Jeden milión eur denne. Toľko stojí stráženie ulíc pred islamistami. Reč nie je o Iraku, ale o európskej krajine

    0
    Francúzski vojaci v uliciach Paríža (Autor: SITA)

    Novembrové útoky džihádistov v Paríži, pri ktorých zahynulo 132 ľudí, nazval francúzsky prezident François Hollande aktom vojny. V reakcii na to francúzska armáda spustila operáciu Sentinelle, v rámci ktorej vyslala do ulíc tisíce ozbrojených mužov.

    Vojak pre každú synagógu

    Zdá sa to neuveriteľné, ale najväčšie francúzske armádne operácie sa odohrávajú na domácej pôde. Vo Francúzsku je v súčasnosti rozmiestnených 10-tisíc ozbrojených vojakov, aby chránili synagógy, židovské školy, vlakové stanice a metro. A aj niektoré mešity – na dôkaz toho, že Francúzska republika nepovažuje moslimov za nepriateľov. Ich misiou už jednoducho nie je len byť doplnkovou silou, ale ako vysvetľuje Le Figaro, „byť v trvalom nasadení do operácií vnútri krajiny“.

    Operácia Sentinelle je v súčasnosti najväčšou francúzskou vojenskou operáciou a počtom nasadeného personálu ďaleko presahuje iné operácie Francúzov, ktorí sa angažujú napríklad v Stredoafrickej republike alebo v Mali.

    Novodobá Maginotova línia

    Stráženie domoviny vojakmi, ktoré nápadne pripomína protipovstalecké misie v Afganistane alebo Iraku, sa však vo Francúzsku stretáva s kritikou. Odporcovia z ľavej aj pravej časti politického spektra poukazujú na to, že náklady operácie dosahujú až 1 milión eur denne.

    Bývalý premiér Jean-Pierre Raffarin varoval, že schopnosti elitných vojakov nie sú dostatočne využívané, zatiaľ čo ďalší kritici sa domnievajú, že vojaci strácajú cenný výcvikový čas.

    Otázna je aj samotná efektivita uskutočňujúcej sa operácie. Generál Vincent Desportes operáciu prirovnal k známej Maginotovej línii, ktorú Francúzsko pred druhou svetovou vojnou vystavalo na hranci so Švajčiarskom, Nemeckom a Luxemburskom. Nemecké vojská však líniu obišli severne cez Belgicko a Holandsko. Generál podotýka, že menšia časť francúzskych síl bola rozmiestnená na citlivých miestach už po útokoch na Charlie Hebdo, napriek tomu však armáda novembrovým útokom v Paríži nezabránila. Domnieva sa dokonca, že nielenže operácia civilistov nechráni, ale priamo aj oslabuje ozbrojené sily tým, že hliadkovanie vojakov zbytočne vyťažuje.

    Islamisti v bezpečnostných zložkách

    Prítomnosť vojakov v uliciach Paríža a ďalších miest však nemusí byť úplne neopodstatnená. Podľa tajného záznamu protiteroristickej jednotky francúzskeho ministerstva vnútra datovaného na január 2016 je Francúzsko domovom už pre 8 250 radikálnych islamistov. To predstavuje až 50-percentný nárast počas jedného roka. Z radikálnych islamistov sa tak vo Francúzsku stáva sila, ktorá sa začína podobať na povstaleckú armádu.

    Islamisti pritom prenikli aj do samotných bezpečnostných zložiek. Tajná správa, ktorá unikla z ministerstva verejnej bezpečnosti a publikoval ju denník Le Parisien, podrobne opisuje 17 prípadov príslušníkov polície, ktorí sa radikalizovali medzi rokmi 2012 a 2015. Osobitne spomenutí boli policajti, ktorí počas svojej hliadky počúvali alebo šírili moslimské nápevy. Niektorí z týchto policajtov otvorene odmietli chrániť synagógy alebo zachovať minútu ticha na pripomenutie si obetí teroristických útokov. Podobným problémom čelí aj armáda, ktorá zaznamenala narastajúci počet svojich príslušníkov, ktorí sa pridávajú do radov Islamského štátu.

    - Reklama -