EÚ je zombie inštitúcia. Kollára zabili vlastní voliči. Tvári sa ako obranca kresťanstva. Zato taký Kiska… Aj toto zaznelo v diskusii Radičovej a sociológov

    0
    Frank Furedi, Iveta Radičová a Michal Vašečka (Autor: Peter Števkov)

    Britský sociológ Frank Furedi na začiatku diskusie vyjadril názor, že súčasné inštitúcie stratili schopnosť pomáhať ľuďom, politické hnutia sa vyčerpali a hlavné ideológie 20. storočia sa dostali na okraj. Za úpadkom tradičných inštitúcií v Európe vidí Furedi dva trendy – dôraz na technokratický prístup v riadení štátov a vzostup filozofie antipolitiky. Technokratickým prístupom má pritom na mysli najmä prístup Európskej únie, v rámci ktorej politiku tvoria nedemokratické inštitúcie – banky, nevolení úradníci a experti. Britský sociológ dokonca EÚ označil za „zombie“ inštitúciu, ktorá žije zo svojich bývalých úspechov, avšak pritom jej chýba legitímnosť, ktorou by ľudí dostala na svoju stranu. Nedostatok legitímnosti tak má vytvárať priestor pre už spomínanú antipolitiku, ktorá je podľa Furediho vedená najdeštruktívnejším a najviac demagogickým spôsobom od druhej svetovej vojny.

    Politická elita musí zmeniť správanie

    „Prečo sme prekvapení? Všetky predpoklady sú tu. Ak politická elita nezmení svoje správane, dostaneme sa do hlbokej krízy,“ komentoval rast populistických hnutí sociológ Michal Vašečka, ktorý ako príčinu tohto trendu vníma aj fakt, že liberálna demokracia „sľubuje príliš veľa“ a že „lúzri“ politickej transformácie v bývalých socialistických krajinách očakávali viac. Spomenul aj tendenciu pochvaľovať si dnes nástup manažérov do ministerských kresiel, ktorí však o danej problematike nič netušia. „Máme ministra zdravotníctva, ktorý nemá poňatie o zdravotníctve… toto je tragédia,“ konštatoval Vašečka.

    Ukazujte prstom na extrémistov

    Expremiérka Iveta Radičová za nárastom populizmu v Európe vidí prechod z industriálnej do informačnej doby, keď sú ľudia informáciami jednoducho zahltení. „Dnes nepracujeme s faktami, ale s informáciami, ktoré môžu byť nepravdivé aj pravdivé,“ konštatovala Radičová s tým, že víťazmi dneška sú jedinci, ktorí dokážu nájsť správnu informáciu a využiť ju. „Ak to nedokážu urobiť aj politici, nemôžu potom reagovať na záujmové skupiny,“ doplnila. Profesorka zároveň vyzvala politikov, aby hovorili, čo treba (a nielen to, čo sa od nich čaká), a aby ľudia prstom ukazovali na extrémistov.

    Kollára zabili voliči

    Podľa Vašečku by politici mali byť uveriteľní, pričom ako príklad vhodný nasledovania označil sociológ prezidenta Andreja Kisku. „Nie všetci zdieľajú jeho argumenty, avšak ľudia sú radi, že prináša nejaké hodnoty… Bez hodnôt sú ľudia natoľko paralyzovaní, že sa nevedia pohnúť dopredu,“ povedal Vašečka. Naopak, strhla sa kritika voči antipolitikovi Borisovi Kollárovi. „Tvári sa, že je obrancom kresťanstva,“ povedal Vašečka kriticky na adresu Kollára a pripomenul, že poslanec má viacero detí s niekoľkými rozdielnymi ženami, no na presné číslo si Vašečka spomenúť nevedel. „Kollára zabili jeho vlastní voliči. Kandidoval ako nepolitik, ale stal sa politikom,“ dodal. Radičová ešte doplnila, že podľa jej názoru mala na politický vzostup Kollára väčší vplyv bulvárna tlač než sociálne siete.

    Mladí politici sa nedokážu rozprávať s normálnymi ľuďmi

    Radičová a Furedi sa zhodli, že cestou von je čo najväčšia občianska aktivita verejnosti. „Existuje tendencia hovoriť, že všetka aktivita prebieha na úrovni globalizácie… že všetky riešenia patria medzinárodným organizáciám. To nie je pravda,“ komentoval Furedi náladu moderného človeka s tým, že aktivita na lokálnej úrovni môže prinášať ovocie. „Stále počúvame, že žijeme v stále zložitejšom svete. Ako keby na začiatku 20. storočia bolo všetko jednoduché,“ doplnil britský sociológ a vrátil sa k problému demokraticky nelegitímnej technokracie v Európe. „EÚ povedala, že tento nejaký pán bude premiérom Grécka… kto z nich spravil Boha?“ povedal Furedi o prístupe EÚ k svojmu zadlženému južnému členovi. Zažartoval pritom aj na tému mladých politikov, ktorí vraj majú takmer identické pozadie. „Vyštudujú nejakú dobrú školu… potom sa stanú asistentom alebo výskumníkom v nejakej inštitúcii… potom sú zvolení… musí byť nejaký Boh, ktorý týchto ľudí tvorí,“ komentoval Furedi mladých jednoliatych politikov, ktorí podľa jeho názoru ani nevedia, ako sa rozprávať s normálnymi ľuďmi.

    - Reklama -