Mali škodnú vo vlastných radoch? Belgicko vyšetruje 60 vojakov vrátane piatich poddôstojníkov, ktorí sa chceli pridať k IS

    0
    Ľudia zranení výbuchmi na letisku Zaventem (Autor: SITA)

    Belgické ministerstvo vyšetruje 60 vojakov vrátane piatich poddôstojníkov, ktorí sú podozriví z napojenia na extrémistov. Vojaci majú byť moslimovia a postavili ich mimo služby. „Je samozrejmé, že akýkoľvek náznak hrozby ich odchodu do Sýrie, povedie k okamžitej akcii,” konštatoval minister obrany Steven Vandeputte a zdôraznil, že v Belgicku platí sloboda vyznania, treba však zistiť, či správanie týchto vojakov je v súlade s hodnotami a poslaním armády.

    Ako sa pre portál Českátelevize.cz, vyjadril odborník na extrémizmus Miroslav Mareš, nie je to až také prekvapujúce. „To, že vojaci inklinujú k radikalizmu, nie je zase také nezvyčajné. Radikálom sa pozdáva, že sú vojaci poslušní, vedia organizovať a majú bojové schopnosti,“ povedal Mareš. Podľa Josefa Krausa z Masarykovej univerzity v Brne je dôležité práca vojenských spravodajcov, ktorí skúmajú správanie vojakov na sociálnych sieťach alebo sledujú, či nenavštevujú podozrivé náboženské centrá. „Napriek psychotestom a previerkam sa však tomu nikdy nedá stopercentne zabrániť,” tvrdí Kraus.

    V Belgicku panujú obavy, že sa vojaci vycvičia doma a pridajú sa na stranu radikálov. V uplynulých rokoch v Sýrii zaregistrovali celkovo štyroch bývalých vojakov. Jeden tam v roku 2012 zahynul. Belgicko je súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS. Súčasný mandát ale obmedzoval pôsobenie belgickej armády výhradne na iracké územie. IS pritom ovláda rozsiahle oblasti aj v Sýrii. Práve táto skupina sa prihlásila k masívnym útokom v metre a na letisku Zeventem. Útoky sa uskutočnili 22. marca, keď v skorých ranných hodinách letiskovou halou otriasli dva výbuchy. Neskôr sa k nim pridali ďalšie z metra. Viac sme o téme písali TU.

    - Reklama -