Potečú milióny dolárov. Američania sa zdesili, že ľudia začali veriť Putinovi, a pripravujú akciu

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    „Prekvapivo v súčasnosti neexistuje v Spojených štátoch žiadna agentúra, ktorá by na národnej úrovni vyvíjala nové stratégie a zjednocovala vládne snahy o boj proti zahraničnej propagande a dezinformácii,“ vyhlásil na stretnutí Atlantickej rady senátor Portman. „Veríme, že s pomocou tohto zákona dokážeme prekonať niektoré prekážky a efektívne bojovať so zahraničnou dezinformáciou,“ dodal americký politik.

    Po krátkom vystúpení senátorov Portmana a Murphyho nasledovala panelová diskusia medzi americkými expertmi na zahraničnú politiku. Tí sa zhodli na tom, že dezinformačnú kampaň, ktorá má za cieľ „poškodiť záujmy Spojených štátov vo svete“, v súčasnosti vedie hneď niekoľko štátov. „Najviditeľnejšie sú však aktivity Ruska. Kremeľ veľmi aktívne využíva množstvo nástrojov na ovplyvňovanie verejnej mienky. Ide najmä o štátom sponzorované médiá, sociálne siete a rôzne typy tajných služieb,“ zhodli sa experti.

    Portman napríklad spomenul, že ruská mediálna sieť Russia Today (RT) míňa len na prevádzku svojej washingtonskej kancelárie 400 miliónov dolárov ročne. Zároveň poznamenal, že Rusko nie je jedinou krajinou, ktorá „šíri lživé informácie“. Čína si údajne každý rok na propagandu vyčleňuje miliardy dolárov. „Ponúka sa zaujímavé porovnanie – hlavná americká inštitúcia informujúca zahraničné auditórium Rada guvernérov pre vysielanie, ktorá zodpovedá za Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa, má ročný rozpočet približne 750 miliónov dolárov na všetky svoje aktivity!“ zdôraznil senátor.

    Ďalšie aktivity, ktoré spadajú do tejto kategórie, ako sú diplomacia, verejné záležitosti, kultúrne programy a podpora občianskej spoločnosti, sú rozdelené medzi niekoľko rôznych agentúr. „Naše protipropagandistické kampane sú príliš izolované. Potrebujeme stratégiu podobnú dáždniku, jednotnú stratégiu,“ uviedol senátor Murphy.

    Navrhovaný zákon pod názvom Countering Information Warfare Act of 2016 má presne toto zaistiť. Zákon by vytvoril Centrum pre informačnú analýzu, ktoré by zjednotilo vládne aktivity. Nová legislatíva by zároveň umožnila založenie fondu, z ktorého by sa dalo čerpať granty a udeľovať finančnú náhradu za odbornú asistenciu think tankov, súkromných spoločností, mediálnych organizácií a iných mimovládnych skupín.

    „Prijatie zákona by nedemonštrovalo len samotné odhodlanie Spojených štátov čeliť ruskej propagande, ale aj odhodlanosť pomáhať našim partnerom v Európe,“ poznamenal jeden z diskutérov Huntsman.

    Pozitívne sa k návrhu zákona vyjadril aj bývalý prezident Rádia Slobodná Európa Jeffrey Gedmin. „Až doteraz bol ruský prezident Vladimir Putin jednoducho lepší v rozprávaní príbehov – nie vždy úplne pravdivých –, ktorými si získaval ľud na svoju stranu. Odteraz budú Spojené štáty hrať nielen defenzívu, ale aj ofenzívu,“ vyhlásil na záver diskusie.

    - Reklama -