Spolupráca s Iránom? Slovensko ju bude podporovať aj z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ, netají minister zahraničia

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    Ali Akbar Salehi sa s Lajčákom počas rokovania zamerali najmä na identifikáciu oblastí, v ktorých by iránske a slovenské subjekty mohli čo najskôr uskutočniť konkrétne investičné alebo obchodné aktivity. “Som rád, že dohoda o iránskom jadrovom programe priniesla novú atmosféru a vytvorila priestor na obnovenie spolupráce Európskej únie s Iránom,“ konštatoval Lajčák s tým, že Slovensko začalo dvojstranný dialóg s Teheránom rozvíjať už jeho návštevou v roku 2013.

    Minister zároveň uviedol, že za relatívne krátky čas vo vzťahoch urobili pomerne veľa. “Máme podpísané základné ekonomické dohody a teraz je dôležité v rozbehnutej dynamike pokračovať a naplno využiť potenciál, ktorý existuje na spoluprácu vo viacerých oblastiach,“ zdôraznil Lajčák a pripomenul, že Slovensko bude rozvoj spolupráce s Iránom podporovať aj z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ. 

    Jednou z priorít, na ktoré sa chceme ako predseda Rady EÚ zamerať, je podľa Lajčáka energetická bezpečnosť. Irán má podľa ministra predpoklady stať sa významným faktorom pri diverzifikácii energetických zdrojov EÚ a prispieť tak k posilneniu jej energetickej bezpečnosti. 

    Spojené štáty americké a Európska únia 16. januára oznámili po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej historickej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

    Irán sa stiahnutím medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie. Implementácia jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

    - Reklama -