Slovensko v boji s extrémizmom zaspalo. Na vine sú štandardní politici, myslí si odborník

    0
    Milan Mazurek v tričku ĽS-NS. (Autor: Reprofoto: Youtube/RafaVideoart)

    Príčinou popularity pravicových extrémistov je podľa Kubíka fakt, že Slovensko zaspalo vývoj. „Veci súvisiace s bojom proti extrémizmu a terorizmu tu štát, polícia už riešia roky. Boli na to vypracované koncepcie, akčné plány. To sú veci staré šesť-sedem rokov,“ povedal odborník v rozhovore pre denník Pravda.

    Dodal však, že vývoj nepokračoval z rôznych dôvodov, ktoré sú politického charakteru. „Došlo k totálnemu spolitizovaniu policajného zboru. So zmenou vlády bola nie raz vymenená nielen podstatná časť riadiacich pracovníkov, ale na pracoviskách zaoberajúcich sa extrémizmom aj špecialisti, ktorí sa problematike venovali dlhé roky.“ Následky týchto postupov boli podľa Kubíka také, že agenda bola vypracovávaná stále nanovo a ľuďmi bez skúseností. „Keď sa pretrhne kontinuita, tak sa potom ide odznova objavovať a pripravovať to, čo už dávno bolo a fungovalo. Sme v roku 2016, ale v podstate sme v boji proti extrémizmu zostali niekde na úrovni roku 2007,“ dodal expert.

    V rozhovore Martin Kubík tiež dodal, že dnešná sitácia je následkom dlhodobého zlyhania štátu pri riešení problémov týkajúcich sa bežného života. Štát na podnety či prosby ľudí nereagoval a tak sa toho chytil Kotleba. „On nemá jasnú koncepciu, ako by to malo vyzerať. Len reaguje na to, na čo sú ľudia maximálne vytočení. A preto je úspešný a bude úspešný,“ dodal Kubík.

    Riešenie vidí v mobilizácii štandardných politických strán. „Strany musia veľmi konkrétne povedať, čo chcú robiť, aby sa situácia sociálne vylúčených ľudí zlepšila,“ povedal a dodal, že by si u občanov mali znovuvybudovať dôveru. „Ak sa pácha nejaká krivda, že sa môžu na štátnu moc obrátiť, a tá urobí poriadok. Práve na tomto Kotleba získal podporovateľov, že on je ten, kto ochráni tých, na ktorých štát zabudol,“ uzavrel Kubík.  

    - Reklama -