Francúzsko sa potápa. Pod vodu, do štrajkov, do strachu z teroristov. Videli sme na vlastné oči, čo sa deje v Paríži, pozrite sa tiež

    0
    Rieka Seina počas povodne a jej brehy v centre Paríža (Autor: Jan Rychetský)
    “Tohtoročná sezóna je prekliata. Najskôr teroristické útoky a bezpečnostné opatrenia, potom štrajky a rôzne protesty a teraz tie prekliate povodne. Turisti rušia rezervácie izieb jeden po druhom. Azda šampionát zariadi, že budeme mať zase plno ako inokedy,” povzdychol si hotelier Gérard z parížskeho hotela Le Paon. Nachádza sa neďaleko rieky Seina, ktorá teraz takmer olizuje ulice mesta. Reportér Parlamentných Listov sa prešiel po jej brehoch, zažil tlačenicu na stanici a bol pri najväčšom štadióne v krajine.
     

    Štrajk železničiarov

    Z najväčšieho parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla je teraz cesta prímestskou železnicou RER veľmi zložitá. V rámci zákona o minimálnych službách sa síce jazdí, ale podľa vlastných pravidiel. V každej stanici sa do vlakov snažia napchať ďalších pasažierov, takže neďaleko mestských hraníc už vlak vyzerá ako preplnený dobytčák. “Hej, sem už sa nevojdete,” vyzve jeden z pasažierov prichádzajúcich na ďalšiu stanicu. Natlačili sa a ide sa ďalej. Na Severnej stanici potom proti vystupujúcej mase ľudí vstupuje ďalšia masa. Ide o holú existenciu. Železničiari štrajkujú.
     
    Zamestnanci štátnych železníc vo Francúzsku sa totiž stavajú proti zamýšľaným reformám v zákonníku práce, ktoré presadzuje ľavicový prezident Francois Hollande. S jeho novým návrhom by sa mohol zrušiť 35-hodinový pracovný čas a zjednodušili by sa podmienky pre rozviazanie pracovného pomeru. Šéf, zjednodušene podané, podľa návrhu napríklad môže povedať, že je na tom medzinárodná ekonomika zle a človeka prepustiť.
     
    A teraz prezident národnej spoločnosti francúzskych železníc (SNCF) Guillaume Pepy apeluje na železničiarov, aby v mene solidarity s postihnutými povodňami zrušili štrajk. Odborári ale štrajk neodvolali, sú pevní v kramflekoch. Štrajk je vraj neobmedzený. Za deň štrajku prídu francúzske dráhy podľa odhadov o pätnásť až dvadsať miliónov eur.
     

    Strašné povodne

    Voda v Seine stúpa. Už len prechádzka po jej brehoch v centre Paríža jasne ukáže, aká je situácia krízová. Nábrežie neexistuje, lode sú zviazané lanami a v prúde sa drží len tak tak. Pod mostnými oblúkmi už nezostáva veľa miesta. Okolo chodia tisíce turistov s tým, že si zaobstarajú exkluzívne fotky katedrály Notre-Dame a Eiffelovej veže. “Bol som tu už trikrát, ale toto som nikdy nevidel,” prehodí medzi rečou Erik, Austrálčan z Perthu.
     
    Zdroj: YouTube/ Wall Street Journal
     
    Podľa ministerky životného prostredia Segolene Royalovej mala Seina kulminovať v noci z piatka na sobotu. Starostka Paríža Anne Hidalgová vyhlásila: “Po kulminácii sa budeme musieť starať o to, čo objavíme po opadnutí vody. To bude ešte ťažšie.” Očakáva sa, že rieka dosiahne v centre Paríža šesť a pol metra. Tunajšia radnica preto vyhlásila preventívny plán obsahujúci aj prípadnú evakuáciu. Napokon, niektoré pivnice sú už pod vodou, uzavreté boli niektoré múzeá a pár staníc metra. Nikto však zatiaľ evakuovaný nebol a v Paríži ešte nie je hlásená ani jedna obeť. Zato škody pri povodniach po celom Francúzsku zatiaľ poisťovne odhadujú na šesťsto miliónov eur.
     
    Najviac sú postihnuté regióny okolo stomiliónového mesta Orléans a najdlhšej francúzskej rieky Loira. Niektoré zámky na Loire doposiaľ obklopuje vodná hladina. Keď sa premiér Manuel Valls oboznámil so situáciou v okolí Paríža, vyhlásil: “Keď vidíte starých ľudí, rodiny a deti, ktorí sú evakuovaní na lodičkách, drása vám to srdce. Musíme byť všetci solidárni. “
     

    Teroristi a futbal

    Ulica Boulangerie, teda Pekárska, vedie k národnému štadiónu Stade de France, kde sa začnú a skončia tohtoročné Majstrovstvá Európy vo futbale. Ide o šiesty najväčší  štadión v Európe. Majstrovstvá sa začnú už desiateho. Kovový nápis pred štadiónom bol donedávna posprejovaný, čo sa možno s prípravami na “sviatok futbalu” zmenilo. Práve na parížskom predmestí Saint-Denis, kde štadión stojí, ale začali vlaňajšieho novembra krvavé teroristické útoky v Paríži. Na štadión plný ľudí sa trom samovražedným atentátnikom preniknúť nepodarilo, tak sa odpálili pred ním, pričom prišiel o život jeden človek. V Saint-Denis ostatne pri policajnom zásahu zomreli aj strojca týchto útokov Abdelhaamid Abaaoud a jeho sesternica.
     
     
     
    A jedna perlička. Vo Francúzsku je teraz v plnom prúde diskusia okolo rasizmu v národnom futbalovom tíme. Jeho trénera Didiera Deschampsa obvinil bývalý hráč reprezentácie Karim Benzema z rasizmu preto, že ho vyškrtol zo základnej zostavy. Podľa Benzemu vyradenie súvisí s jeho severoafrickými koreňmi. O Benzemovi je však známe, že nie je veľmi spoľahlivým hráčom. Vyšetrovali ho za sex s neplnoletou prostitútkou, zbavili ho však obvinenia, a bol zatknutý za účasť vo vydieračskej kauze. Vo francúzskej reprezentácii je navyše hneď niekoľko ďalších Afrofrancúzov. Tréner následne vyhlásil, že na futbalistu podáva trestné oznámenie za krivé obvinenie.
     
    Francúzsky prezident Francois Hollande pri obavách z terorizmu vyhlásil, že bezpečnosť počas majstrovstiev Európy bude maximálna. “Je to úloha nášho štátu zaručiť bezpečnosť všetkých, ktorí sa rozhodli prísť do Francúzska podporovať a fandiť svojim krajinám,” povedal. Napokon, šampionát by mal stáť zhruba pol druha miliardy eur. Dúfajme teda, že Francúzsko už žiadna ďalšia skúška nepostihne.
     
    - Reklama -