510 mŕtvych detí, 667 zranených. Vraj rukami nášho spojenca

    0

    Sýrski bojovníci s podporou USA uzavreli z troch strán jednu z posledných bášt Islamského štátu na sýrskom území, mesto Manbidž. O niečo podobné sa pokúšajú aj iránske šiitské milície a iracké jednotky v meste Fallúdža, ich postup je však výrazne pomalší.

    Iracké jednotky sa k mestu dostali už pred týždňom, ich postup však prerušila mestská zástavba. Podľa premiéra Abadiho bude dobývanie mesta pomalšie s ohľadom na ochranu civilistov.

    Abadi, rovnako ako Washington, však uprednostňuje verziu, že ako prvý by sa mal oslobodiť Mosul, čo vráža klin medzi neho a jeho súčasných spojencov, iránske šiitské milície, ktorým prekáža snaha rozdeliť sily na obliehanie dvoch miest.

    Hovorca irackých ozbrojených síl, brigádny generál Yahya Rasool uviedol, že mobilizácia jednotiek pri Mosule nijako neoslabí súčasné ťaženie do Fallúdže. „Jednotky umiestnené do Fallúdže víťazia a začali sme postupovať smerom k centru mesta,“ povedal.

    Na sýrskej strane jednotky s leteckou podporou zo strany Spojených štátov postupujú rýchlejšie, najnovšie štúdie humanitárnej organizácie OSN Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) však tvrdia, že ich ďalšie vojenské pokroky by mohli vyhnať z domovov vyše 200-tisíc ľudí, ktorí by potom čelili nedostatku základných potravín, vody či zdravotnej starostlivosti.

    OCHA tiež varoval pred rovnakou možnosťou pri postupe sýrskych vládnych síl smerom k priehrade na rieke Eufrat, ktorá sa nachádza na druhej strane jazera Assad.

    Obe armády, jedna podporovaná USA, druhá, vládna, podporovaná Ruskom, sú stále bližšie k hlavnému cieľu svojich snáh, mestu Rakka, ktoré je stále centrom síl Islamského štátu.

    OSN medzitým minulý týždeň vydala správu, v ktorej sa vyjadrila k inému konfliktu, ktorý sa taktiež odohráva na Arabskom polostrove. Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje v Jemene s podporou USA a Veľkej Británie proti tamojším rebelom.

    Vo štvrtok však na základe správ z bojov dala OSN Saudskú Arábiu na čiernu listinu krajín, ktoré nerešpektujú práva detí vo vojnových konfliktoch. Údajne až 60 % všetkých úmrtí a zranení detí v Jemene za posledný rok má na svedomí práve saudskoarabská koalícia. Podľa dostupných údajov zabila 510 detí a ďalších 667 zranila, pričom má koalícia na svedomí polovicu všetkých útokov na školy a nemocnice.

    Proti tomu sa však Saudskoarabi ostro ohradili s tým, že ich pred uvedením na čiernu listinu o tejto skutočnosti nikto neinformoval a že sa ničoho takého nedopustili. Saudskoarabský veľvyslanec pre OSN Abdallah Al-Mouallimi povedal, že na zoznam boli umiestnení omylom a že všetky odhady o obetiach sú divoko nadsadené. Povedal tiež, že v bojoch používajú to najpokrokovejšie zameriavacie vybavenie.

    V pondelok dopoludnia bolo štvrtkové rozhodnutie zrušené, čo vyvolalo vlnu kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií.

    Podľa jedného z vysokých predstaviteľov neziskovej organizácie Human Rights Watch Philippa Bolopiona sa týmto krokom OSN prepadlo na nové dnoDeti Jemenu si zaslúžia viac,“ dodal.

    Konflikt v Jemene sa začal vlani v marci, keď sa Iránom podporovaní Hiútiovia pokúsili dosadiť do prezidentského kresla exprezidenta Aliho Abdullaha Saleha. Podľa údajov OSN už za obeť konfliktu padlo vyše 6 000 osôb.

    - Reklama -