Načo je Únia, keď nedokáže byť úniou? Politológ Tomský opisuje prednášku analytika Friedmana

    0
    Politológ a nakladateľ Alexander Tomský (Autor: Hans Štembera)

    Friedman vraj na prednáške hlásal čistý realizmus. „Priam osviežujúci, uprostred našich verejných debát, podvedome autocenzurovaných politickou korektnosťou, čiže vládnucou ideológiou, alebo plných idealistických, fantastických bludov, že nemôžeme pred migrantmi zatvoriť hranice, a keby sa to, nedajbože, možno aj nejako dalo, určite by to ohrozilo európske hodnoty otvorenej spoločnosti a tolerancie. Nemáme ani kritizovať Úniu, v prvom rade v žiadnej kríze nie je, a aj keby azda dočasne bola, len by to nahrávalo Putinovi a ten by nás nakoniec zhltol,“ uviedol Tomský.

    Podľa neho Friedman problém jasne definoval. Ide vraj o totálne, systémové zlyhanie Bruselu, ktoré uvrhlo eurozónu do neriešiteľnej krízy a celú najmladšiu aj najstaršiu generáciu južných štátov Európy do trvalej biedy. „Podobne odďaľuje Únia pod nemeckou taktovkou aj krízu imigračnú, zato má tú ,drzosť kritizovať Budapešť a Varšavu za hľadanie vlastného riešenia‘. Južná eurozóna pod nemeckým diktátom bude trpieť tak dlho, kým sa nevzbúri. Načo je vlastne Únia, ktorá nedokáže byť úniou?“ tlmočil Tomský ďalšiu časť prednášky.

    Rusko si bude držať určujúci vplyv na hraničné štáty

    Podľa Friedmana netreba strašiť Putinom. „Ruský ,raison d’État‘ sa nám páčiť nemusí, ale určujúci vplyv na hraničné štáty, kde, bohužiaľ, Západ nemá z pragmatických dôvodov čo robiť, si držať bude. Vývoz ľudských práv a demokracie tu naráža na svoj limit, Rusko by považovalo spojenectvo Ukrajiny a NATO za vlastné ohrozenie. A aj keď sa americké záujmy trochu posunuli od Atlantiku k Pacifiku a Európa sa s výnimkou Poľska zatiaľ nehodlá vyzbrojiť, obrannú líniu aj na hranici pobaltských štátov Američania hájiť budú, nie je v ich záujme rozšírenie ruského vplyvu,“ uviedol Tomský.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -