VIDEO Mosul je už takmer dva roky pod nadvládou ISIS. Aké najväčšie zverstvá v meste napáchali islamisti?

    0
    Zničený most pred mestom Mosul v Iraku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Islamský štát obsadil Mosul v júni 2014 a odvtedy jeho obyvatelia žijú v neustálom strachu. Nesporne najťažšie to v Mosule majú ženy, kresťania či homosexuáli. Islamisti v meste popravujú aj za tie najmenšie prehrešky.  

    Len nedávno militanti v Mosule popravili piatich gejov tak, že ich zhodili z výškovej budovy. Anonymný zdroj pre Iraqi News povedal: „ISIS popravili dvoch svojich členov a troch civilistov. Zhodili ich zo strechy výškovej budovy v centre Mosulu po tom, ako ich obvinili zo sodomie.“ Anonym tiež dodal, že dvoch svojich popravených členov ISIS pochoval neďaleko mesta. Katovia Islamského štátu sú pri popravách naozaj kreatívni. Na zabitie a mučenie údajných špiónov použili napríklad aj svorku psov. Zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, vypovedal, že údajných špiónov militanti zavreli spolu so psami v oplotenej ohrade v mestskej záhrade Tal Afar. Svorka psov desiatku ľudí doslova „zhltla ako malinu“. Viac o ľudožravých psoch v službách ISIS si môžete prečítať TU

    Väzňov mosulskí militanti zvyknú tiež zaživa upaľovať či vyhadzovať do vzduchu. Inú skupinu väzňov napríklad popravili tak, že ich nahnali do klietky, ktorú potom ponorili do bazéna. Topiacich sa mužov zachytávala aj kamera pod vodou. Ďalšej skupine zajatcov uviazali na krk výbušniny a potom im odpálili hlavy. Krutosti páchajú aj na maloletých, v Mosule prekvitá trh s deťmi, ktoré predávajú ako sexuálnych otrokov. Militanti ich pri náznaku neposlušnosti upaľujú či ukrižujú zaživa. 

    Kompilácia brutálnych popráv, ktoré vykonali militanti v Mosule. Zdroj: YouTube/TomoNews USA

    Islamisti v Mosule nešetria ani svojich vlastných členov. Podľa AHTribune nedávno popravili 45 svojich bojovníkov, lebo dezertovali z boja. Všetkých 45 mužov odviedli do márnice, kde ich pozatvárali do chladiacich boxov na mŕtvoly a nechali ich tam umierať celý deň. Po ich smrti zmrznuté telá vybrali a na výstrahu rozvešali popri vstupných cestách do Mosulu. 

    Sexuálne otrokyne

    Odkedy militanti IS nad mestom prebrali kontrolu, začali vybrané ženy nútiť k sobášu s džihádistami. Takéto dočasné manželstvá sa nazývajú aj „sexuálny džihád“ a pri ich odmietnutí hrozí ženám podľa práva šaría krutý trest. Said Mamuzini, predstaviteľ Kurdskej demokratickej strany tvrdí, že život v Mosule sa pre ženy stal neznesiteľným. „V Mosule popravili už najmenej 250 dievčat preto, že odmietli sexuálny džihád,“ povedal a dodal, že v niektorých prípadoch rovnaký osud postihol aj ich rodiny. Hovorca Národnej únie Kurdistanu Ghayas Surchi potvrdil, že v oblastiach pod kontrolou ISIS sú dlhodobo zneužívané ľudské práva. Podľa ABNA týmto trpia najmä ženy, s ktorými sa zaobchádza ako s tovarom.

    Ženy o svoju slobodu bojujú

    Je zakázané, aby žena vyšla na ulicu bez sprievodu a stále musí byť kompletne zahalená. O podobných pravidlách, ktoré ISIS nanucuje ženám v meste Rakka, PL.sk písali TU. Dievčatá s chlapcami majú úplne zakázaný akýkoľvek kontakt, v meste preto fungujú zoznamovacie agentúry, ktoré si účtujú horibilné sumy za sprostredkovanie tajných stretnutí. Pri svadbách za ženy rozhoduje ich poručník a ony samé len stoja opodiaľ. Ako vyzerá svadba v Mosule, PL.sk písali TU. Svoje si v Mosule zažila aj mladá jezídka Nadia Murad Base Taha. TU si môžete prečítať, ako pre OSN opísala tri mesiace, ktoré prežila ako sexuálna otrokyňa fanatikov z Islamského štátu.

    Stovky bývalých sexuálnych otrokýň, ktorým sa podarilo ujsť, sa teraz spojili v ženskom prápore a hovoria si Jednotka slnečných dám. Pred sebou majú dva ciele – pomstiť sa svojim bývalým tyranom a zachovať budúcnosť jezídskej rasy. Ženské bojovníčky proti ISIS sa sústreďujú na pevnosť ISIS v irackom Mosule. Aj tam v minulosti slúžili ako sexuálne otrokyne. Členka práporu, kapitánka Khatoon Khider tvrdí, že urobia všetko pre to, aby ubránili menšiny. „Urobíme všetko, čo sa od nás požaduje,“ vyhlásila. Džihádisti zajali dokopy asi päťtisíc jezídskych žien a dvom tisíckam sa podarilo utiecť. OSN stále hovorí o vysokom počte ľudí, ktorých ISIS drží v zajatí. Má ich byť až 3 500, no väčšinou ide práve o jezídske ženy či dievčatá. Ich život pod kalifátom je taký krutý, že si to nevieme ani predstaviť. Viac o odboji jezídskych žien v Mosule si môžete prečítať TU.

     Kam sa podeli miestni kresťania?

    Z Mosulu hromadne utekajú aj kresťania. Militanti dali kresťanom ultimátum, buď konvertujú na islam a budú platiť dane, alebo ich zabijú. Islamisti následne zabrali všetok majetok, ktorý ostal po odídených kresťanoch. Od americkej invázie do Iraku v roku 2003 sa počet kresťanov v Iraku znížil z 1,5 milióna na niekoľkostotisíc. Niektorí kresťania bojujú s bezpečnostnými jednotkami, iní zasa vytvorili vlastné domobrany, aby ochránili svoje územie pred Islamským štátom. Viac o trápení mosulských kresťanov PL.sk píšu TU. Oficiálne štatistiky popráv v Mosule neexsitujú, predpokladá sa však, že za necelé dva roky sa ich udialo niekoľkotisíc. V auguste 2015 Giyas Surja v Iraqi News informoval, že ISIS za niekoľko dní popravil 2 000 ľudí. V tom čase robili členovia Islamského štátu čistky medzi štátnymi zamestnancami, ktorí patrili pod irackú vládu.

    Svet prišiel o vzácne dedičstvo

    Islamskí teroristi nešetria životy ani históriu. IS s obľubou na internete zverejňuje videá, v ktorých džihádisti ničia kultúrne historické pamiatky. Za obeť im padlo aj múzeum v Mosule, ktoré postavili na starovekom asýrskom meste Ninive. Vzápätí po vpáde na územie mesta vybrakovali mosulskú knižnicu, z ktorej zmizlo množstvo listín, manuskriptov a nesmierne drahých kníh. Kde zmizli? V labyrinte zvanom čierny trh alebo v plameňoch. Univerzitnú knižnicu vypálili do tla v decembri 2014 a pár mesiacov na to Hlavnú verejnú knižnicu vyhodili do vzduchu spolu s tisíckami spisov, listín a dôležitých historických publikácií.

    V štýle “kladivá verzus historické sochy” militanti navštívili aj Mosulské múzeum, v ktorom doslova nezostal kameň na kameni. Mesto Nimrud sa zapísalo do dejín svojím statusom prvého hlavného mesta Asýrskej ríše, ktoré zastávalo pred 3 200 rokmi a v roku 1840 ho objavili britskí archeológovia. Viac o ničení historických pamiatok militantmi z ISIS si môžete prečítať TU.  

    Propaganda verzus realita

    Britský žurnalista John Cantlie, ktorý je dlhodobým rukojemníkom Islamského štátu, prednedávnom vystupoval v propagandistickom videu, v ktorom divákov sprevádza bežným dňom v Mosule. Cantlie, ktorého ISIS väzní od roku 2012, ukazuje idylický život v meste a zároveň tvrdo kritizuje USA, ktoré Mosul bombardovali. Realita v meste je však, samozrejme, úplne iná a množstvo jeho obyvateľov žije v strachu o holé životy. Viac o osude uneseného novinára si môžete prečítať TU.

    Propagandistické video v ktorom vystupuje John Cantlie. Zdroj: YouTube/Canale 25 News

    - Reklama -