Daniel Veselý sumarizuje: Príchod utečencov nič nezastaví. EÚ ich posiela na bitúnok, úrad OSN sa na tom odmieta podieľať

    0
    Utečenci snažiaci sa dostať z Turecka do Grécka (Autor: SITA)

    Poukazuje na to, že 22. marca tohto roku šéfka misie Lekárov bez hraníc Marie Elisabeth Ingresová vyhlásila: „Urobili sme naozaj ťažké rozhodnutie o ukončení všetkých našich aktivít v gréckom utečeneckom tábore Moria. Keby sme v nich pokračovali ďalej, stali by sme sa spolupáchateľmi systému, ktorý považujeme za neférový a nehumánny. Nechceme dopustiť, aby sa naša pomoc zneužívala pri masových deportáciách. Odmietame byť súčasťou systému, ktorý neberie žiadne ohľady na humanitárne potreby žiadateľov o azyl a migrantov.“

    K tomu Veselý podotýka, že ten istý deň vydal Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyhlásenie, v ktorom oznamuje, že chce obmedziť svoju činnosť v takzvaných hotspotoch nachádzajúcich sa na gréckych ostrovoch, kde poskytoval pomoc utečencom a migrantom. Na základe nových nariadení sa z týchto miest stali detenčné zariadenia. Práve pre nesúhlas s obligatórnou detenciou v týchto lokalitách UNHCR pozastavil niektoré zo svojich tamojších aktivít.

    EÚ posiela tisíce utečencov na bitúnok

    Podľa Veselého nezákonnosť zmluvy, ktorú 18. marca tohto roku uzavrela Európska únia s Tureckom, otvorene odsúdili aktivisti a predstavitelia OSN s tým, že táto dohoda vôbec nezohľadňuje individuálne práva žiadateľov o azyl – aby sa týmto osobám poskytla ochrana v krajinách, kam ich deportujú.

    Upozorňuje aj na to, že Turecko udeľuje status utečenca osobám, ktoré utekajú zo Sýrie, a nie žiadateľom o azyl, ktorí pochádzajú napríklad z Afganistanu a Iraku. Masové deportácie všetkých utečencov a migrantov, ktorí nepochádzajú zo Sýrie, do Turecka by vraj porušovali medzinárodný a európsky azylový systém.

    Podľa Amnesty International Turecko v súčasnosti dokonca nelegálne vracia tisíce sýrskych utečencov späť do Sýrie. „Európska únia tak prostredníctvom svojej dohody s Tureckom de facto posiela tisíce utečencov na bitúnok,“ upozorňuje Veselý.

    Jedným z prvých následkov dohody EÚ s Tureckom môže byť zdvihnutie utečeneckej vlny z Líbye na talianske pobrežie. Masová migrácia z Líbye na Sicíliu cez Stredozemie sa v súčasnosti skutočne znovu zintenzívnila.

    Na záver Veselý uvádza, že aj keď je budúcnosť Európskej únie neistá, je jasné, že žiadne politické opatrenie nemôže zastaviť príchod utečencov a migrantov do Európy.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: vam

    - Reklama -