Silné slová. Bývalý starosta Londýna sa v diskusii hádal s milovníkmi Európskej únie

    0
    Diskusia ohľaodm vystúpenia Británie z EÚ. (Autor: repro foto Youtube/The Telegraph)

    Debaty sa zúčastnili bývalý starosta Londýna Boris Johnson a Priti Patelová, poslankyňa za Konzervatívnu stranu. Ich oponentmi boli bývalý ministerský predseda Škótska Alex Salmond a Liz Kendallová, poslankyňa za Labouristickú stranu. Aká je primeraná miera imigrácie? Čo sme schopní zvládnuť? Zazneli otázky z obecenstva v úvode debaty.

    Redukcia čísla prisťahovalcov

    Ako prvý sa ujal slova Boris Johnson, ktorý spomenul, že len „v minulom roku do Británie prišlo 77-tisíc ľudí, ktorí nemali ani ponuku práce, toto je hlavný problém, myslím, že ak sa nám podarí zredukovať toto číslo, mohli by sme sa dostať na oveľa reálnejší počet imigrantov. Potrebujeme k tomu však mať kontrolu nad vlastnými hranicami“.

    „Zdá sa mi otrasné, že sa o migrantoch často hovorí, ako keby boli nejaká choroba, to vôbec nie je pravda. Veľkým dielom prispievajú do ekonomiky,“ kontrovala poslankyňa za labouristov Liz Kendallová, ktorá vystupovala za zotrvanie v Európskej únii.

    „V Európskej únii sme už 43 rokov. Za toto obdobie máme vo Veľkej Británii päť percent obyvateľov z celej populácie, ktorí prišli z iných krajín EÚ. To sa mi nejaví ako nejaké závratné číslo, ktorého by sme sa mali obávať. Títo ľudia tvrdo pracujú a veľkým dielom tejto krajine prispievajú. Ja už mám naozaj plné zuby tejto kampane, ktorá sa snaží apelovať na strach Britov z migrantov,“ uviedol škótsky politik Alex Salmond.

    „Keď sa pozriem na ekonomiku a jej rast za obdobie nášho členstva v EÚ, je úplne evidentné, že sme z toho veľmi profitovali. Ľudia z kampane volajúci po vystúpení z EÚ neustále hovoria o imigrácii, chcú znížiť počet imigrantov prichádzajúcich do našej krajiny, kontrolovať hranice atď. Problém je v tom, že to chcú urobiť za každú cenu, a to aj v prípade, keď to pôjde na úkor našej ekonomiky,“ dodal.

    Boris, čítal si?

    Ľahko komický moment nastal vo chvíli, keď sa Boris Johnson snažil podporiť svoje tvrdenia tvrdými faktami. „Ekonomická štúdia, ktorú vypracovala Bank of England, jasne dokazuje, že desaťpercentný nárast v imigrácii nutne povedie k dvojpercentnému zníženiu miezd,“ uviedol Johnson. „Vy ste tú štúdiu čítali, Boris?“ položil Johnsonovi otázku Salmond. „Úprimne, nečítal som ju,“ priznal sa Johnson.

    „Viete, ja som tento argument počul už mnohokrát, preto som si dal tú prácu a tú štúdii som celú prečítal. To, čo Boris hovorí, sa tam vôbec nepíše. Píše sa tam, že desaťpercentný nárast v imigrácii by znamenal zníženie priemernej mzdy vo výške jednej tretiny jednej pence,“ zdôraznil Salmond. „To, čo Boris Johnson robí, je, že sa snaží strašiť obyčajných Britov, ktorí sa, samozrejme, zníženia priemernej mzdy obávajú, problém je však v tom, že si tie údaje vymýšľa, ako ostatne všetci ľudia z jeho kampane,“ dodal.

    „Pozrite sa, ide o to, že v súčasnosti naša ekonomika nemôže poriadne rásť, keďže je primárne riadená Európskou komisiou, v ktorej máme len tri percentá svojich vlastných ľudí. To znamená, že v súčasnosti nemôžeme slobodne uzatvárať obchodné zmluvy so Spojenými štátmi, Čínou, Indiou alebo zvyškom sveta, ktorý sa nachádza mimo Európskej únie,“ kontroval Johnson.

    Diskusná relácia s bývalým starostom Londýna Borisom Johnsonom Zdroj: YouTube/The Telegraph

    Demokratická katastrofa

    Potom sa jeden z divákov spýtal na demokratický deficit existujúci v Európskej únii. Takáto otázka sa, samozrejme, veľmi páčila Johnsonovi, ktorý na ňu okamžite začal odpovedať.

    „Európska únia je demokratickou katastrofou. Som si takmer istý, že nikto z nás nie je schopný vymenovať všetkých päť lídrov hlavných európskych inštitúcií, možno si ani nie sme istí, kto nás presne zastupuje v Európskom parlamente. Obyčajne, keď idem po ulici, ľudia na mňa pokrikujú rôzne nadávky, rovnako ako mnohí z vás dnes večer, a tak je to správne – ja som za veci zodpovedný. To isté však nemôžeme urobiť s ľuďmi v EÚ, lebo ani vlastne nevieme, kto tam nesie zodpovednosť,“ uviedol vo svojej odpovedi.

    Šťastný Putin

    Neskôr došlo aj na tému bezpečnosti Veľkej Británie a zabezpečenie ochrany jej hraníc. „Čo sa týka bezpečnosti našej krajiny, môžem vám povedať, že existuje jeden človek, ktorý by bol neuveriteľne šťastný, keby sme Európsku úniu opustili. Tým človekom je Vladimir Putin, ktorý by veľmi rád oslabil Veľkú Britániu a celú Európsku úniu,“ spomenula Liz Kendallová.

    „Rovnako tak však prichádzame o mnohé spôsoby zaisťovania vlastnej bezpečnosti. Pozrite sa, nemôžeme ani deportovať ľudí, ktorí k nám prichádzajú nelegálne. V súčasnej podobe je Európska únia zónou úplne voľného priechodu, to, samozrejme, predstavuje veľmi vysoké riziko pre bezpečnosť našej krajiny,“ kontrovala Priti Patelová z konzervatívneho tábora, ktorá sa ten večer snažila poslucháčov presvedčiť, že opustiť Európsku úniu je tou najlepšou voľbou.

    „To nie je úplne pravda, spýtajte sa šéfa Europolu alebo britskej tajnej služby, tí ľudia vám potvrdia, že momentálne máme prístup k informáciám typu, kto sa nachádza na palube jednotlivých lietadiel. Naozaj sme v rámci EÚ získali prístup k veľkému množstvu informácií, ktoré zdieľame s ostatnými členskými štátmi,“ reagovala na jej komentár Kendallová.

    V závere diskusie všetci panelisti zopakovali svoje argumenty a pokúsili sa využiť každú sekundu, ktorá im bola alokovaná, aby presvedčili svojich voličov o tom, ako veľmi je dôležité 23. júna hlasovať pre/proti zotrvaniu Veľkej Británie v Európskej únii.

    - Reklama -