Všetci sa zaujímajú len o utečencov. Kto sú však tí, ktorí ostali bojovať s ISIS?

    0
    Ilustračné foto: pešmergský bojovník (Autor: SITA)

    Všetci naokolo riešia otázku utečencov či toho, aký vplyv bude mať prichádzajúca vlna imigrantov na Európu. „Málokto sa venuje tým, ktorí proti Islamskému štátu bojujú,“ objasnila Štuková dôvody, prečo sa vybrala na front, v rozhovore pre DVTV.

    Pešmergovia sú neoficiálne kurdské milície. Niektorí z nich kedysi bojovali aj proti Saddámovi Husajnovi. K pešmergom sa mnohí pridávajú preto, že cítia povinnosť bojovať za svoju krajinu, svoju zem. „Nevieme si predstaviť, že by sme zrazu utiekli a nechali protivníka, aby zabral našu zem,“ povedali pešmergovia Jarmile Štukovej. Podľa jej slov kurdskí muži bojujú za česť a za svoju zem, ktorú oficiálne nikdy ani nemali. „Všetci z nich mi povedali, že by si už priali ten svoj Kurdistan,“ hovorí Štuková.

    „To vyzbrojenie je asi to najstrašnejšie,“ hovorí Štuková a dodáva, že zbrane, ktorými pešmergovia disponujú, sú naozaj biedne. S manželom sa boli pozrieť na viacerých frontových líniách, kde denne dochádzalo k útokom militantov ISIS, a mnohí bojovníci počas ich pobytu umreli. Islamský štát je podľa Štukovej to najkrutejšie, s čím sa za svoju kariéru stretla, militanti totiž mnohokrát do prvej línie stavajú malé deti opásané trhavinou.

    Pešmergovia si podľa dokumentaristky myslia, že tá vojna je aj záležitosť Európy, najmä po útokoch džihádistov v Paríži či Bruseli. „Oni sami nám hovorili, že je to náš spoločný nepriateľ.“ Štukovú pri rozhovoroch s pešmergami prekvapili aj ich slová o utečencoch. „Hovorili nám, nepúšťajte si k vám toľko utečencov,“ hovorí fotografka a dodáva, že pešmergovia sa obávajú toho, že spolu s utečencami do Európy príde aj mnoho bojovníkov Islamského štátu. Ďalší dôvod je aj ten, že mladí utečenci sa po strete s európskou kultúrou či štýlom života môžu radikalizovať.  

    - Reklama -