Berte utečencov čo najviac. Raz na tom zarobíte. Čítajte teóriu muža, ktorý radí bruselským elitám

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Utečenci vytvoria viac pracovných miest, zvýšia dopyt po službách a produktoch a zaplnia medzery v európskej pracovnej sile – pričom ich platy pomôžu financovať dôchodky a verejné financie,“ tvrdí Legrain. Zároveň je podľa neho nepravdepodobné, že by mali mať negatívny dopad na nezamestnanosť domáceho obyvateľstva.

    V priebehu nasledujúcich piatich rokov by tak síce malo dôjsť k zvýšeniu verejného dlhu o takmer 70 miliárd euro, to by ale mal viac ako vyvážiť rast HDP o takmer 130 miliárd eur.

    „Investovaním jedného eura do privítania utečencov možno získať takmer dve eurá v ekonomických benefitoch v nasledujúcich piatich rokoch,“ hodnotí situáciu správa nového think-tanku Open Political Economy Network.

    „Základné nepochopenie je, že utečenci predstavujú bremeno – a to je nepochopenie zdieľané aj ľuďmi, ktorí sú pre to im otvoriť dvere, ktorí si myslia, že je to síce drahé, ale správne,“ uviedol Legrain. „To je ale mylné. Kým, samozrejme, prvou motiváciou vpustenia utečencov je fakt, že utekajú pred smrťou, akonáhle prídu, budú predstavovať aj príspevok ekonomike.“

    Ich príchod síce bude predstavovať vyšší tlak na verejné financie, zároveň ale aj krátkodobo zvýši dopyt, a tým bude stimulovať ekonomiku. Postupom času sa však utečenci začlenia do finančného systému a budú platiť aj dane, a teda prispievať do verejných financií priamo a vytvárať pracovné miesta.

    Jednoducho, čím viac ľudí bude míňať peniaze, tým väčší bude dopyt po práci a viac peňazí bude v obehu, z čoho následne budú ťažiť úplne všetci, aspoň podľa Legraina, ktorý pripomína i demografické výhody utečencov a ich vplyv na starnúcu populáciu európskych krajín.

    Na tieto výhody EÚ dosiahne až vo chvíli, keď sa jej podarí urýchliť začleňovania utečencov do pracovného procesu. Žiadateľom o azyl by totiž vstup do pracovného procesu mal byť umožnený už v priebehu toho, čo sa vybavuje ich žiadosť, tým by totiž štát v mnohom ušetril a zbavil by sa aj časti nákladov. Je to lepšie riešenie, než je jednoducho ubytovať v miestach, kde je bývanie najlacnejšie.

    Rýchle začlenenie do trhu práce znižuje závislosť žiadateľov o azyl na verejných financiách a umožňuje im takmer okamžite začať vracať investíciu do nich vloženú. Zároveň im to pomáha aj v rýchlejšej integrácii do spoločnosti a bráni v tom, aby sa dostali na okraj spoločnosti.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -