Ďalšia tvrdá rana pre premiéra Camerona. Po nej sa mu bude EÚ obhajovať naozaj ťažko

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Ministerka pre zamestnanosť Priti Patelová podľa britského denníka Express varovala, že imigrácia sa dostala úplne mimo kontroly vlády a situácia sa nezlepší, kým Veľká Británia nevystúpi z Európskej únie. „Tieto údaje sú oveľa vyššie, než vláda kedy predpokladala. Veci sa dostali mimo kontroly a pre národný zdravotný systém to znamená ďalšie veľké náklady. Krátkodobá migrácia je z pohľadu pracovných podmienok a miezd najškodlivejšou záležitosťou. Migráciu môžeme znížiť len tak, že 23. júna budeme hlasovať za Brexit.“

    Ako konštatuje britský denník, čerstvo zverejnené štatistiky nahrávajú priaznivcom Brexitu. „Zverejnené čísla súvisiace s migráciu ukazujú, pod akým tlakom musia byť verejné služby,“ povedal bývalý londýnsky starosta a hlavná tvár kampane za odchod Británie z EÚ Boris Johnson. V podobnom duchu sa vyjadril aj Steven Woolfe z euroskeptickej strany UKIP. „Je hanba, že sa vláda snažila celé tie roky zakrývať skutočný rozsah migrácie z členských štátov Európskej únie. Je zrejmé, že ako člen EÚ nemáme vôbec žiadnu kontrolu nad našimi hranicami.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Zo zverejnených štatistík jasne vyplýva, že krátkodobá migrácia občanov členských štátov EÚ bola v uplynulých piatich rokoch na vzostupe. „Dohromady prišlo do Veľkej Británie na obdobie kratšie ako jeden rok do júna 2014 251 000 migrantov. Toto číslo je najvyššie od konca júna 2008, o 5 % vyššie ako v roku 2013 a dokonca o 35 % vyššie ako údaje z roku 2012. Dlhodobá migrácia z členských štátov EÚ sa potom na konci júna 2014 týkala 233 000 ľudí, čo dohromady v kombinácii s krátkodobou migráciou predstavuje 474 000 osôb,“ uvádza Express.

    V priebehu päťročného obdobia, končiac v júni 2015, tak do Veľkej Británie prišlo z krajín EÚ 915 000 osôb. Keď sa k tomu pripočítajú aj krátkodobí migranti, predstavuje toto číslo takmer 2 milióny. Údaje ONS skutočne výrazne nahrávajú odporcom zotrvania krajiny v Európskej únii. Aktuálne prieskumy hovoria o tom, že pomer priaznivcov a odporcov Brexitu je takmer vyrovnaný. Aby uspeli Cameron na jednej strane a šéf UKIP Nigel Farage a Cameronov stranícky kolega Boris Johnson na strane druhej, musia presvedčiť nerozhodnutých voličov, ktorých je podľa dostupných informácií okolo 15 % až 20 %.

    Referendum sa má konať za pár týždňov, ale Cameronovej vláde veľmi nepomáha ani samotná Európska únia, ktorej Európska komisia pred pár dňami navrhla pokutovať krajiny odmietajúce prijímať utečencov sumou vo výške 250 000 eur. Prekvapivo eurooptimistom nepomohla ani nedávna návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý britských voličov nabádal, aby hlasovali za zotrvanie krajiny v Európskej únii. Jeho slová mali presne opačný účinok a počet euroskeptikov razom vzrástol. Premiér Cameron preto vo svojej rétorike pritvrdil a začiatkom minulého týždňa varoval, že v prípade Brexitu hrozí v Európe vojnový konflikt.

    - Reklama -