Slávny spisovateľ: Prisťahovalecké komunity sú nesmierne obohacujúce

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Británii (Autor: SITA)

    Rushdie je podľa svojich slov sám imigrantom v Británii. „Vždy som zastával názor, že tie prisťahovalecké komunity, ktoré sú teraz súčasťou britského obyvateľstva, sú v mnohých ohľadoch nesmierne obohacujúce. Výrazne obohacujú britskú kultúru a život. A to sa netýka len Británie,“ uviedol.

    Podľa neho je uplynulých sto rokov érou migrácie. „Je to obdobie, počas ktorého sa vo svete presťahovalo oveľa väčšie množstvo ľudí ako kedykoľvek v histórii,“ dodal s tým, že ľudia sa sťahujú aj vo vnútri krajín z vidieka do miest.

    „Myslím si, že to býva razantnejší presun, než sa presťahovať, povedzme, z Bombaja do Londýna. To sú veľké mestá. Vždy som mal pocit, že keď viete žiť v meste, budete vedieť žiť v akomkoľvek meste. A mnoho toho, ako hovorím, stojí za to oslavovať,“ dodal.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    Kríza podľa neho vznikla len v dôsledku toho obrovského počtu ľudí. „Myslím si, že problém je, že to nie je len jedna vec. Začalo to ako utečenci, ľudia, ktorí utekajú, aby si zachránili holý život, utekajú z veľmi nebezpečných častí sveta, ako sú Sýria, Eritrea a tak ďalej. Ale teraz už to nie sú len utečenci, mieša sa to s hospodárskou migráciou a s ľuďmi, ktorí sa skrátka rozhodli ísť niekam inam,“ podotkol.

    A práve ekonomická migrácia predstavuje podľa neho problém. „Nie je možné, aby nejaká krajina alebo mnohé krajiny donekonečna prijímali milióny ľudí. Takže otázkou je, ako ich rozlíšiť,“ podotkol. Podľa jeho názoru predstavujú zmeny politických postojov ľudí v tejto súvislosti nebezpečenstvo nielen pre Britániu, ale aj pre celú Európu.

    Rushdie následne hovoril o vnímaní utečencov. „Pretože veľa z toho, čo považujeme za svoju totožnosť, je viazané na určité miesto. Miesto, odkiaľ pochádzame, ktoré poznáme, v ktorom sme známi. Kde hovoríme jazykom, v ktorom sa cítime v pohode a ktorým hovoria aj ostatní ľudia okolo nás. Toto sú korene osobnosti. A veľmi často sa počas migrácie všetky tieto korene pretrhajú. Ocitnete sa medzi cudzincami, na mieste, ktoré nepoznáte, kde sa hovorí jazykom, ktorý buď nepoznáte, alebo ho veľmi dobre neovládate. A kde majú ľudia iné zvyky. Kde majú ľudia iné spôsoby života. Systémy viery sú odlišné a tak ďalej. A vy sa tomu musíte prispôsobiť,“ povedal Rushdie.

    - Reklama -