Najzvláštnejší orchester na svete. Prenasledovaní ľudia sa spojili a vzniklo niečo unikátne

    0
    Utečenecký orchester. (Autor: Reprofoto: Newsweek)

    Tento netradičný orchester združuje počas koncertov stovky inštrumentalistov a hudobníkov, ktorých rodiny, priatelia, známi alebo oni sami boli donútení opustiť svoju domovinu pod tlakom vojnového konfliktu. Projekt má poukázať aj na fakt, že množstvo obyvateľov žijúcich na území Spojených štátov tvoria práve utečenci, ktorí museli dať zbohom vlastným domovom.

    Hákové kríže z Ruska

    Lidiya Yankovskaya, dirigentka a zakladateľka orchestra, ušla z Ruska pred hustnúcou neznášanlivou atmosférou v tvoriacej sa mladej demokracii v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Ako sama spomína, toto obdobie neprialo menšinám. Yankovskaya žila s rodinou v Petrohrade, z ktorého odišli spolu aj s ďalšími ľuďmi ako utečenci do New Yorku.

    „Pamätám si, ako hlavným námestím prechádzali fašistickí demonštranti mávajúci vlajkami s hákovými krížmi. Rozdávali aj letáky, na ktorých sa písalo: Zabite všetkých židov. Rusko bolo v tom čase v ekonomickom a politickom zmätku, takže tam bolo množstvo problémov. Keď sa niečo takéto stane, ľudia majú tendenciu z toho viniť nejakú väčšiu menšinu, ktorá sa tam nachádza,“ spomína dirigentka. O nezvyčajnom orchestri informoval portál NewsWeek.

    Utečenecký orchester. Zdroj: YouTube/Al Jazeera

    Staré piano z rozvalín

    Orchester ale nie je jediným prepojením tematiky hudby a utečencov. Mladý Ayham Ahmad musel utiecť zo svojho domova a ten dočasný našiel v utečeneckom tábore v sýrskom Yarmouku. V opustenej budove našiel staré piano, ktoré vytiahol na ulicu a vzniklo tak jedno z najemotívnejších videí, ktoré môžete na internete nájsť.

    Svoj talent využíval na rozptýlenie „obyvateľov“ tábora a svoje „vystúpenia“ šíril ďalej aj pomocou Skypu. Mladý talentovaný Palestínčan získal za svoju snahu vniesť trochu kultúry do „nekultúrneho“ sveta a dať tak zabudnúť ľuďom na hrôzy vojny medzinárodnú Beethovenovu cenu. Ocenením si uctili Ayhama ako „bojovníka“ za ľudské práva a slobodu prejavu.

    „Tábor už naďalej nie je miesto, kde môžeme hrať hudbu. Dúfal som, že raz nájdem lepšie miesto, kde budem môcť opäť hrať. Chýba mi a chýba mi aj hranie v tábore. Budem hrať všade tam, kde budem mať bližšie k srdciam ľudí,“ vysvetľuje hudobník, ktorý musel Sýriu opustiť potom, ako mu piano zničili militanti.

    Ayham Ahmad hrá na piane v rozvalinách mesta Yarmouk. Zdroj: YouTube/Domenico Vescio

    - Reklama -