Guvernéri amerických štátov nechcú sýrskych utečencov. Federálny súd im však zavrel ústa

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Obamova administratíva sa zatiaľ k prijímaniu sýrskych utečencov stavia tiež trochu zdržanlivo a v tomto roku by ich malo do Spojených štátov doraziť iba desaťtisíc. To je v porovnaní s viac ako miliónom utečencov, ktorých prijalo Nemecko, značný nepomer. Prijatie väčšieho počtu utečencov však požaduje prezidentská kandidátka demokratov Hillary Clintonová a mnohí ďalší kolegovia z jej strany. Naproti tomu republikáni vo svetle masakru v orlandskom gay klube prišli s iniciatívou, aby do krajiny neboli vpustení vôbec žiadni utečenci.

    V každom prípade je zrejmé, že medzi guvernérmi jednotlivých amerických štátov idea presídľovania hoci „len“ desaťtisíc sýrskych utečencov nemá podporu. Na konci minulého roka sa pripojilo viac ako tridsať štátov k iniciatíve Texasu, ktorý chcel zabrániť akémukoľvek prijímaniu utečencov zo Sýrie. Teraz sa však zdá, že táto snaha neuspeje. Federálny súd včera rozhodol, že Texas nemôže prijímanie utečencov zablokovať. Súdne rozhodnutie sa síce nevzťahuje všeobecne na všetky jednotlivé štáty, otázkou ale zostáva, či budú mať iné štáty chuť ísť do ďalších súdnych sporov.

    „Toto rozhodnutie by malo slúžiť ako silné pokarhanie pre všetky ďalšie protiústavné pokusy blokovať presídlenia utečencov. Federálny súd vyslal jasnú správu do ďalších štátov, že takéto pokusy sú neamerické a v neposlednom rade v rozpore so zákonom,“ konštatovala vo svojom vyhlásení Cecilia Wang, vysoká predstaviteľka Medzinárodného záchranného výboru (IRC), ktorý sa venuje pomoci utečencom. Guvernéri väčšiny amerických štátov sú napriek tomu proti a varujú pred tým, že by dobrá vôľa Spojených štátov mohla ohroziť národnú bezpečnosť.

    Všetko sa začalo vlani v decembri, keď malo byť do oblasti Dallasu presídlených šesť sýrskych utečencov. Keď sa však Texaská komisia pre zdravotné a sociálne služby pýtala IRC na osobné údaje utečencov, IRC ich komisii odmietla odovzdať. Následne sa štát Texas obrátil na federálny súd a v rámci prípadu tiež obvinil federálnu vládu z porušenia zákona o utečencoch z roku 1980, ktorý zaväzuje vládu zamýšľané presídlenie utečencov konzultovať s jednotlivými americkými štátmi. Texaské úrady tvrdili, že nemali možnosť sa vyjadriť, kam budú utečenci umiestnení.

    Ako konštatuje americká televízia NBC, včerajšie rozhodnutie federálneho súdu nie je dobrou správou pre ďalšie štáty, ktoré zastávajú voči presídľovaniu sýrskych utečencov obdobné postoje. „Alabama už podobnú žalobu stiahla v januári a guvernér Tennessee už vyjadril ochotu rešpektovať rozhodnutie federálneho súdu,“ uvádza NBC.

    - Reklama -