V Moskve chystajú veľké oslavy víťazstva. Prečítajte si o nich viac

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Hlavným bodom osláv bude vojenská prehliadka v Moskve a v ďalších viac ako 30 mestách po celom Rusku. Tohtoročné vojenské prehliadky nebudú podľa doterajších informácií nezaujímavé, hlavne pre záujemcov o najnovšiu vojenskú techniku. Napríklad tento rok budú môcť ľudia vidieť deväť jednotiek najnovšieho ruského tanku Armata na prehliadke v Moskve a na prehliadkach v ďalších mestách sa budú predvádzať aj najnovšie obrnené vozidlá Tajfun-U, automatické húfnice Koalícia SV, systémy Iskander, modernizované tanky T-72B3, komplexy protilietadlovej obrany S-300 a Pancir C-1, ďalej tiež obrnené transportéry BTR-82AM či Tigre a mnoho ďalších ruských zbraní a zbraňových systémov.

    Podľa najnovších informácií Rusko nepredvedie najnovší protilietadlový systém S-400. Na moskovskej prehliadke sa tento rok počíta s viac ako 100 kusmi vrtuľníkov, lietadiel a s preletmi ruských stíhačiek. V Sevastopole si budú môcť ľudia pozrieť raketovú loď na vzdušných vankúšoch Samum, čln P-424 alebo – vôbec prvýkrát – ponorku Rostov na Done.

    Hlavné mesto Moskva už tradične investuje niekoľko miliónov rubľov do toho, aby bolo nebo nad prehliadkou čisté a viditeľnosť maximálna. Jednotky, ktoré sa na prehliadke zúčastnia, už niekoľko dní cvičia vojenský nástup – agentúry nedávno informovali o zatiaľ poslednom nočnom nácviku priamo na Červenom námestí. Moskvu čakajú kvôli prehliadke aj klasické uzávierky a dopravné obmedzenia.

    Tradícia osláv Dňa víťazstva

    Vojenské oslavy Dňa víťazstva predstavujú tradíciu, ktorá siaha do polovice 60. rokov 20. storočia a do brežnevskej éry sovietskeho režimu. Predtým sa v Sovietskom zväze víťazstvo nad nacizmom tak vehementne neoslavovalo. Napríklad v roku 1955 boli oslavy májového víťazstva veľmi skromné a išlo dokonca o normálny pracovný deň. Až v roku 1965 Najvyšší soviet ZSSR rozhodol o väčších oslavách, výstavbe nových pamätníkov po celej krajine a predovšetkým o zvýšení podpor pre vojenských invalidov. Do roku 1965 siaha tiež vznik čestného titulu mesto-hrdina, ktorý získali Moskva, Leningrad (dnes Petrohrad), Volgograd, Odesa, Kyjev, Sevastopoľ a tiež Brestská pevnosť (pevnosť-hrdina). A v roku 1965 sa organizoval konkurz na pamätník Neznámeho vojaka pri stenách moskovského Kremľa. Pomník bol slávnostne otvorený v roku 1967. V roku 1965 sa zároveň v Moskve prvýkrát konala veľká vojenská prehliadka, a to fakticky prvýkrát od konca vojny.

    Na hlavnej tohtoročnej vojenskej prehliadke v Moskve sa má ďalej zúčastniť približne 400 vojenských veteránov ako pozvaných čestných hostí. O 15.00 hod. moskovského času bude v Moskve a v ďalších mestách Ruska prebiehať ďalšia spomienková akcia, Nesmrteľný pluk, na ktorej sa minulý rok zúčastnilo asi 12 miliónov ľudí po celej krajine. Pochod si má pripomenúť pamiatku všetkých účastníkov druhej svetovej vojny. Ich príbuzní majú so sebou fotografie členov svojich rodín, ktorí sa aktívne zúčastnili v druhej svetovej vojne. Minulý rok stál na čele moskovského spomienkového sprievodu aj ruský prezident Vladimir Putin s portrétom svojho otca, ktorý sa zúčastnil v bojoch o Leningrad. Tohtoročný Nesmrteľný pluk bude prebiehať paralelne aj v iných európskych mestách vrátane napríklad Prahy.

    Jazda Nočných vlkov po Európe

    Veľký záujem venuje ruská tlač a tlačové agentúry Itar-Tass a Ria Novosti jazde motorkárskeho klubu Noční vlci z Moskvy do Berlína. Túto akciu už v minulom roku sprevádzalo množstvo incidentov s poľskými i nemeckými úradmi, a to vzhľadom na dosah ukrajinskej krízy aj na to, že motorkársky klub sa aktívne podieľal na pripojení Krymu k Rusku, ktoré medzinárodné spoločenstvo na čele s EÚ a USA kritizuje. Úlohu zohráva aj fakt, že klub je významne napojený na Kremeľ. Napríklad minulý rok dostal tento klub prezidentský grant a na Kryme plánuje organizovať patriotický detský tábor voľne inšpirovaný známym Artekom. Motorkárske putovanie z Moskvy do Berlína pritom Noční vlci usporadúvajú pravidelne už od roku 2006. Až v uplynulých dvoch rokoch sa ich akcia široko politizovala, ale aj mediálne popularizovala.

    Aj tento rok nemohli niektorí účastníci tejto motorkárskej jazdy prekročiť bielorusko-poľskú hranicu, pretože poľská strana ich prítomnosť v Poľsku označila za ohrozenie bezpečnosti krajiny. Rozhodnutie poľských úradov vyvolalo v Moskve značnú nevôľu, takže ruské ministerstvo zahraničia povolalo poľskú veľvyslankyňu na konzultácie.

    Podľa najnovších informácií museli títo motorkári priletieť z Bieloruska na Slovensko lietadlom. Časť z nich sa do Poľska dostala a uctila pamiatku padlých sovietskych vojakov a tiež obetí UPA v poľskom meste Vroclav. Slovenské úrady zaujali vrúcnejší postoj a Nočným vlkom v ich spomienkovej akcii na území Slovenska nebránili.

    Problémy však boli aj v samotnom Bielorusku, kde opozícia požadovala, aby sa tento motorkársky klub označil za extrémistickú skupinu a v Bielorusku zakázal. Zámienkou na to bol výrok lídra Nočných vlkov Chirurga, Alexandra Zaldostanova, ktorý povedal, že „Bielorusko je Rusko“. Piatkové ranné agentúrne správy informujovali o tom, že Noční vlci prišli z Bratislavy do českého Brna, kde mali byť privítaní chlebom a soľou. Neskôr sa presunuli do Prahy. Ďalšími spomienkovými cieľmi Nočných vlkov budú Mníchov, Viedeň, Torgau, Karlshorst a nakoniec potom Berlín.

    autor: vss

    - Reklama -