Tisícky vrahov, pedofilov a násilníkov zo zahraničia stoja vládu desiatky miliónov ročne. Ako sa ich zbaviť? Problém, sú z Európskej únie

    0
    Väzni za mrežami. (Autor: Reprofo:Youtube/Breaking News)
    Kriminálnici zo zahraničia, ktorí majú na svedomí znásilnenia, vraždy aj organizovaný zločin, sa dostali do Veľkej Británie len vďaka voľnému pohybu osôb. Tisícky z nich sú vo väzeniach a zaťažujú tak rozpočet. Deportovať sa ich však vláde nedarí a to by mohlo byť podľa 53-stránkovej správy komisie britského parlamentu pádnym dôvodom na vystúpenie z EÚ. 
     
    V nápravných zariadeniach po celej Británii si svoje tresty odpykáva vyše štyritisíc zločincov z členských krajín Európskej únie. Tam, odkiaľ prišli, sa však úradom nepodarilo vyhostiť ani tých, ktorí si už tresty odpykali. V krajine tak žijú na slobode aj tisícky usvedčených a potrestaných kriminálnikov, ktorí si síce svoje tresty už odsedeli, ale napriek tomu ich nedeportovali späť do svojich vlastí. 

    Chce to zázrak 

    Westminsterská komisia ministerstva vnútra v správe uviedla, že napriek platným dohodám s EÚ sa úradom darí vyhostiť len malé percento týchto ľudí. Odvolávajú sa totiž na svoje ľudské práva. Najnovšie údaje komisie ukazujú, že v posledných troch mesiacoch minulého roka prepustili z väzení v Británii 416 občanov krajín Únie, ale iba šiestich z nich sa podarilo vyhostiť. 
     
    Neschopnosť britských úradov deportovať potrestaných zločincov sa pridáva k obrovským problémom so zvládaním migrácie. Parlamentná komisia uvádza, že na to, aby sa podarilo znížiť počet migrantov prichádzajúcich do Británie pod 100-tisíc ročne tak, ako to chce premiér David Cameron, by bol potrebný „novodobý zázrak“. 

    Zločinci dôvodom na Brexit 

    Medzi kriminálnikmi, ktorí si vo Veľkej Británii odpykávajú tresty za najrôznejšie zločiny od predaja drog cez znásilnenia až po vraždy, je podľa štatistík stále viac ľudí, ktorí pochádzajú z krajín mimo EÚ. Zločincov z krajín Únie je v britských väzniciach 42 %. Na konci minulého roka to bolo 4 171 ľudí. 
     
    Prekvapujúce je, že najviac zločincov väznených v Británii pochádza z trojice členských krajín Únie. Rebríček v tomto smere vedú Poliaci, ktorých sedí v britských basách takmer tisíc. Druhí v poradí sú Íri, ktorých je vyše 750. Tretí sú Rumuni, ktorých je v nápravných zariadeniach vo Veľkej Británii vyše 600.
     
    Premiér Cameron opakovane sľuboval, že na základe platných dohôd s EÚ začne Londýn deportovať kriminálnikov do krajín ich pôvodu, aby si tresty odpykávali tam. Starostlivosť o vyše štyritisíc väzňov z krajín EÚ stojí britskú pokladnicu ročne viac ako 150 miliónov libier. „Jasná neefektívnosť, na ktorú tento fakt poukazuje, povedie k tomu, že verejnosť bude spochybňovať členstvo Veľkej Británie v Európskej únii,“ varuje komisia britského parlamentu vo svojej správe. 
     
    Minister spravodlivosti Dominic Raab, ktorí je jednou z vedúcich osobností kampane za vystúpenie Británie z EÚ, si myslí, že v rámci Európskej únie je Británia menej bezpečná. „Táto kritická správa ukazuje, že EÚ nám to robí ťažšie pri deportovaní kriminálnikov, ktorí nás ohrozujú. Navyše to stojí britských daňových poplatníkov obrovské sumy peňazí, aby sme týchto ľudí udržali za mrežami, namiesto toho, aby sme ich poslali domov,“ uviedol Raab pre spravodajský portál Daily Mail.
     
    Londýn by chcel dosiahnuť, aby si zločinci z členských krajín Únie prichytení pri čine v Británii, odpykávali tresty, za ktoré boli odsúdení v domovskej krajine. Táto prax však nefunguje. Od roku 2007 sa podarilo Britom poslať domov len 402 takýchto väzňov, aj to iba vďaka bilaterálnym dohodám a nie vďaka zmluvám, ktoré v tomto smere Londýn uzavrel s Bruselom. 
     
    - Reklama -