Úprimné vystúpenie reportéra o Sýrii a islame. Kto čaká to, čo sa bežne hovorí, zažije šok

    0
    Zničená časť mesta Homs v Sýrii (Autor: SITA)

    „Bohužiaľ, Západ zaspal a nechal to v Sýrii rozbehnúť tak, ako si to želali tí hlavní hráči, ktorí to rozpútali a ďalej podporujú zbraňami a prechodom džihádistov. A to sú Turecko, Katar a Saudská Arábia,“ celkom jasne poukázal na hlavných vinníkov sýrskej vojny rozhlasový spravodajca Robert Mikoláš počas debaty v Liberci. Ostro sa pustil zvlášť do Saudskej Arábie. „Chce vytvoriť zo Sýrie sunnitský radikálny štát. Šíri najnetolerantnejšiu formu islamu. Má peniaze na to, že nasadzuje imámov od Tuniska cez Francúzsko a Britániu po Kosovo. Väčšinou to robia pod rúškom humanitárnych organizácií, ktoré sú priamo riadené kráľovskou rodinou. A to ak nezastavíme, tak sa to bytostne dotýka európskej civilizácie,“ zdôraznil. A prečo? „Ako je možné, že okrem Tunisanov a Maročanov je najviac bojovníkov Islamského štátu zo štátov Európskej únie? Kde je tá príčina? Dostaneme sa k saudskoarabskej kráľovskej rodine, ktorá šíri radikálny islam. Chcú docieliť to, že nakoniec môže dôjsť ku konfliktu medzi západnou civilizáciou a islamom,“ predniesol a pridal ešte perličku, ktorá je v závere tohto textu.

    Asad by vyhral voľby aj bez falšovania. Podporujú ho hlavne všetky menšiny

    O svojich cestách do Sýrie – posledná bola pred 14 dňami – rozprával v libereckej knižnici, dosť zaplnenej, zahraničný spravodajca Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Doplňovali ho liberecký Sýrčan – fotograf Ibrahim Al Sulaiman – a moderátor David Hamr.

    V prvej časti relácie Mikoláš premietal fotky a komentoval ich. Napríklad z kaviarne zo sýrskeho Damasku, ktorými chcel ukázať, ako žila Sýria pred vojnou, keď bola sekulárnou krajinou. A tiež otrasné fotografie z Homsu, zničeného mesta vyzerajúceho ako Drážďany či Varšava koncom druhej svetovej vojny. Vyfotil aj plagáty s prezidentom Asadom tesne pred voľbami. „Vyhral by ich aj bez falšovania. Podporujú ho hlavne menšiny – šiiti, alaviti, drúzovia, predovšetkým potom kresťania a tiež značná časť sunnitov, ktorí jednoznačne hovoria – nechceme tu žiadnych džihádistov. Situácia v krajine je taká, že nevidia inú alternatívu, respektíve je to pre nich menšie zlo. Asad je panghart, ale je to rovnaký diktátor ako saudskoarabský kráľ, možno menší,“ konštatoval. „Bohužiaľ, totiž väčšina skupín bojujúcich proti Asadovi sú islamistické skupiny, ktoré chcú radikálny sunnitský štát,“ povzdychol si.

    Zásah Ruska v Sýrii je úplne skvelá vec

    Mikoláš ako spravodajca ČR možno prekvapí názorom na vojenský angažmán Ruska v Sýrii. „Zásah Ruska v Sýrii je úplne skvelá vec a súhlasím s tým. Keď ma ľudia napádajú, že som putinovec, tak im hovorím – prišiel som na ukrajinský Krym a vrátil sa z Ruska bez toho, aby som opustil polostrov,“ vysvetlil vo chvíli, keď sa mu do premietania sýrskych fotiek omylom priplietla jedna snímka z Krymu. „Keď sa začali ruské údery na Sýriu 30. septembra minulého roka, tak sme veľa týždňov mohli čítať a počuť obvinenia, že sa neútočí na Islamský štát, ale na umiernenú opozíciu v provincii Latakia. Áno, útočili na rebelov v tejto provincii. Ale preto, že v radoch turkménskych islamistov bojovali najväčší hrdlorezi z Čečenska a Dagestanu,“ vysvetlil.

    Monštrá z Islamského štátu zničili Palmýru. Divadlo zostalo len preto, že ho používali ako popravisko

    Spomenul kurióznu historku z roku 2014. „Išiel som po ceste. Na jednej strane bola dedina obsadená an-Nusrá, odnožou al-Káidy, protiľahlá dedina zasa Sýrskou slobodnou armádou a hlavnú komunikáciu kontrolovali vládne jednotky. Strieľali medzi sebou všetky tri strany navzájom. Uprostred cesty stál policajt v snehobielej uniforme a meral rýchlosť. Každý vodič mal, samozrejme, snahu dupnúť na plyn a prejsť tento úsek čo najrýchlejšie. Ale bola to ukážka toho, dokázať, že ten štát funguje.“

    Pri fotkách zo zničenej Palmýry, plnej pamiatok, Mikoláš na adresu bojovníkov Islamského štátu hovorí: „To sú monštrá. Dvadsať percent tých pamiatok je nenávratne zničených.“ Antické divadlo zostalo zachované v pôvodnej podobe vďaka tomu, že ho islamisti používali ako popravisko…

    Prečo Rusko zasiahlo?

    Po skončení premietania sa moderátor David Hamr opýtal, aká je úloha Rusov či iných krajín v sýrskom konflikte. „Rusi chcú mať základňu na Blízkom východe, takže je to jasný strategický cieľ. Dôležitá vec, prečo sa ten konflikt rozpútal, je úloha Kataru. Chce sa stať svetovým dominantným hráčom, čo sa týka obchodu so strategickými surovinami a predovšetkým so zemným plynom. Katar chce vybudovať plynovod, ktorý by viedol cez Saudskú Arábiu a Sýriu do Turecka. Čo je prúser pre Rusko, ktoré povedalo Asadovi, nech to nepovolí. Potom sa to rozpútalo. Rusko si tu tiež perfektne cvičí svoje zbraňové systémy v plnej záťaži. Z týchto dôvodov to robia. Ale v tomto prípade to vidím ako pozitívnu vec,“ uviedol rozhlasový zahraničný spravodajca.

    Sýria má podľa neho za spojencov okrem Ruska aj Irán. „Obyčajní Sýrčania majú radšej Rusov, súvisí to s náboženstvom. V Iráne vládnu náboženské skupiny. Na druhej strane hovoria – Rusi sú svetoví hráči, majú svoje záujmy. Keď sa dohovorí s Amerikou, tak sa stiahnu a nás nechajú byť. Kým Irán je dôležitý regionálny hráč,“ prezradil.

    Západ zaspal. Ale hlavnými hráčmi sú Katar, Turecko, Saudská Arábia

    Aký má Západ podiel na sýrskej vojne? „Mrzí ma, že Európska únia zaspala a všetko nechala na Američanoch. A tí už sú dohodnutí s Ruskom. Včera Lavrov a Kerry rokovali o Sýrii bez účasti Sýrčanov,“ poznamenal fotograf Ibrahim Al Sulaiman, pôvodom zo severnej Sýrie, ktorá je teraz pod nadvládou Islamského štátu. „Súhlasím s tým, že Západ totálne zlyhal na začiatku, v čase, keď to šlo nejakým spôsobom riešiť. Dal sa vyvinúť tlak na Asada. Bohužiaľ, Západ zaspal a nechal to rozbehnúť takým spôsobom, ako si to želali tí hlavní hráči, ktorí to rozpútali a ďalej podporujú zbraňami a prechodom džihádistov. A to sú Turecko, Katar a Saudská Arábia. Turecko si chce vytvoriť nový sultanát, Erdogan, čo robí, to je niečo neuveriteľné. A Saudská Arábia a Katar, tie nevedia, čo s peniazmi. Podľa toho vyzerá aj informačná vojna. Al-Džazíra je dnes horšia ako ruský Sputnik, čo sa týka vojny v Sýrii.

    Skupina podporovaná Saudskoarabmi pred Vianocami odrezala hlavy kresťanom

    „Keď som bol v roku 2013 v Sýrii, v tom čase tam operovalo 2 500 džihádistických skupín. Niektoré o desiatich členoch, iné ich majú tisíc. Striedavo spolupracujú alebo spolu bojujú. Ide o peniaze a o moc. Ide o to, kto zaplatí viac. Predtým platil najviac Islamský štát, teraz an-Nusrá, sýrska odnož al-Káidy. Vezmite si, kto dnes tiež reprezentuje takzvanú umiernenú opozíciu. Dve wahábbistické alebo salafistické skupiny financované Saudskou Arábiou. Jedna z nich vyvraždila pred Vianocami kresťanskú obec, odrezali im hlavy a napichli ich na stromy. Tu máte Vianoce,“ oznámil.

    Ďalší príklad uviedol z historického mesta Aleppa. „Tu bomba zasiahla nemocnicu v časti mesta ovládanej opozíciou, konkrétne an-Nusrá. Čo je obrovský prúser. Hneď o tom vedel celý svet. Ale že predtým bojovníci an-Nusrá ostreľovali civilistov v druhej časti mesta, kontrolovanej vládnymi jednotkami, to už sa nedozviete. Nič nie je čiernobiele a v prípade Sýrie už vôbec nie,“ zdôraznil Mikoláš. „O budúcnosti Sýrie dnes nerozhodujú Sýrčania. Oni by sa boli možno schopní dohodnúť. Ale je to v rukách veľmocí, či už svetových, alebo regionálnych,“ doplnil.

    Zastavte spoluprácu so Saudskou Arábiou, zatvorte hranice s Tureckom a do pol roka je hotovo

    Po prestávke zadal moderátor David Hamr kľúčovú otázku, kedy sa vojna skončí? „Zastavte spoluprácu so Saudskou Arábiou, uzavrite hranicu s Tureckom a za pol roka je hotovo,“ má jednoduchý návod Mikoláš. Prečo? „Cez Turecko prešli tisíce džihádistov s európskymi pasmi a to by nás malo zarážať. Do Islamského štátu prišlo desaťtisíc bojovníkov pochádzajúcich z krajín Európskej únie. Preto som hovoril – zavrieť hranicu s Tureckom,“ vysvetlil.

    Teraz prebiehajú rozhovory o situácii v Sýrii. „Najväčším problémom tých rozhovorov je, že na strane takzvanej opozície sú džihádisti nanominovaní Saudskou Arábiou, ktorá chce vytvoriť zo Sýrie sunnitský radikálny štát. Šíri najnetolerantnejšiu formu islamu, ktorá je štátnym náboženstvom. Má peniaze na to, že nasadzuje imámov od Tuniska – ktoré je už dnes stratené – cez Francúzsko, Britániu po Kosovo. Väčšinou to robia pod rúškom humanitárnych organizácií, ktoré sú priamo riadené kráľovskou rodinou. A to ak nezastavíme, tak sa to bytostne dotýka európskej civilizácie,“ zdôraznil. A prečo? „Ich cieľom je ukázať západnému svetu, že všetci moslimovia sú teroristi. Ako je možné, že okrem Tunisanov a Maročanov je najviac bojovníkov Islamského štátu zo štátov Európskej únie? Kde je tá príčina? Dostaneme sa k saudskoarabskej kráľovskej rodine, ktorá šíri radikálny islam a chce docieliť to, že nakoniec môže dôjsť ku konfliktu medzi západnou civilizáciou a islamom,“ predniesol s tým, že Saudskoarabi nepodporujú Islamský štát, ale iné džihádistické skupiny.

    Keď člen NATO spolupracuje s teroristami

    Potom sa reč otočila aj k Turecku. Mikoláš upozornil, že napísal text – vyšiel v českých Hospodárskych novinách – s názvom „Keď člen NATO spolupracuje s teroristami“. „Turecko je druhá najmocnejšia krajina NATO. Keď bude chcieť, neprekĺzne mu ani špendlík. A nielen ten, ale ani migrant. Alebo sa pozrite na Kurdov. Pri Kobani bojovali s islamskou republikou, podporovali ich Američania – a Turci im strieľali do chrbta. Tak čo s tým?“ upozornil.

    K tomu pridal svoju sprostredkovanú skúsenosť Ibrahim Al Sulaiman. „Pýtal som sa svojho známeho, ktorý sa dostal do Nemecka, prečo sa vydávajú na strastiplnú cestu cez priekupníkov, ktorí ich prevážajú za veľa peňazí z Turecka na preplnených nekvalitných člnoch. Prečo sa vás napríklad šesť nedohodne a sami si nekúpite kvalitnejší motorový čln? Vyjde vás to lacnejšie a nebude sa vás na ňom tlačiť štyridsať. Odpovedal mi, že takéto pokusy boli. Ale Turci ich vôbec nepustili k moru,“ zmienil fakt, ktorý ukazuje na to, že pašerácky biznis je prepojený so štátnou mocou.

    Saudská Arábia má tisíc kilometrov dlhý plot

    „Polovica obyvateľov Sýrie pre vojnu opustila svoje domovy. Celkom 12 miliónov ľudí. Štyri milióny odišli do zahraničia, 8 miliónov je v rámci Sýrie. A utiekli na územie ovládané Asadom. Ako to?“ spýtal sa Mikoláš. A upozornil, že z bohatých monarchií jedine Emiráty prijali tisícku najbohatších Sýrčanov. „Napríklad Saudská Arábia má tisíc kilometrov dlhý plot. Pritom v Európe máme obrovské problémy s migráciou. Vlani sem prišlo vyše milión ľudí, z toho bolo Sýrčanov 400-tisíc, čo je oficiálne číslo gréckej polície. Je to problém, ktorý sa nás bytostne dotýka,“ povedal zahraničný spravodajca Českého rozhlasu.

    Máme sa báť. Že sa k moci dostanú hnedí extrémisti. Pretože európske elity o tom nediskutujú

    Otázka na záver patrila žene: „Máme sa báť ľudí prichádzajúcich do Európy? Kto sem prichádza?“

    „Máme sa báť. Ak opomeniem fakt, že okrem 400-tisíc Sýrčanov sem prichádzajú ľudia zo všetkých možných kútov Afriky a Afganci. Prichádzajú do spoločností, kde sa môžu ťažko adaptovať. Tak to je. Báť sa musíme aj preto, že európske elity o tomto probléme nediskutujú. Mlčia. Kto sa zmocní tejto témy? Neonacisti, ultrapravicové strany. Toho sa bojím, že sa toho chopia a ľudia za nimi pôjdu. A k moci sa s podporou verejnosti budú dostávať naozaj hnedí extrémisti. Pozrite sa na Švédsko, spoločnosť dlhé desaťročia dávaná za vzor. Kto dnes vedie švédske prieskumy? Švédski demokrati. Ultrapravicová strana. Úplne jednoznačne,“ zdôraznil.

    „Európa sa sama ženie do záhuby. V Nórsku mali imáma, ultraradikála, ktorý verboval pre Islamský štát. Tak ho odsúdili a vyhostili. Ale nechali si ho tam, pretože v Iraku, odkiaľ pochádza, dostal trest smrti. Vo Francúzsku máte stovku salafistikých mešít. V Nemecku máte 78-tisíc salafistov, to isté v Belgicku. Zavreli po teroristickom útoku nejakú salafistickú mešitu? Nie. Poslali niekoľko stíhačiek na Sýriu,“ konštatoval Robert Mikoláš.

    - Reklama -