Európska únia im je ukradnutá, ťahákom volieb sú ultranacionalisti. Srbsku to môže v Bruseli zavrieť dvere na poriadne dlho

    0

    Ultranacionalistická alternatíva, ktorú by si Srbi mohli v nedeľňajších voľbách vybrať, by mohla pre túto balkánsku krajinu znamenať vážne komplikácie pri snahe vstúpiť do európskych štruktúr. Šanca krajnej pravice je o to zaujímavejšia, že strany s takýmto zameraním nesedeli v srbskom parlamente už niekoľko rokov.

    Do karát srbským ultrapravičiarom hrá aj fakt, že ľudia začínajú byť nespokojní s rozhodnutiami vlády pod vedením premiéra Aleksandra Vučića. Proeurópske smerovanie krajiny totiž nie je tak celkom zadarmo a stojí Srbsko nielen nemalé finančné prostriedky, ale vyžaduje si aj nepopulárne úsporné opatrenia, ktoré nemajú voliči v obľube.

    Pomohol mu súd v Haagu

    Do parlamentu sa v Srbsku tlačí aj exveliteľ polovojenských jednotiek z čias vojny v bývalej Juhoslávii Vojislav Šešelj, ktorý stojí na čele Radikálnej strany. Práve Šešeljova popularita v Srbsku raketovou rýchlosťou vzrástla, keď ho Medzinárodný súdny tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu zbavil minulý mesiac obvinení zo spáchania vojnových zločinov.  

    Práve Šešeljova Radikálna strana a pravicové proruské zoskupenie Dveri, ktoré je zásadne proti NATO, požaduje ukončenie prístupových rokovaní s Bruselom o vstupe do Európskej únie. Podľa predvolebných prieskumov má Radikálna strana spolu s hnutím Dveri šancu nielen dostať sa do 25-členného parlamentu, ale obsadiť v ňom môže 25 až 30 kresiel.

    Vládu nezmenia

    Podľa agentúry Reuters krajná pravica v Srbsku nemôže ohroziť pozíciu vládnej strany, ale môže svoju novonadobudnutú pozíciu využiť na to, aby útočila na pro-európsky smerovanú legislatívu. Okrem vyjednávania s Bruselom, ktoré sa má začať v decembri, bude srbská vláda čeliť aj odporu ultranacionalistov v parlamente.

    Podľa prieskumov by mala vládu po voľbách znova zostavovať Strana pokroku pod vedením terajšieho premiéra Aleksandra Vučića. Pozícia vládnej strany je takmer neochvejná, ale Šešeljova Radikálna strana, ktorá sa v predošlých voľbách (2012, 2014) ani len nedostala do poslaneckých lavíc, bude mať teraz pravdepodobne dostatočnú podporu, aby sa z nej stala tretia najväčšia strana v srbskom parlamente.

    Ultranacionalistov v parlamente uvidia Srbi aj preto, že voliči už majú podľa prieskumov plné zuby proeurópskeho smerovania politiky a nepáči sa im ani prístup Bruselu k riešeniu utečeneckej krízy, ktorá vlani naplno zasiahla aj balkánske krajiny.

    - Reklama -