Britský boj za Brexit stratil výraznú tvár. Vadí jej prehnaná xenofóbia

    0

    Warsiová už nepreniesla cez srdce neustále lži ministra spravodlivosti Micheala Gova o možnom vstupe Turecka do EÚ a vrcholom pre ňu bola obhajoba plagátu, na ktorom je vyobrazený dav utečencov a ktorú mal na svedomí Nigel Farage.

    Obhajcovia Brexitu podľa jej slov „vedú nenávistnú a xenofóbnu kampaň“. To ju priviedlo k tomu, aby zmenila názor a stala sa zástankyňou zotrvania Británie v Európskej únii.

    Pridala sa tak k Sarah Wollastonovej, ktorá kampaň za Brexit opustila pred dvoma týždňami z podobných dôvodov. Wollastonovej vadili neustále lži o tom, že odchodom z EÚ by britské zdravotníctvo získalo až 350 miliónov libier týždenne.

    Svoju dezerciu oznámila Warsiová vo chvíli, keď sa po smrti poslankyne Jo Coxovej začali opäť rozbiehať politické kampane. Jej smrť však podľa mnohých prieskumov nemala na predbežný výsledok referenda žiadny výrazný vplyv.

    Predstavitelia „Leave“ kampane však uviedli, že ani Warsiová, ani UKIP a Nigel Farage neboli nikdy jej oficiálnymi členmi.

    Medzitým sa opäť naplno rozhoreli obe kampane. Stúpenci odchodu z EÚ sa v pondelok zišli v centre Londýna a boli medzi nimi aj Michael Gove a bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Hlavné mesto Británie je však aj napriek ich vystúpeniu stále baštou stúpencov EÚ, ako dokazujú mnohé plagáty na oknách tamojších obyvateľov.

    „Okrem aktivistov na uliciach sa v nedeľu vrátili pred kamery aj politici,“ uvádzajú Novinky.cz s tým, že za zotrvanie v EÚ vystúpili šéf labouristov Jeremy Corbyn, minister financií George Osborne aj premiér David Cameron.

    Cameron sa objavil v relácii Question Time, kde odpovedal na otázky publika v štúdiu. Uviedol, že vražda Jo Coxovej zasadila politikom tvrdú ranu, ktorá vyvolala „vášnivú debatu“. Sám sa však snažil emócie upokojovať.

    Celý text si môžete prečítať TU

    - Reklama -