Neuveriteľné. Terorista, hráč pokru alebo pedofil, stačí jediný pohľad do tváre a nová technológia rozpozná, čo ste zač

    0
    Ilustračné foto: Ľudia v metre po teroristických útokoch v Bruseli (Autor: TASR)
    Izraelský startup ponúka technológiu, ktorá ešte pred pár rokmi figurovala len vo vedecko-fantastických filmoch. Dnes je rozpoznávanie charakteru podľa rysov tváre realitou. Aspoň to tvrdia experti, ktorí s prevratným softvérom prišli, a už majú aj dohodnutý kontrakt s americkým ministerstvom vnútra. 
     
    Faception testovali na rozpoznávaní tých najlepších hráčov pokru, ale jeho výrobcovia tvrdia, že dokáže oveľa viac. Podľa čŕt ľudskej tváre vie údajne veľmi presne identifikovať povahové vlastnosti človeka. Vie určiť, či je dotyčný extrovert, inteligent, podvodník alebo násilník. „Rozumieme ľuďom oveľa lepšie ako ľudia rozumejú jeden druhému,“ tvrdí jeden zo zakladateľov startupu Faception Shai Gilboa. 
     
    Moderný softvér na rozpoznávanie ľudských vlastností posudzuje 15 rôznych rysov tváre, podľa ktorých údajne dokáže odhadnúť človeka s 80 % presnosťou. „Našu osobnosť určuje DNA a odráža sa aj v našej tvári. Je to akýsi signál,“ vysvetlil Gilboa pre denník The Washington Post
     
    Nedávny test na hráčoch pokru počas veľkého turnaja dokázal, že Faception má vďaka stále pokročilejšiemu rozpoznávaniu tvárí počítačmi veľký potenciál. Softvéru sa na základe sledovania päťdesiatich hráčov pokru podarilo určiť piatich, ktorí by podľa výpočtov programu mali byť najlepší spomedzi všetkých prítomných. Do finále sa nakoniec dostali traja z piatich hráčov, ktorých určil Faception pred začiatkom turnaja. 

    Nebezpečná technológia

    Softvér izraelských odborníkov vo viacerých ohľadoch pripomína sci-fi film Minority Report, v ktorom technológia predpovedala, kto v budúcnosti spácha zločin, ešte skôr, ako sa stane. Systém však vo filme nebol neomylný a odborníci varujú, že takáto technológia by sa dala zneužiť proti ľuďom.  
     
    Podľa expertov je tu navyše aj etický problém a otázna je aj efektivita takejto technológie. „Dokážem predpovedať, že ste vrah, len z pohľadu na vašu tvár, a preto vás zatknem? Už vidíte, aké kontroverzie by to vyvolalo,“  povedal profesor počítačových technológií Pedro Domingos z univerzity vo Washingtone.
     
    S negatívnou odozvou na softvér Faception jeho autori počítajú, ale zároveň očakávajú, že u vlád preváži schopnosť lepšie identifikovať teroristov či potenciálnych zločincov. „Dôkazy o tom, že úsudok (softvéru Faception) je presný, sú len veľmi slabé,“ myslí si profesor psychológie Alexander Todorov z Princetonskej univerzity. Práve nedokonalosti systému sú podľa kritikov najväčšou hrozbou. 
     
    Údajná pomôcka budúcnosti na rozpoznávanie teroristov však nemá slúžiť len na to, aby policajti v metre či pri letiskovej kontrole podľa tváre určili, kto je či nie je potenciálny samovražedný atentátnik. Podľa výrobcov môže vraj pomôcť aj bankárom či obchodníkom a ďalším, ktorí potrebujú u ľudí určiť charakterové črty, ešte skôr, ako sa s nimi vôbec začnú rozprávať. 
     
    - Reklama -