Plná chladnička Európy sa začala vyprázdňovať a národy už pokope nič nedrží. Chmelár Únii opäť raz nič nedaroval

    0
    Politológ, pedagóg, historik a bývalý rektor Akadémie Médií Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Model EÚ je podľa Chmelára už mŕtvy a prežíva len vďaka umelému propagovaniu zdanlivých výhod. „Únia sa neprezentovala ako veľkolepá vízia zjednotenej Európy, ale ako plná chladnička,“ myslí si politológ a dodáva, že ekonomické výhody, ktoré zoskupenie ponúka, boli často prezentované účelovo. V čase krízy, keď sa „chladnička začala vyprázdňovať“, sa niektoré štáty EÚ dostali do pozície čistého dodávateľa a prestali im plynúť príjmy. Do takejto pozície sa dostalo aj Spojené kráľovstvo. 

    Brexit bude podľa politológa prehrou bruselských elít. „Bude prehrou tých, ktorí ponúkali európsku myšlienku nepresvedčivo ako podomoví obchodníci pracích práškov a potom sa pohoršovali nad tým, že ľuďom táto lacná reklama nevonia,“ nešetrí Brusel Chmelár.

    Podľa Chmelára lídri EÚ podcenili emócie obyvateľov jednotlivých štátov. „Politika bez hodnotových väzieb nemá žiadne základy,“ píše politológ v komentári na Aktuálne a vzápätí dodáva, že riešenie situácie nie je ukryté ani v nacionalizme. „Ten, kto dnes ešte blúzni o suverénnych národoch a čistých rasách, nevníma realitu sveta, v ktorom žijeme,“ myslí si Chmelár, ktorý riešenie vidí v integrácii na základe spoločného bratstva ľudí a národov.

    Európska únia podľa neho „nedokázala vytvoriť také spoločne zdieľané bratstvo ľudí a národov, ktoré by sa stalo základom európskeho ľudu. Tento konštrukt, v ktorom žijeme, nie je skutočnou integráciou“ a je vzdialený bežným ľuďom.

    Chmelár tiež cituje Jeana Monneta, ktorý bol jedným zo zakladateľov myšlienky Európskej únie: „Keby som mohol začať ešte raz, začal by som od kultúry.“ Politológ zdôrazňuje, že v procese vzniku a fungovania EÚ tak bolo na úkor kultúrneho zbližovania národov výrazne uprednostnené to hospodárske. „Európska únia môže dopadnúť ako Habsburská monarchia. Na začiatku to bol dobrý plán, ktorý ochránil Európu pred rozpínavosťou Osmanskej ríše. Ibaže postupne sa z nej stal žalár národov,“ dodáva Chmelár. V takomto druhu zoskupenia, ktoré pozostáva z viacerých národov, by sa teda podľa politológa malo dbať aj na zbližovanie občanov na kultúrnej a ľudskej úrovni a budovanie vzájomnej dôvery. 

    - Reklama -