VIDEO Vyhnali ženu a deti na dvor a potom spustili paľbu na prázdny dom. Takto sa v Rusku pátra po nepohodlných osobách

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov (vpravo) (Autor: SITA)

    Dedinčan sa vo videu sťažuje na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Hlave štátu vyčíta nedostatočne vybudovanú základnú infraštruktúru v dedine, ktorá bola výrazne poškodená počas vojny v krajine ešte v 90. rokoch. Podľa Dzhalaldinova peniaze, ktoré vláda určila na obnovu regiónu, do dediny nikdy nedorazili.

    Onedlho na to mala do dediny prísť skupina ozbrojencov, ktorí mali za úlohu Dzhalaldinova vypátrať. Podľa Telegraphu polícia obyvateľov dediny, ktorá je vzdialená 50 km od hlavného mesta Groznyj, poriadne vystrašila. Občanom znemožnila dedinu opúšťať a rovnako do nej vchádzať. Polícia mala každého obyvateľa zvlášť aj vypočúvať a pýtať sa najmä na Dzhalaldinova a to, kde sa momentálne nachádza.

    Kadyrov, ktorý prezidentský mandát „zdedil“ po svojom otcovi Akhmadovi, však tieto tvrdenia poprel a označil ich za „úplné lži“. Podľa slov jeho hovorcu nikto dedinčanov neobmedzoval v pohybe a rovnako ich ani nevypočúval. Dzhalaldinov však vyhlásil, že krátko potom, ako video zverejnil, musel čeliť vyhrážkam a utiekol do susedného Dagestanu.

    Médiá tiež informovali, že do Kenkhi prišla skupina mužov oblečená vo vojenskom maskovacom oblečení, ktorí Dzhalaldinovu manželku a deti vyhnali z ich domu a na stavbu vzápätí spustili streľbu ostrými nábojmi.

    V desaťminútovom videu Dzhalaldinov apeloval aj na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého prosil o pomoc. Rozhnevaný dedinčan nebol jediný Čečenec, ktorý Putina prosí o pomoc pri riešení problémov s miestnou vládou. Podľa Telegraphu sa za tým skrýva kremeľská propaganda, ktorá Putina vykresľuje ako „dobrého cára“. Paradoxom v tomto prípade je, že Kadyrov, ktorý je známy aj tým že závažne porušuje ľudské práva, Čečensko vedie aj s podporou Vladimira Putina.

    Čečensko je autonómna republika Ruskej federácie v severnom Kaukaze. Väčšinovými obyvateľmi sú moslimovia – suniti. V deväťdesiatych rokoch tu boli dve krvavé vojny medzi separatistami a ruskou armádou.

    Video, ktoré publikoval dedinčan Ramzan Dzhalaldinov. Zdroj: YoutTube/gazetachernovik

    - Reklama -