Nemci sú v šoku. Nemôžu uveriť tomu, kto pracoval na berlínskom letisku

    0
    Ľudia zranení výbuchmi na letisku Zaventem (Autor: SITA)

    V Turecku narodený Recep Ü. bol zamestnaný v upratovačskej firme, ktorá okrem iného pôsobí práve na berlínskych letiskách Tegel a Schönefeld. Ako upratovač mal pritom možnosť dostať sa do priestorov podliehajúcich špeciálnym bezpečnostným opatreniam. Nemecké zákony umožňujú pracovať v týchto priestoroch len tým, ktorí prešli špeciálnou bezpečnostnou previerkou. Spomínaný Recep Ü. touto previerkou prešiel pred piatimi rokmi.

    Problém však je, že o prácu neprišiel ani po tom, čo úrady zistili jeho napojenie na salafistov, ktorí sú považovaní za najradikálnejšiu odnož islamu. O hrozbe salafistov hovoril v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ZDF pred niekoľkými mesiacmi šéf spravodajskej služby BfV Hans-Georga Maassen. Priamo uvádzal, že s prítomnosťou salafistov sa riziko teroristického útoku v Nemecku rapídne zvyšuje. „Počet salafistov dosiahol aktuálne viac ako osemtisíc. Pritom ešte pred piatimi rokmi to bola polovica,“ uviedol.

    Salafisti tvoria v moslimskej komunite žijúcej v Nemecku len nízke percento, ale napriek tomu sú veľmi nebezpeční. „Salafisti plánujú v Nemecku založiť Islamský štát,“ nechal sa počuť šéf spravodajskej služby. Spomenutý turecký salafista o svoju prácu na letisku prišiel až vlani v októbri po tom, čo sa pokúšal prepašovať do prísne strážených priestorov letiska Tegel. Upratovacia spoločnosť Wisag, ktorá salafistov zamestnávala, ako aj letiskový operátor FBB zhodne uviedli, že o podozrivej činnosti Recepa Ü. nemali žiadne informácie.

    Spravodajské služby pritom sledovali podozrivého salafistu už od konca roku 2014. Dokázali síce jeho kontakty na radikálnych islamistov, nezistili však, že by on sám plánoval teroristický útok na území Nemecka či inej krajiny. Okrem iného bolo odhalené, že sa Recep podieľa na distribúcii Koránu a udržiava kontakty so známymi extrémistami, ako je napríklad Perry Vogel a Sven Lau, ktorí sú teraz vo vyšetrovacej väzbe a čelia obvineniu z toho, že obstarávali financie pre Islamský štát.

    Problém pôsobnosti radikálnych islamistov na letisku sa však netýka len Nemecka, ale aj Belgicka. Po nedávnych teroristických útokoch v Bruseli bolo odhalené, že priamo medzi upratovačmi, nosičmi batožiny a zamestnancami cateringu pracuje či pracovalo na bruselskom letisku niekoľko desiatok zradikalizovaných moslimov. Policajti si vtedy okrem iného sťažovali, že aj napriek ich naliehaniu sa situácia nezmenila.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -