Rusi si vybrali priateľov a nepriateľov. Viete, ako je na tom Slovensko? Budete sa čudovať, v akej spoločnosti sme sa ocitli

    0
    Slovenský premiér Robert Fico a prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: TASR)

    Rusi mohli v prieskume označiť päť najbližších priateľských, ako aj nepriateľských krajín. Za najbližších partnerov Ruskej federácie väčšina z opýtaných občanov označuje Bielorusko, konkrétne ide o 50 percent z nich. Potom nasleduje s 39 percentami Kazachstan a na treťom mieste je s 34 percentami Čína, ktorú ešte minulý rok označilo za priateľskú krajinu 43 percent opýtaných.

    Ako je na tom Slovensko

    Slovensko za jedného z najbližších partnerov označilo iba niečo medzi 0,5 a 1 percentom opýtaných. Na škále priateľstva teda Slováci skončili rovnako ako USA, Turecko alebo Poliaci. Česi skončili o čosi lepšie. Za najbližších priateľov ich označili dve percentá opýtaných, čím si oproti minulému roku u Rusov o percento polepšili.

    Za najviac nepriateľskú krajinu považuje Spojené štáty 72 percent zo všetkých opýtaných ruských občanov. Na druhom mieste je Ukrajina, ktorú za krajne nepriateľskú voči Rusku považuje 48 percent opýtaných (v roku 2015 to bolo len 37 percent). Na treťom mieste je potom Turecko, ktoré ešte v minulom roku považovalo za nepriateľa len jedno percento opýtaných, tento rok je to už 29 percent.

    Slovensko za najväčšieho nepriateľa považuje iba necelé percento opýtaných. Možno tak konštatovať, že postoj Rusov k našej krajine je neutrálny.

    Do EÚ sa už Rusi nehrnú

    Sýriu považuje za spriatelenú krajinu 10 percent opýtaných, čo je o 8 percent viac ako v minulom roku. Všeobecne má väčšina Rusov negatívny postoj k Spojeným štátom (70 percent) a k Európskej únii (62 percent). Len 24 percent opýtaných stojí o členstvo Ruska v Európskej únii. V auguste 2009 to ešte bolo 53 percent.

    „Najhorší vzťah so Spojenými štátmi a Európskou úniou sme mali na začiatku roka 2015, odvtedy sa situácia mierne stabilizovala. Bohužiaľ, v máji tohto roku však došlo k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov,“ uviedol zástupca riaditeľa centra, ktoré uskutočňovalo prieskumy verejnej mienky, Alexej Grazhdankin.

    „K drobnému zhoršeniu zreteľne prispeli oslavy Dňa víťazstva v Rusku a najmä fakt, že západné krajiny plne neuznávajú úlohu Ruska v porážke nacistického Nemecka, nič iné to spôsobiť nemohlo,“ uviedol Grazhdankin.

    Výsledky závisia od politiky

    „Výsledky našich prieskumov závisia hlavne od politiky, ktorú jednotlivé štáty voči Ruskej federácii uplatňujú: keď sa vzájomné vzťahy zlepšia, okamžite sa to prejaví na mienke občanov. Presne to sa stalo s krajinami ako Veľká Británia, Francúzsko alebo Nemecko, ktoré čoraz menej ľudí považuje za nepriateľov,“ poznamenal.

    Zástupca riaditeľa agentúry Levada-Center zároveň priznal, že „vzťah Rusov k jednotlivým krajinám závisí najmä od toho, ako sú jednotlivé krajiny prezentované v televízii, lebo prevažná väčšina Rusov Rusko nikdy neopustila“.

    „Aby došlo k pozitívnej zmene vo vzťahu obyčajných Rusov k západným krajinám, musia sa buď ľudia dozvedieť, ako všetky tie procesy ovplyvňujúce aktuálne dianie fungujú, čo je takmer nemožné, alebo sa zmení obraz týchto krajín v ruských médiách,“ myslí si expert.

    Autor: Fib, Ste

    - Reklama -