Bielu vranu Suchánka si preklepne Aliancia Fair-play na podnet premiéra. Čo na to Fico?

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Premiér Robert Fico zverejnil 13. mája blog, v ktorom vyzval Matovičovho obyčajného človeka Suchánka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, a rovnako vyzval Alianciu Fair-Play, aby ocenenie Biela vrana, ktoré Alanovi Suchánkovi udelila, následne odňala. Podľa mimovládnych organizácií sa premiérove obvinenia netýkajú prípadu, za ktorý dostal Alan Suchánek ocenenie, ale prípad prešetria, pretože organizátorom záleží na tom, aby ocenenie ostalo občianske, nadstranícke a nestalo sa súčasťou politického boja. Viac sme o tom písali TU.

    Na kroky aliancie reagoval Fico vo svojom komentári na HNonline.sk, kde napísal, že: „Je pozitívnym zistením, že Aliancia Fair-play preverí ocenenie poslanca OĽaNO Alana Suchánka, ktorý v roku 2012 presadzoval nákup najdrahšieho a technicky nevyhovujúceho CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Aj po reakcii poslanca je totiž zjavné, že tento podozrenia nijako nevyvrátil,“ píše premiér.

    Podľa jeho slov Suchánek „nevysvetlil, ale naopak, sám potvrdil, že presadzoval o štvrť milióna eur drahší prístroj oproti konkurencii“, a dodáva, že Suchánek rovnako nevysvetlil, ale naopak potvrdil, že vedome presadzoval ponuku, ktorá nespĺňala technické parametre predpísané nemocnicou v tendri, a presadzoval uchádzača, ktorý v tejto veci nemocnicu zavádzal. Vo svojom komentári sa Fico pozastavuje aj nad tým, ako sa predstavitelia opozície s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Nicholsonovou pri poukázaní na ich chyby alebo chyby ich nominantov obhajujú prezumpciou neviny, „čo však pri žiadnom z útokov na predstaviteľov Smeru z princípu neakceptujú, s časťou médií v súzvuku“. Fico ďalej píše, že „čistejší dôkaz dvojakého metra v slovenskej politike azda ani neexistuje“.

    V závere Fico spomína, že podobný prípad, aký sa stal so Suchánkom, sa už opakovať nemôže, pretože sa sprísnili pravidlá od roku 2015 a minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa chystá v opatreniach pokračovať, napríklad „vrátane centrálneho obstarávania zdravotníckej techniky pre štátne nemocnice“.

    - Reklama -