Rozdáva „Maďaričov“ fond peniaze vyvoleným? Viskupič prišiel s nápadom, ako odhaliť prípadné smerácke kamarátšafty

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Ako sa uvádza na oficiálnej webovej stránke, Fond na podporu umenia je verejnoprávna inštitúcia zabezpečujúca podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu. Má nahrádzať podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a byť nezávislý od ústredných orgánov štátnej správy. Fond poskytuje peniaze najmä na tvorbu, šírenie a prezentáciu umeleckých diel, ale aj na mnohé ďalšie aktivity z oblasti umenia a kultúry.

    Ešte v októbri minulého roka minister kultúry Marek Maďarič vyhlasoval, že jeho ambíciou bolo zdvojnásobiť finančný balík pre túto sféru. Ten doteraz predstavoval desať miliónov eur. Nakoniec sa mu podarilo sumu zvýšiť o plánovanú polovicu, a teda na 15 miliónov eur.

    Viskupič: Rozhodnutia, pri ktorých ostáva rozum stáť

    Fond definuje ako svoju činnosť podporu kultúrnych podujatí. „Na dotačnú činnosť je zo zákona určených 97 % finančných prostriedkov z rozpočtu fondu,“ informovala PR manažérka fondu  Lenka Kubušová. Prednedávnom však vyplávalo na povrch, že fond nepodporil viacero známych kultúrnych akcií, napríklad bratislavské Kultúrne leto, Hradné slávnosti, Letné shakespearovské slávnosti, košické LETO V PARKU či obľúbený folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej. „Tieto podujatia neboli podporené, lebo tak rozhodla odborná komisia na základe kritérií uvedených v dokumente Zásady, spôsob a kritériá hodnotenia žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov z Fondu na podporu umenia,“ uviedla Kubušová a vysvetlila, že podujatia, ktoré neboli podporené vo výzve určenej prioritne pre veľké podujatia, si mohli podať opätovnú žiadosť vo výzve, kde je finančný prostriedok fondu nižší. O Jánošíkových dňoch sme písali viac TU.

    Spôsob rozdávania podpory fondom sa však nepozdáva opozičnému poslancovi Jozefovi Viskupičovi, ktorý je zároveň členom parlamentného výboru pre kultúru a médiá. „Neviem si predstaviť, že by tento typ akcie nemal byť podporený. Chcem vedieť prečo, aj keď nemám ambíciu zasahovať do rozhodnutí fondu. Nemyslím si, že rozhoduje nejak nezávislo, ak takýto typ akcie nepodporí,“ povedal Viskupič na margo zamietnutia žiadosti o príspevok pre Jánošíkove dni a ďalej pokračoval, „iba voľne sa môžem pýtať, či prvýkrát nedostanú podporu iba preto, že v Terchovej je primátorom poslanec opozície, alebo si naozaj ľudia z fondu myslia, že Jánošíkove dni nie sú kultúrna akcia, ktorú by Fond na podporu umenia Slovenskej republiky mal podporiť.“

    „Mne sa dostáva na stôl čím ďalej, tým viac ako keby čudných rozhodnutí, ktoré sú poplatné politicky správnym ľudom a regionálne správnym ľudom,“ tvrdí Viskupič. „Vytlačil som si tabuľky a chcem porovnať všetky podujatia a akcie, ktoré o príspevok žiadali. Akcie a podujatia, ktoré boli podporené a do akej výšky boli podporené,“ dodáva. Poslanec si chce sadnúť k mape a zistiť, ktoré regióny vyšli takpovediac naprázdno. „Čiže sú rozhodnutia nepodporiť niektoré podujatia, pri ktorých rozum ostáva stáť. Ak sa mi prekryje mapa regiónov a regiónov, kde nie sú politici Smeru, tak nám z toho vypadne nejaké číslo. Ale nechcem obviňovať, kým to nemám urobené,“ približoval svoj plán a dodal, „predpokladám, že bude veľké množstvo nespokojných, a ja chcem vidieť čo najväčšiu možnú mieru objektivity pri tom rozhodovaní fondu, čo sa mi zatiaľ nejaví,“ uzavrel.

    Na vyjadrenia opozičného poslanca Kubušová reagovala: „Rozhodovací proces odbornej komisie Fondu na podporu umenia je založený na princípe nestrannosti, nezaujatosti a objektivite. V žiadnom prípade to nie je politicky motivované. Nikto z členov nepátra po skutočnosti, či štatutár danej organizácie je alebo nie je politicky aktívny.“ K Viskupičovým plánom o tvorbe mapy Kubušová dodala: „Ako verejnoprávna inštitúcia iniciatívu pána Viskupiča alebo akýchkoľvek iných poslancov nebudeme komentovať. Všetky potrebné informácie k zostaveniu akejkoľvek mapy sú uvedené na našom webovom sídle.“

    Záhadou je podľa Viskupiča aj financovanie Fondu na podporu umenia. Chod fondu je „zavesený na percentá, čiže majú byť použité štyri percentá objemu fondu, čo mne vychádza, že pokiaľ má fond rozpočet 15 miliónov eur, tak je to 600-tisíc eur ročne na fungovanie fondu. Rozumejme manažmentu, ľudí, riadenia a podobne,“ uvádza.

    Desiatky manažmentov?

    V rámci rozhodovania o udelených dotáciách má poslanec OĽaNO Viskupič aj návrhy, ktoré by podľa neho priniesli  zlepšenie činnosti fondu. „Mali by prehodnotiť svoje kritériá posudzovania. Mali by zohľadniť kritérium ako atraktivita akcie, jej kultúrneho významu, jej symbolického významu a podobne. A ak je tam politické kritérium, tak by malo vypadnúť,“ uviedol a priblížil aj výhradu voči fondu, keďže podľa jeho názoru stojí priveľa peňazí. „Réžia fondu je podľa mňa príliš vysoká. Teraz ideme tvoriť nový fond na podporu menšinových kultúr, ak bude stáť jeho réžia ďalších 600-tisíc eur, tak je to spolu za nové fondy o 1,2 milióna eur ročne viac na úradníkov a menej pre kultúru,“ vyjadril sa a objasnil, že cestu budovania nových fondov nepovažuje práve za správnu.

    Riešenie vidí skôr v zriadení jedného masívneho fondu. „Majme jeden veľký kultúrny fond, ktorý sa dokáže venovať oblastiam kreatívy,“ povedal a vysvetllil, že už teraz máme definovaných 27 oblastí kreatívy. „Ja sa pýtam, či to má dopadnúť tak, že budeme mať 27 manažmentov a 27 fondov, ktoré majú podporovať celú kreatívu?“ 

    Robme to ako v športe, myslí si o kultúre Matovičov poslanec

    Matovičov obyčajný človek Viskupič sa v minulosti pre Parlamentné Listy na adresu ministra kultúry Mareka Maďariča nevyjadroval trikrát lichotivo: „Ja ho volám, že je viac minister propagandy ako minister kultúry… Myslím si, že máme ministra kultúry, ktorý nechce byť ministrom kultúry. Zdá sa mi, že veľa času tomu nevenuje.“ Svoj názor Viskupič odôvodňuje aj tvrdením, že Maďarič „odsúva ministerskú zodpovednosť na tvorbu fondov a namiesto ministerstva kultúry máte ministerstvo fondov“. Celý rozhovor s Jozefom Viskupičom, v ktorom hovoril aj o incidente v jeho kaviarni či „doťahovaní“ v parlamente, si môžete prečítať TU.

    V Maďaričovej kritike Viskupič pokračuje i teraz. „Staronový minister kultúry sľúbil v starom volebnom období viac peňazí do rezortu. To sa mu nepodarilo a iba zriadil novú inštitúciu, nový fond, vlastne nový rozdeľovací mechanizmus, ale starého rozpočtu,“ uviedol. Čo podľa jeho slov znamená, že do kultúry nepribudlo viac štátnych peňazí  a minister nepripravil ani zákon o sponzoringu a donorstve. „Aj v tomto minister zlyhal,“ poznamenal Viskupič a situáciu zhodnotil slovami, že minister nielenže nevie dostať do kultúry viac štátnych peňazí, ale nevie zainteresovať ani súkromnú sféru. „Proste keď v zákone o športe je možnosť sponzorovať akcie za benefity pre podnikateľov v úľavách na daniach a pre kultúrne akcie to nie je, tak potom je jasné, že na to kultúra dopláca,“ tvrdí.

    O stanovisko k vyjadreniam opozičného poslanca Jozefa Viskupiča na adresu ministra kultúry Mareka Maďariča sme požiadali aj ministerstvo kultúry. Do uzávierky nám hovorca ministerstva Jozef Bednár neodpovedal, článok budeme o jeho vyjadrenie aktualizovať.

    Niekto dostal, iný nie

    Čo sa spätnej výzvy týka, Viskupič upozorňuje, že sa dlho čakalo na výzvy, do ktorých by sa kultúrna obec mohla zapojiť. „Keďže sa však jedná o nový systém rozdeľovania peňazí na kultúrne podujatia, evidujem určitú mieru skepsy, ale aj nádeje, že by to mohlo fungovať lepšie,“ tvrdí a dodáva, že už po prvom rozdeľovaní môžeme vidieť nevôľu zo strany tých, ktorí neboli podporení. „Musíme zistiť, nakoľko sú výhrady oprávnené a objektívne,“ povedal.

    Podľa PR manažérky fondu Kubušovej boli žiadatelia o granty spočiatku zmätení, keďže sa museli zoznámiť s novou dotačnou schémou či podmienkami. „Naši referenti však boli žiadateľom nápomocní aj v samotnom začiatku, aby sa vedeli zaradiť do štruktúry podpory, taktiež aj neskôr v etape podávania žiadostí,“ vyhlasuje. Podľa Kubušovej bolo doterajšie pôsobenie fondu činorodé a evidujú zatiaľ 4-tisíc žiadostí. Ku dnešnému dňu fond zverejnil už všetky výzvy na podporu kultúrnej činnosti pre tento rok. „Spolu ich bolo 12 – desať riadnych a dve mimoriadne,“ informovala a dodala, že vzhľadom na to, že ešte niektoré výzvy nie sú uzatvorené, nedokáže povedať presné štatistické číslo, koľko presne aktivít fond podporí, „no podporených bolo už viac ako tisíc projektov,“ vyjadrila sa.

    Na stránke Fondu pre podporu umenia sú zverejnené aj tabuľky, ktoré podujatia o podporu žiadali, ktorým žiadostiam bolo vyhovené, v akej výške získali podporu, ale aj žiadosti, ktoré boli zamietnuté. Fond úplne podporil podujatia ako Bratislavské jazzové dni 2016, Medzinárodný folklórny festival Myjava 2016 či Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy 2016. Naopak, úplne nepodporiť sa fond rozhodol podujatia ako bratislavské Kultúrne leto a Hradné slávnosti 2016, Bojnické hudobné leto 2016, Letné shakespearovské slávnosti 2016, Terchovský budzogáň 2016 či košické Leto v parku. Kompletný prehľad si môžete pozrieť na webovej stránke Fondu pre podporu umenia.

    - Reklama -