Človek mieni, Pán Boh mení. Sme pripravení byť veľmi pružní, zastrája sa Fico v Bruseli pre predsedníctvo

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    “Ako sa na Slovensku hovorí, človek mieni, Pán Boh mení. Sme pripravení byť veľmi pružní, pokiaľ ide o program nášho predsedníctva. Môžem však naznačiť, že sú tu štyri okruhy, ktorým chceme venovať osobitnú pozornosť, a to je Európa silnejšia z ekonomickej stránky, ďalej to je posilňovanie spoločného trhu, najmä nás zaujíma piaty pilier spoločného trhu, a to je digitálny trh,” povedal slovenský premiér na návšteve v Bruseli.

    “Potom sa chceme venovať veľmi citlivej téme, a to je udržateľná migračná azylová politika, a nakoniec je to štvrtá oblasť, kde hovoríme o globálne angažovanej Európe v rôznych projektoch a procesoch, kde Európa musí byť aktívnejšia,” dodal. Premiér sa domnieva, že Slovensko je na tieto témy pripravené. Myslí si, že celej agende bude počas predsedníctva dominovať výsledok referenda vo Veľkej Británii a následne závery samitu.

    Robert Fico zdôraznil, že predsedníctvo Slovenskej republiky v Európskej únii bolo významným faktorom pri zostavovaní vlády po marcových parlamentných voľbách. Podľa jeho slov chceli zostaviť stabilnú vládu zo štandardných politických subjektov. Verí, že jeho vláda ukáže pripravenosť pri zvládaní všetkých výziev, ktoré Slovensko počas predsedníctva čakajú.

    “Chcem zdôrazniť, že si plne uvedomujeme úlohu predsedajúcej krajiny. Chceme byť, ako sa v angličtine hovorí, 'honest broker'. Chceme všade tam, kde to bude možné, dosahovať kompromisy. To ale neznamená, že chceme meniť naše národné postoje. Tieto národné postoje nebudeme prioritne dávať na stôl,” povedal Fico.

    Po rokovaní s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom priznal, že sú témy, kde existuje nesúlad, a tiež, že bude veľmi ťažké v nich dosiahnuť akúkoľvek dohodu. Na druhej strane pripustil, že veľká časť návrhov, ktoré z komisie prichádzajú, je akceptovateľná. Ako príklad uviedol plán Back to Schengen (Návrat k Schengenu), ktorý by mal byť aktuálny v novembri tohto roka, a tiež realizáciu politického rozhodnutia o zriadení európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

    Slovenský premiér by bol rád, ak by náročnej európskej agende dokázali dať ľudský a zrozumiteľný jazyk. “Aby sme jednoducho vysvetlili slovenskej verejnosti, ale súčasne aj cez naše stanoviská predsedajúcej krajiny ostatnej verejnosti v EÚ, o čom v podstate rozhodujeme. Tá agenda je naozaj mimoriadne závažná, mimoriadne potrebná pre ľudí. Ale keď sa navzájom počúvame, tak je to pre bežného človeka mimoriadne ťažko zrozumiteľné. Verím, že táto ambícia je naplniteľná,” vyslovil premiér.

    Juncker pripustil, že s premiérom diskutovali o všetkých témach, stretnutie zhodnotil ako pozitívne. Roberta Fica požiadal, aby bol proeurópskym lídrom EÚ.

    “Najnebezpečnejšia skratka v téme migrácie je 'NO' (nie). Toto sú naozaj veľmi dôležité diskusie, ktoré sa budú konať pre východnú časť Európy vrátane Slovenska, ako aj pre západnú časť Európy. Poznáme vyjadrenia Slovenska, ale v každom prípade je toto jedna veľmi dôležitá agenda a som veľmi rád, že ste pripravení zblížiť rozdielne názory,” uviedol predseda EK.

    Vláda Slovenskej republiky na čele s Robertom Ficom dnes odcestovala do Bruselu, kde rokovala s vysokými predstaviteľmi európskych inštitúcií. Ústrednou témou rokovaní bolo predsedníctvo SR v Rade EÚ, ktoré sa začína presne o mesiac. Ministri absolvovali bilaterálne rokovania v Európskom parlamente alebo na Generálnom sekretariáte Rady EÚ.

    Predseda Európskej rady Donald Tusk na dnešnom stretnutí s Robertom Ficom priznal, že má od slovenského predsedníctva vysoké očakávania najmä preto, že prichádzajú v “rozhodujúcich chvíľach pre Európu”. Premiérovi odkázal po slovensky: “Zaiste si poradíte!”

    Fico uviedol, že Slovensko chce byť krajinou, ktorá na čele EÚ bude významne prispievať ku kompromisným rozhodnutiam Európskej rady.

    - Reklama -