Roman Bednár: Paríž a jeho hviezdy – autentický príbeh na pokračovanie; 89. pokračovanie

0
Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)

“Áno, je tomu tak a musím priznať, že medzi nimi boli aj dvaja grécki učenci.” Ozval sa Dimitrios a pokračoval:

“Ešte niečo k Schliemannovi, ktorý je mojím obľúbeným géniom. Homér mu pomohol aj v tom, že pri jeho ďalšej archeologickej expedícii, pri ktorej sa podľa jeho popisov vydal tou istou cestou, ktorou sa po víťaznej vojne vracal z Tróje kráľ Agamemnon, a to do kraja nazývaného Argolis, ktorý je mimochodom mojím rodiskom, sa mu podarili ďalšie fascinujúce vykopávky.

Argolis je bohatý na staré hradné ruiny z antiky. Až kým tam neprišiel Schliemann, tak boli označované  ako pre archeológov nezaujímavé, lebo boli už dávno preskúmané a nebolo tam nájdené nič historicky hodnotné a významné.

Akonáhle tam ale zavítal veľký “čarodejník” Schliemann, tak sa odrazu a úplne nečakane všetko zmenilo. Možno takmer doslova povedať, že len čo prvý raz zakopol čakanom do zeme v bájnych Mykénach, tak už aj vykopal kyklopské hradby opevneného hradu starých mykénskych kráľov.

Aj v tomto prípade sa Schliemann orientoval na svoj vzor, Homéra.

Po objavení starých hrobov v Mykénach, ležali pred ním posmrtné zvyšky viacerých kráľov, každý z nich mal na lebke zlatú posmrtnú masku a jeden z nich mohol byť pravdepodobne sám legendárny kráľ Agamemnon. Už dovtedy slávny Schliemann, sa mykénskymi vykopávkami stal ešte slávnejším. Podľa mňa najslávnejším archeológom svojej doby.

Z Mykén išiel potom Schliemann ďalej – neúnavne ďalej, na ďalšie miesta a všade, kde prišiel, tak tam prinútil hovoriť prastaré kamene o dávnych dobách a zemi vylákal jej zdanlivo navždy ukryté tajomstvá o legendárnych zašlých časoch antickej Helady.

Bol to úžasný triumf nezlomnej vôle, húževnatosti, odvahy a absolútnej dôvery voči Homérovi a jeho veľkej viery na jeho výpovede.”

Pokračovanie nasleduje.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -