Nedostatok potravín, chýbajúce hygienicke potreby a deky. V gréckych utečeneckých táboroch je potrebné okamžite zasiahnuť, apeluje splnomocnenec pre migráciu

    0
    Utečenci blokujú cestu v Grécku pri Idomeni (Autor: SITA)

    Český diplomat navštívil v dňoch 7.-11. marca, teda ešte pred uzavretím dohody EÚ-Turecko, viacero miest v Grécku. Podľa jeho správy viaceré zariadenia pre utečencov a migrantov nespĺňajú kvalitatívne kritériá a neposkytujú im ani základné veci ako potraviny, hygienické prostriedky alebo deky. 

    Obsah správy sa kryje so stanoviskami viacerých ľudskoprávnych organizácií, podľa ktorých Grécko nie je schopné poskytnúť adekvátnu pomoc ľuďom v núdzi ani zabezpečiť ich primerané zásobovanie. 

    Dokument RE pripomína, že migrantov, ktorí sa do Grécka dostali po uzavretí dohody EÚ-Turecko, v rozpore s medzinárodným právom zadržali a neposkytli im právnu pomoc. 

    Boček v správe spomína pomery vo viacerých zariadeniach, napríklad v dočasnom tábore v Nea Kavala, kde migranti spali v stanoch v blate a zohrievali sa pri plameňoch z horiacich odpadkov, či v dočasnom tábore v Idomeni na hraniciach s Macedónskom, kde uviazli po uzavretí balkánskej migračnej trasy tisícky ľudí vrátane žien a detí. Tamojšiu situáciu označil český diplomat za katastrofálnu. 

    Rada Európy vyzvala v utorok vlády členských štátov, aby nezneužívali sociálnu a humanitárnu pomoc poskytovanú nelegálnym prisťahovalcom na to, že poskytovatelia sociálnych služieb musia zdieľať osobné údaje prisťahovalcov s imigračným úradom. 

    Nové odporúčanie, v ktorom sa uvádza, že členské štáty RE by mali zakázať sociálnym pracovníkom oznamovať osobné údaje o nelegálnych prisťahovalcoch príslušným imigračným úradom, vydal jeden z orgánov RE – Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI). 

    ECRI sa tak snaží podporiť štáty RE pri riešení naliehavých problémov diskriminácie jednotlivcov – žien, mužov aj detí -, ktorí už nespĺňajú podmienky vnútroštátnych právnych predpisov pre vstup alebo pobyt v inom členskom štáte Rady Európy. 

    “Štáty si musia vytvoriť obranné mechanizmy na rozlišovanie aktivít sociálnych služieb od aktivít zameraných na boj proti prisťahovalectvu a zabezpečenie verejného poriadku,” uviedol v tejto súvislosti generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland. Podľa jeho slov všetci migranti vrátane tých, ktorí prišli nelegálne, majú nárok na základné ľudské práva, ktoré musia byť zaručené právne aj v praxi a bez diskriminácie. 

    Rada Európy upozornila, aby neboli trestne stíhaní sociálni a humanitárni pracovníci vykonávajúci činnosť v prospech nelegálnych prisťahovalcov, pretože by to viedlo k podpore neznášanlivosti a rasizmu.

    - Reklama -