika OSN, ale skutočné počty obetí je len ťažké overiť vzhľadom na pretrvávajúce napätie a sporadické boje medzi ukrajinskou armádou a separatistami. Tí na obsadených územiach vyhlásili samozvané republiky, ktoré Kyjev neuznáva. Panovať má prímerie, ale pravidelne sa ozýva streľba. 
     
    Konflikt na východnej Ukrajine zamrzol na mŕtvom bode a nepomohli ani dohody o pokoji zbraní uzavreté za pomoci Ruska a Západu v bieloruskom Minsku. Prímerie totiž platí len na papieri a z oblasti prichádzajú desivé svedectvá o tom, ako si ľudia museli vybrať, či budú čeliť neutíchajúcemu konfliktu alebo opustia svoje domovy. 

    Ukrajinský exodus 

    Spolu s anexiou Krymu prinútili boje na východe Ukrajiny k odchodu viac ako milión 700-tisíc Ukrajincov. To je obrovská masa ľudí, ktorí sa presunuli buď v rámci Ukrajiny, alebo odišli do zahraničia, najčastejšie do Ruska. Ešte začiatkom konfliktu v roku 2014 bolo v Rusku takmer milión azylantov, ale z nich sa časť vrátila domov. 
     
    V čase najkrutejších bojov na východe Ukrajiny zažívalo Rusko enormný nával migrantov. V lete roku 2014 prekročilo rusko-ukrajinské hranice dennodenne viac ako 8-tisíc Ukrajincov.  
     
    Domov sa zatiaľ vrátila len necelá štvrtina z tých, ktorí pred konfliktom na východe Ukrajiny ušli do Ruska. Státisíce ľudí však nemali prostriedky, aby vycestovali do zahraničia, a presťahovali sa preto aspoň v rámci Ukrajiny, často k známym či príbuzným na západ. V niektorých prípadoch to znamenalo sťahovanie na vzdialenosť stoviek kilometrov. 
     
    Najväčší problém predstavuje pre Ukrajincov, ktorí ušli pred vojnou, fakt, že nemajú často nielen kde bývať, ale navyše nemajú ani pravidelný príjem na to, aby dokázali uživiť seba a svoje rodiny. Podľa prieskumu misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorá pôsobí na Ukrajine, má pravidelné príjmy len necelá polovica ukrajinských rodín, ktoré ušli z bojmi zmietaného východu krajiny. Približne 60 % rodín, ktoré boli pre konflikt na východe Ukrajiny nútené opustiť svoje domovy, má mesačné príjmy nižšie ako 68 dolárov.  
     
    - Reklama -